Visați la cazări ascunse în natură, la locuri unde să nu fie picior de om în jur, la cazări aproape de orașe și totuși departe de ele? Un astfel de loc l-am găsit la Șura Sasului, în Amnaș, județul Sibiu, la 25 de minute de orașul Sibiu.
Amnaș este o localitate înconjurată de păduri, cu aproximativ 400 de locuitori, cu case tradiționale, în care se descrie începutul uneia dintre cele mai frumoase călătorii.
Haideți să vă bucurați de natură, de bucate de la localnici și de poveștile bătrânilor!
În acest articol veți găsi toate informațiile necesare pentru a vă putea rezerva un concediu minunat în România. Grație noii noastre platforme, Travlocals.com, veți putea lua legătura direct cu gazda. Toate rezervările sunt necomisionate, iar cel mai bun preț este garantat.
Rezervând prin intermediul platformei noastre, ajutați la dezvoltarea unui proiect 100% românesc. În plus, cu ajutorul platformei, veți putea verifica singuri disponibilitățile, prețurile, facilitățile sau politica de rezervare.
Amnaș: descoperiți o localitatea uitată de lume
Șura Sasului, căsuța voastră de vacanță, se află în localitatea Amnaș, pe un drum fără asfalt, dar extrem de ușor practicabil. O veți zări instantaneu, pentru că pe gardul ei din lemn îi stă mandru numele.
Luați la pas localitatea Amnaș pentru a vedea o galerie de case tradițional săsești, majoritatea cu straie de peste cinci decenii, iar asta poate fi sesizat în fețele crăpate și ridate ale bătrânelor cladiri de patrimoniu. Plimbarea e o adevărată reverie, oferită de detaliile arhitecturale ale fiecărei case, dar și de povestea lor.
Faceți-vă curaj și bateți la porți, bătrânii vă vor deschide uimiți și cu căldură, pregătiți să spună istoria caselor în care dăinuiesc și amintiri de tot felul. Unii dintre ei vă vor da ce au mai bun, licori ori bucate tradiționale, pentru că așa sunt bunicii, mereu grijulii. După frumoasa incursiune, continuați plimbarea pe ulițe. Veți ajunge la o biserică ce poartă hramul “Sf. Mihail” și care pare că își înalță turnul departe în zări.
După ce soarele a pictat cerul în culoarea nopții, mergeți să vă odihniți, pentru că vă așteaptă o zi la fel de fascinantă.
Pătrundeți în tainele meșteșugurilor tradiționale
De la Șura Sasului, printr-o plimbare relaxantă de o oră, acompaniați de aer proaspăt, veți ajunge în Săliște, unde veți pătrunde în lumea meseriilor de altădată. Întrebați pe stradă și veți fi ghidați cu drag:
- Atelierul de tâmplărie și sculptură în lemn, al familiei Novac, care este cârmuit de un tânăr. Acesta a lăsat deoparte cariera strălucită în corporații și s-a dedicat visului său – de meșter tâmplar, pe care îl avea în sânge de la bunicul și tatăl său. Aici îi găsiți impresionanta poveste.
P.S. La o jumătate de oră de mers cu mașina din Săliște se află atelierul de pălării Dădârlat, cu o istorie de peste 120 ani, tradiția fiind continuată de verișorii lui Novac. Pălăriile sunt de poveste, doar aruncând o privire pe poze nu aveți cum să nu vă îndrăgostiți și să vă doriți vreuna.
- Atelier de pielărie al lui Ioan Cunțan.
La douăzeci de minute de mers pe jos, se află minunatul sat Galeș. Așezat la marginea pădurii, într-o zonă deosebit de frumoasă, cu un râu ce străbate malurile cu casele săsești, Galeș se prezintă a fi începutul unui taram de basm.
Ce nu trebuie să ratați în satul Galeș?
- Muzeul satului, aici se ajunge pe o uliță pietruită, de pe malul râului, printr-un decor de basm. Muzeul datează din anul 1968 și cuprinde povestea gospodăriei românești surprinsă prin ateliere de meșteșug și straie românești, inclusiv o rochie de mireasă, veselă, pături, covoare, ladă de zestre.
- Singura moară cu apă funcțională din județul Sibiu, moara din ograda lui Dumitru Măgin. Veți simți că v-ați întors în timp, în anul 1884, pentru că sătenii inca aduc porumbul pentru mămăligă și cereale pentru animale ca să fie măcinate.
Șura Sasului: cazarea tradițională în Mărginimea Sibiului
V-ați întors în localitatea Amnaș, o localitate cu aproximativ 400 de oameni, unde claxoanele sunt date uitării, iar vehiculul principal e căruța. Ajungeți osteniți, dar cu o bucurie de nedescris în suflet, și vă așezați în patul confortabil din căsuța de vacanță, Șura Sasului.
Făurită în urmă cu 100 de ani, pe meleagurile liniștite din Mărginimea Sibiului, șura a făcut față cu vitejie timpului ce s-a lăsat peste ea. Vecină din anii 1920 cu o casă săsească, aceasta a scăpat din ghearele demolării comuniste, dar și-a luat la revedere, pe atunci de la casa ce i-a fost alaturi…
Tristă și îngândurată a vrut să ducă mai departe istoria, așa că ea însăși prin mâinile oamenilor, acum doi ani a prins viață și a devenit dintr-o șură o veritabilă căsuță tradițională destinată relaxării.
Șura este întruchiparea fericirii. Când o priviți nu vă veți dori nimic mai mult. Ea vă ademeneste cu geamuri panoramice de unde se poate admira trăinicia naturii și casele săsești, cu un living spațios ce dezvăluie mobilier pictat manual, covoare țărănești, o bucătărie utilată modern și dormitoare rustice îmbinate cu liniile moderne ale confortului.
De grădină nici nu mai spunem, e o adevărată plăcere să stați seara să vă mângâie adierea racoroasa, să priviți stelele de pe iarbă ori de pe terasă în timp ce pregătiți bunătăți la grătar.
Haideți la drum!
Rezervați-vă singuri experiența!
Într-un sat uitat de lume, din Mărginimea Sibiului, cu case tradiționale și păduri ce cufundă ulițele, se află Șura Sasului, o cazare perfectă pentru cei care doresc să dea uitării agitația, betoanele, praful și claxoanele. Aici timpul a rămas în loc, turiștii având ocazia să descopere gustul bucatelor autentice, meșteșugurile tradiționale și poveștile unor oameni calzi.
Experiența poate fi rezervata prin intermediul platformei Travlocals.com, direct de la gazdă, fără taxe și comisioane.
Am construit aceste proiecte pentru voi. Doar folosind serviciile lor, veți susține strădania unor oameni faini care creează din vacanțele în România poarta spre dorința voastră de a călători pe aceste tărâmuri magice.
Text: Alice Cazan