Zilele își lasă tot mai mult povara pe noi, task-urile nu se mai încheie, iar weekendul sau micile vacanțe sunt cele în care, cu toții, abia așteptăm să fugim. E firesc să râvnim la relaxare, de aceea astăzi mergem la Bethlen Estates Transylvania, în satul Criș, județul Mureș.
Haideți alături de noi! Ne așteaptă plimbare cu trăsura prin păduri, unde putem să întâlnim animale sălbatice ieșite la promenadă; echitație prin sate medievale; degustări de vin și coniac la ceas de seară acompaniate de pâine de casă și bucate locale.
În acest articol veți găsi toate informațiile necesare pentru a vă putea rezerva un concediu minunat în România. Grație noii noastre platforme, Travlocals.com, veți putea lua legătura direct cu gazda. Toate rezervările sunt necomisionate, iar cel mai bun preț este garantat.
Rezervând prin intermediul platformei noastre, ajutați la dezvoltarea unui proiect 100% românesc. În plus, cu ajutorul platformei, veți putea verifica singuri disponibilitățile, prețurile, facilitățile sau politica de rezervare.
Vizită la castel, drumeții, picnic, plimbare cu trăsura, echitație și degustări de vin
Criș este un sat vechi săsesc, aflat pe cursul râului Târnava Mare, fiind ascuns la capătul unei văi încununate cu păduri.
În urmă cu multe secole, satul nu a fost unul liber, așa că dacă traiam atunci nu puteam păși pe aceste meleaguri. Satul aparținea familiei nobiliare Bethlen, care, după cum zvonesc glasurile, au construit unul dintre cele mai frumoase castele din Transilvania, Castelul Bethlen Criș, așa că prima oprire am avut-o acolo.
Castelul tronează din secolul XV pe coama unui deal, înconjurat de ziduri asemeni unei fortificații, de câțiva pomi și de mister. Am achitat o taxă de 10 lei, care semnifica donație pentru renovarea castelului și am continuat să descoperim.
Alături de noi l-am avut pe paznicul castelului, ghid și istoric în același timp, care ne-a destăinuit din taine. El ne-a povestit despre parcul cu heleșteu, în grădina căruia, în urmă cu secole s-au plantat pomi exotici, unii dăinuie și astăzi.
Castelul a dus o viață zdruncinată după anii 1949, când a fost naționalizat și jefuit, unele piese de mobilier aflându-se la muzeul local, la Primăria din Sighișoara și în locuri neștiute…
Anii au trecut, iar prin 1990 castelul a devenit o ruină, acoperișurile s-au prăbușit, iar molozul a umplut camerele. Cu toate acestea, castelul, deși momentan fără obiecte de mobilier sau de decor, care să înfățișeze traiul de altădată al nobililor, tot este o construcție impozantă, ce stârnește curiozitate prin arhitectura sa.
Pivnița a fost locul care ne-a dat fiori. In beznă totală, parcă se mai auzeau glasurile prizonierilor care strigau libertatea. Am ieșit rapid, cu o oarecare spaimă, amintindu-ne brusc că aici, la Castelul Bethlen Criș a fost filmat unul dintre cele mai așteptate filme de groază din anul 2018 – Călugărița: Misterul de la mănăstire (The Nun).
Cu frumusețea și groaza întipărită în minte, vizita la castel s-a încheiat. Am mers spre cazare, iar o trăsură, cu un coș de picnic, ne-a ademenit să urcăm. Trăsura a mers lent prin pădure, lăsând natura să ne curgă în priviri și ducându-ne pe o pajiște unde am savurat boarea aerului curat, legume, fructe și cârnați uscați.
Soarele își închisese pleoapele, așa că noaptea ne-a surprins stând la povești în saună și relaxându-ne.
A doua zi, dis-de-dimineață, după ce am savurat micul dejun, ce a cuprins pâine de casă, gemuri naturale, ouă de curte, ceai și cafea, am pornit pe cal prin pajiști și păduri seculare.
Am admirat natura, construcțiile medievale, casele săsești și zâmbetul sătenilor care ne făceau cu mâna. Nu vă divulgăm mai multe, pentru că vrem să le descoperiți singuri și să fiți fascinați, așa cum am fost noi.
Seara ne-a surprins într-o atmosferă mistică, am mers pe un culoar aprins cu torțe până în pivnița veche a Conacului contelui János Bethlen, acolo am degustat vinuri locale și coniacuri de casă, produse din mere și pere din propriile livezi ale gazdelor.
Licorile au fost potențate de brânzeturi procurate de la fermieri, cârnați locali și pâine pe vatră, făcută cu dragoste după datini de către gospodina Elena.
Bethlen Estates Transylvania: un refugiu elegant în mijlocul naturii
Pe un drum pitoresc, cu căsuțe saxone, aer curat și liniște se ajunge la Bethlen Estate Transylvania, o reședință impozantă aflată pe un deal.
Conacul care farmecă privirile, ca și cum abia a fost scoas din cutie, este de fapt un bătrânel cu viață eternă, trăind de mai bine de 300 de ani. Grija și iubirea celor care i-au redat strălucirea prezentă s-a axat pe restaurarea atentă a fiecărui detaliu, cu scopul de a păstra autenticitatea.
În interior, aerul nobiliar dăinuie, oferind confortul perfect. Puteți să citiți o carte în living-ul spațios, în timp ce auziți lemnul trosnind.
Dimineața cafeaua are alt gust dacă e savurată în mrejele naturii. Întreceți-vă într-ale gătitului în bucătăria complet utilată, iar dacă vă ia somnul la amiază, veți simți cum patul comod relaxează trupul și sufletul asemeni unui masaj.
Pregătiți bagajele și porniți la drum!
Rezervați-vă singuri experiența!
Căutați o portiță de ieșire din tumultul rutinei? Ce spuneți de o cazare într-un sat pitoresc, liniștit, cu aer curat? Vreți să mâncați pâine de casă, produse de la localnici, vinuri și licori traditionale românești? Vreți să vă plimbați prin pădure cu trăsura, să luați picnicul pe pășuni și să vă relaxați la saună? Atunci, haideți la Bethlen Estates Transylvania.
Experiența poate fi rezervata prin intermediul platformei Travlocals.com, direct de la gazdă, fără taxe și comisioane.
Am construit aceste proiecte pentru voi. Doar folosind serviciile lor, veți susține strădania unor oameni faini care creează din vacanțele în România poarta spre dorința voastră de a călători pe aceste tărâmuri magice.
Text: Alice Cazan