Casa Moroșanului: Cazare tradițională, cu ciubăr, în Maramureș

Casa Moroșanului: Cazare tradițională, cu ciubăr, în Maramureș

Casa Moroșanului: Cazare tradițională, cu ciubăr, în Maramureș 870 555 Wildventure

Casa Moroșanului – Rezervă Acum

Astăzi îți propunem o călătorie într-una dintre cele mai frumoase regiuni din țară, unde tradiția dăinuiește de secole, iar viața simplă și minunată este blocată într-o capsulă a trecutului.

Mergem la Casa Moroșanului, în Vișeu de Sus, județul Maramureș.

Pe un drum liniștit, la marginea pădurii și cu o priveliște mirifică asupra munților, o zărim.

Este o casă tradițională, construită de meșteri, după datină.

În interior casa îmbină tradiționalul cu modern, iar trăirile aici sunt atât de frumoase.

casa morosanului viseu de sus

Imagineaz-ți doar că te trezești, deschizi geamul și vezi freamatul rural, in care natura invadeaza gospodariile, iar animalele umbla nestingherite, ca intr-o piesa de teatru.

Și mai gândește-te cum este să stai în ciubăr și să nu ai vreo grijă.

Vrei să vii la Casa Moroșanului? Te credem!

Haide să descoperi Maramureșul!

În acest articol vei găsi toate informațiile necesare pentru a-ți  putea rezerva un concediu minunat în România. Grație noii noastre platforme, Travlocals.com, vei putea discuta direct cu gazda. Toate rezervările sunt necomisionate, iar cel mai bun preț este garantat.

Rezervând prin intermediul platformei noastre, ajuți la dezvoltarea unui proiect 100% românesc. În plus, cu ajutorul platformei, vei putea verifica singur disponibilitățile, prețurile, facilitățile sau politica de rezervare.

Descoperă povestea unui meșter popular cioplitor în lemn

Cum pășești pe plaiurile maramureșene, privirea îți este ațintită la peisajele rurale și la frumoasele porți sculptate – devenite simbol al Maramureșului. 

Pentru că ne atrage curiozitatea, am vrut să aflăm despre construcția porților și însemnele lor. Așa că prima oprire o avem la meșterul popular Toader Bârsan. 

Atelierul său se află la aproximativ o jumătate de oră de Casa Moroșanului. Ne-am aruncat bagajele în cameră și am plecat spre meșter.

Cu un zâmbet specific zonei și cu vorbă caldă ne întâmpină meșterul popular cioplitor în lemn, Toader Bârsan. 

Ne dă voie să intrăm în lumea sa. În micul atelier sunt bucăți de lemn peste tot, unele transformate în capodopere, altele care își așteaptă cuminți rândul. În timp ce cioplește o lingură, începe să ne povestească despre viața sa.

Tatăl său i-a insuflat dragostea pentru lemn în urmă cu mai bine de 50 de ani, iar de atunci nu s-a mai oprit, învățându-l la rândul său pe fiul lui meserie.

Cu licăriri de fericire în ochi își amintește că prima dată lucra la case cu tatăl său, ca ucenic. După aceea, și-a sculptat o poartă mare, frumoasă, la casă. A avut mulți clienți la ea, și într-un final a vândut-o. A continuat să facă alte porți, troițe, cruci, nu le-a ținut numărul, dar spune cu bucurie că are lucrări pe tot globul, oamenii fiind interesați de ceea ce lucrează.

Umorul tipic maramureșean nu-i lipsește lui Toader Bârsan, ne spune că: ,,pentru mine, lucrul cu lemnul este o plăcere și o dragoste ca și cum e pentru un bărbat care iubește o femeie”.

Află secretele porților maramureșene

Îl întrebăm despre porți și aflăm că au un proces de fabricare fascinant. 

Lemnul de stejar pentru poartă este tăiat în perioada cu lună plină, pentru ca gospodăria să fie apărată de spiritele rele și de necazuri. Apoi, este transportat într-una dintre zilele lucrătoare, fără post, pentru ca acesta să aducă noroc familiei. Poarta maramureșeană este construită manual, în general, din trei stâlpi și un fruntal din lemn de stejar, care are un acoperiș șindreluit. 

În trecut, sub stâlpul care leagă pragul, se puneau bani, agheasmă și tămâie, ca să nu se apropie boala de casă. 

Poarta, în Maramureș, are o însemnătate aparte pentru viața omului. Faptul că treci pe sub poartă semnifică un ritual, cu conotații mistice. Se zice că trecerea pe poartă te duce pe tărâmul tihnei, în sânul familiei, unde primează iubirea și ești protejat de lumea rea.

Motivele care sunt sculptate pe poartă au și ele substraturi magice. 

Meșterul ne-a spus despre cele mai cunoscute. Colacul simbolizează Geneza. Funia răsucită reprezintă infinitul, făcând referire la legătura dintre cer și pământ. Soarele este simbolul Dumnezeirii, al vieții. Arborele vieții simbolizează tinerețea fără bătrânețe.

La finalul vizitei ne zice că acum câțiva ani a căzut dintr-un pom și nu mai poate lucra cum o făcea înainte, însă asta nu-l oprește. 

Ne sfătuiește să facem totul din plăcere, chiar dacă avem momente grele să nu ne lăsăm, pentru că munca din iubire ne va face toată viața împliniți.

Ce să vizitezi în Vișeu de Sus?

La 5 km de Casa Moroșanului se află Mocănița, celebrul tren cu abur care îți va creiona vacanța în Maramureș și mai frumoasă, deoarece te vei plimba printre peisaje pitorești și te vei opri să mănânci bucate locale. 

Alte obiective turistice în Vișeu de Sus sau imprejurimi pe care să le descoperi sunt: Parcul Natural Muntii Maramuresului, Biserica Romano-Catolică, Muzeul de Istorie și Etnografie – care conține peste 1000 de exponate din regiune.

Pentru o vacanță prelungită în Maramureș, aici am scris despre mai multe obiective turistice și locuri de neratat.

Casa Moroșanului: Experimentează traiul fără ceas

În Vișeu de Sus, județul Maramureș, în infinitul liniștii, la poalele muntelui, se află o casă sculptată în lemn. 

Este Casa Moroșanului, care te invită să experimentezi viața fără ceas.

Casa Moroșanului este o cazare tradițională, recent construită de meșterii locali, care îți oferă confortul modern si farmecul de odinioara. 

Dispune de 4 camere duble standard și o cameră dubla superioara, fiecare cu baie, un living, o bucătărie utilată, zonă de luat masa, grădină unde să alergi fericit desculț și loc de joacă pentru copii.

Poveștile cu prietenii capătă alt sens când sunt spuse la foișorul unde pregătiți mâncare gustoasă. Iar serile sunt memorabile în ciubărul cu apă caldă.

Pregătește-ți bagajele și haide la drum!

concediu in maramures

cazare cu ciubar maramures

cazare cu ciubar viseu de sus

Rezervă-ți singur experiența!

Cauți o cazare tradițională în Maramureș? Vrei să descoperi secretele porților din lemn, să te plimbi cu Mocănița și să vizitezi obiective turistice de interes? Haide la Casa Moroșanului, locul de unde să-ncepi o vacanță care îți va intra la suflet.

Experiența poate fi rezervata prin intermediul platformei Travlocals.com, direct de la gazdă, fără taxe și comisioane. Am construit aceste proiecte pentru tine. Doar folosind serviciile lor, vei susține strădania unor oameni faini care creează din vacanțele în România poarta spre dorința ta de a călători doar pe aceste tărâmuri magice românești.

rezerva acum

1 comentariu

Experiențe turistice în România frumoasă

Cazare în case tradiționale, case boierești, conace, castele și multe altele…