Când timpul este dat pe repede-înainte, meriți să iei o pauză, undeva unde este liniște. Așa că astăzi îți prezentăm un loc pentru tihnă, Saschiz 130, aflat în satul Saschiz, județul Mureș.
Saschiz este un sat săsesc, atestat documentar din 1308. În acele timpuri, Saschiz era căutat datorită școlilor, a judecătoriei și a breslelor, fie ei cizmari, tâmplari sau olari. În contrastul forfotei de pe atunci, acum, în sat domnește o liniște deplină, locuind în jur de 2000 de oameni.
Casele și biserica fortificată au fost introduse în anul 1999 pe lista UNESCO. Peisajele și cultura zonei sunt o adevărată comoară pentru oricine ajunge aici.
Mergând pe ulițele blocate în timpul medieval, înconjurate de dealuri, vei găsi casa tradițională Saschiz 130. Aceasta dispune de două camere duble, cu baie proprie, bucătărie utilată, subsol transformat în cramă, hambar pentru relaxare și Wi-fi, dacă te simți inspirat să lucrezi sau să le arăți prietenilor în ce loc frumos ai ajuns.
Casa tradițională și zona au o poveste interesantă, haide să le descoperi!
În acest articol vei găsi toate informațiile necesare pentru a-ți putea rezerva un concediu minunat în România. Grație noii noastre platforme, Travlocals.com, vei putea discuta direct cu gazda. Toate rezervările sunt necomisionate, iar cel mai bun preț este garantat.
Rezervând prin intermediul platformei noastre, ajuți la dezvoltarea unui proiect 100% românesc. În plus, cu ajutorul platformei, vei putea verifica singur disponibilitățile, prețurile, facilitățile sau politica de rezervare.
Mergi la atelierul de olărit, descoperă construcțiile medievale și gustă produse locale
Când ai făcut ultima oară ceva nou? În Saschiz, la Centrul de Ceramică poți avea parte de o experiență inedită – olărit după o tehnică din secolul XVIII, sgraffito. Aceasta presupune aplicarea unui strat de glazură pe obiectul de lut. Apoi urmează procesul de uscare prin scrijelire, obiectul din lut se arde în cuptor și rămâne modelul desenat pe fondul de culoare a glazurii.
Acum, că ai aflat tehnica de la olarii locali, care explică cu pasiune și zâmbetul pe buze, dă liber imaginației, pune o bucată de lut în mijlocul roții, apasă pe pedală, adaugă apă ca să modelezi și vezi ce iese. Rezervă experiența la adresa de e-mail: info@discovertarnavamare.org
După această experiență frumoasă, ia la pas satul și descoperă construcțiile medievale. La 2 kilometri de vatra satului se află Cetatea Țărănească Saschiz. Aceasta este în plin proces de renovare, dar tot merită să o vizitezi pentru că oferă o panoramă în care se revarsă natura și acoperișurile tipic săsești. Conform unei inscripții, cetatea a fost construită în anul 1347, cu scopul de apărare. Se spune că în cetate se afla o fântână de 65 de metri adâncime care făcea legătura cu satul printr-un tunel subteran.
Biserica Fortificată din Saschiz datează din 1493 și se remarcă prin faptul că a fost proiectată ca biserică și fortăreață, majoritatea monumentelor similare fiind construite ca lăcaș de cult. Ulterior, li s-au adăugat fortărețe pentru a-i proteja pe localnici în caz de atac asupra satului.
Elementul impresionant al bisericii este orga adusă din Brașov, în anul 1788, aceasta fiind funcțională și astăzi. Orga este inclusă în topul celor mai mari 10 orgi din Transilvania.
La sfârșitul secolului al XV-lea, bisericii i-a fost adăugat un Turn cu ceas, după modelul celui din Sighișoara, care avea scop de apărare. Uită-te cu atenție la ferestrele mici și caută cu privirea o statuie mică din lemn, cu un clopot în mână. Aceasta, pe vremuri, anunța trecerea sfertului de oră.
Pare că timpul se oprește în loc aici. Este încă zi și ai făcut atât de multe. Răsfață-ți papilele gustative cu produse locale, pe care le găsești la Centrul de Informare Turistică Saschiz. Specialitățile zonei sunt dulceața de rubarbă cu lapte, dulceața de nuci verzi, dulceața de cătină, mierea de albine de brad sau de mentă.
În alte zile poți să mergi la o stână din zonă, pentru a învăța să mulgi animalele, modul de procesare al laptelui și fabricarea brânzeturilor locale. După trudă, vine și răsplata, așa că la final vei fi ospătat cu bunătăți tradiționale, brânză și povești din timpuri vechi.
Pont: Dacă îți plac traseele pe bicicletă, în inima naturii, aici ai o mulțime de piste.
Saschiz 130: Tihna într-o casă tradițională din Transilvania
Pe drumuri aproape pustii, unde domnește natura și liniștea, printre case săsești vei găsi casa tradițională Saschiz 130.
Intri pe poartă, iar un pasaj din piatră te întâmpină spre o casă veche cu o prispă spațioasă, unde să stai și să îți aduni gândurile.
Proprietarii i-au redat viața, fiind îndrăgostiți de locul acesta magic. Au căutat o casă care să îi facă fericiți nu doar pe ei, ci și pe cei care caută liniștea. Au găsit această casă, care nu mai fusese locuită de 7 ani. Casa nu avea apă curentă, baie, iar sistemul electric era foarte vechi. Imaginează-ți că oamenii așa trăiau odată și erau fericiți. În zilele de azi ai nevoie de confort, iar gazdele s-au gândit la toate.
Casa dispune de două camere îmbrăcate în straie tradiționale, cu pat din lemn, dar cu saltea unde somnul este odihnitor. Fiecare camera are baie proprie.
De asemenea, ai o curte spațioasă, unde să stai și să nu faci nimic. Un hambar transformat în spațiu pentru luat masa, o bucătărie și un subsol care are rol de cramă.
Alături de gazdă, învață cum să faci pâine tradițională, chiar la cuptorul vechi de 80 de ani.
Ai regăsit fericirea în rândurile de mai sus? Pregătește-ți bagajele și haide la drum!
Rezervă singur experiența!
Cauți o experiență pentru suflet, unde să ai parte de liniște, să înveți să faci pâine de casă, să înveți să creezi vase din lut, să descoperi una dintre cele mai mari orgi din Transilvania și să mânânci specialități locale? Haide la casa tradițională Saschiz 130, în satul Saschiz, județul Mureș.