Cheile Dobrogei: Obiective turistice și locuri de vizitat pentru o vacanță altfel în Delta Dunării

Cheile Dobrogei: Obiective turistice și locuri de vizitat pentru o vacanță altfel în Delta Dunării

Cheile Dobrogei: Obiective turistice și locuri de vizitat pentru o vacanță altfel în Delta Dunării 1600 1067 Wildventure

Te gândești la concediul de vară? Nu știi unde să pleci?

Îți este teamă să nu ți se anuleze zborul, să nu stai în carantină ori să întâmpini alte probleme?

De ce să străbați mii de km ca să descoperi alte țări, când România te poate surprinde cu locuri de vizitat unice, extrem de frumoase și puțin cunoscute.

În acest articol îți prezentăm un concediu în Cheile Dobrogei și Delta Dunării – singura deltă din lume declarată Rezervație a Biosferei.

Vei avea parte de relaxare pe plaje sălbatice, cu nisip fin și apă turcoaz. Vei mânca tradițional. Vei descoperi cetăți vechi. Te vei plimba pe cărările celor mai vechi munți din țară. Vei admira sălbăticia Deltei Dunării.

3 Plaje sălbatice din Romania pentru o vacanță altfel anul acesta

Cu siguranță vrei să auzi doar valurile mării, să simți nisipul fin și să fii departe de aglomerație. 

De aceea, îți spunem 3 plaje sălbatice în Delta Dunării, unde vei avea parte de liniște și relaxare.

1. Gura Portiței: Unul dintre cele mai spectaculoase locuri in care Marea Neagră si Dunărea se contopesc

Gura Portiței se află în comuna Jurilovca, județul Tulcea. Ajuns în Jurilovca îți lași mașina într-o parcare amenajată, iar la plajă ajungi cam într-o oră cu o barcă sau cu o șalupă închiriată.

Peisajul este impresionant. O fâșie de nisip, înconjurată de apă. Așa-i că ai impresia că te afli într-o destinație exotică? Ai și de ce să crezi asta, pentru că Gura Portiței este un paradis sălbatic, la care nu mulți ajung. Singura fărâmă de civilizație este un număr mic de restaurante și câteva cazări. În rest ai doar marea, briza, nisipul și natura.

2. Plaja Perișor: O plajă sălbatică mai putin cunoscută în Delta Dunării

Plaja Perișor este situată în mijlocul pustietății, la aproximativ 30 de km de localitatea Dunavățul de Jos, într-un loc la care se ajunge doar cu barca.

Drumul durează câteva ore, dar străbați canale cu un peisaj spectaculos.

Plaja are doar câțiva metri, apa este cristalină, nisipul plin de scoici, împrejur abundă vegetația și uneori aici pot fi întâlniți cai sălbatici.

Nu uita să iei la tine mâncare neperisabilă și apă de băut, pentru că pe plajă nu ai de unde să cumperi.

 

3. Plaja Periboina: O altă plajă sălbatică foarte puțin cunoscută

Sursă: www.observatorulph.ro

Plaja Periboina este situată la 10 km de Grindul Chituc, pe un drum nu foarte accesibil, dar care duce spre paradis. Aici Lacul Sinoe se îmbrățișează cu Marea Neagră într-un dans infinit. Nisipul este fin, liniștea este spartă doar de valuri, iar scoicile felurite. Păsările și vegetația animă peisajul fermecător.

BONUS – Plaja Gostinu: Plajă pe malul Dunării, la 1 oră și puțin de București

Când citești aceste rânduri parcă nu mai ai răbdare și vrei să mergi la plajă, însă nu îți poți lua liber. Ce poți să faci este să mergi într-un weekend de vară la Plaja Gostinu. Se află la 1 oră și jumătate de București. Locul este încântător, fiind situat la marginea unei păduri. Plaja este îngustă, are nisip fin, iar apa nu este foarte adâncă. Pe plajă găsești beach bar și restaurant.

Reține: să ai în rucsac protecție împotriva țânțarilor deoarece zona umedă facilitează habitatul lor natural.

Descoperă Cetățile din Delta Dunării

După câteva zile relaxante pe plajă, istoria locului te cheamă. Descoperă patru cetăți din Delta Dunării, care au marcat istoria țării.

Cetatea Histria: Cel mai vechi oraș atestat de pe teritoriul României

Se află pe malul lacului Sinoe, din Delta Dunării, fiind prima așezare urbană de pe teritoriul României. A fost construită de greci, în secolul VII î.Hr. și a fost distrusă de avaro-slavi în secolul VII d.Hr. 

În prezent, pot fi văzute ruinele zidurilor de apărare, turnurile, bastioanele și templele grecești dedicate lui Zeus și Afroditei. La intrare în Cetate este și un muzeu foarte bine organizat din punct de vedere cronologic, care pune în evidență colecția de ceramică grecească antică.

Cetatea Halmyris, un loc impresionant din Delta Dunării

Halmyris este o cetate romană, aflată în Murighiol, județul Tulcea. 

Aceasta datează din secolul al II-lea și a funcționat până în secolul al VII-lea d.Hr., când a fost distrusă de o invazie.

Partea inedită a cetății este cripta unde au fost descoperite rămășițele primilor martiri dobrogeni, Epictet și Astion.

La muzeu pot fi admirate exponatele găsite în Cetatea Halmyris.

Cetatea Enisala: Cea mai renumita cetate din Delta Dunării, cu un view superb

Cetatea Enisala este situată pe un deal calcaros, cu o priveliște minunată, la 2 km de localitatea Enisala, județul Tulcea. 

A fost construită cu rol militar, în a doua jumătate a secolului XIV, de negustorii genovezi, care dețineau monopol asupra navigației pe Marea Neagră.

În acea perioadă, lacul Razim era un golf al Mării Negre, nu un lac ca în prezent. În timp ce nisipul a început să separe golful de Marea Neagră, poziția sa strategică devenea lipsită de interes, iar în secolul al XVII, cetatea a fost abandonată.

Cetatea Troesmis, locul unde găsești și astăzi fragmente din ceramică antice

Cetatea Troesmis datează de peste 2000 de ani, fiind situată pe malul Dunării, la 2,5 km de satul Turcoaia, județul Tulcea.

Sursă foto: www.zigzagprinromania.com

În anii 1860-1861 au fost descoperite 20 de inscripții latine, bine conservate, care au atras atenția din punct de vedere științific. Trecutul a lăsat urme sumbre, plăcile inscripționate au fost furate, scoase ilegal din țară, vândute în Marea Britanie și abia în anul 2015 au fost revendicate țării.

Aici simți istoria vie, deoarece printre zidurile cetății încă mai găsești fragmente din ceramică.

Munții Măcin și Trasee prin Cheile Dobrogei 

După ce ai descoperit cetățile, următoarele zile din concediu ai parte de o gură de aer proaspăt prin traseele montane.

Munții Măcin, cel mai vechi lanț muntos din România, cu floră unică în lume

Munții Măcin s-au format în urmă cu 300-400 de milioane de ani și datează de dinaintea dinozaurilor. Se află în Nordul Dobrogei, județul Tulcea.

Aici te simți rupt de realitate și pătrunzi într-un loc cu adevărat magnific, apreciat nu doar pentru istoria sa, ci și pentru fauna și flora rară.

Sunt 10 trasee pe care te poți aventura în Munţii Măcinului, având o dificultate redusă spre medie. Acestea sunt: Valea Jijilei, Culmea Pricopanului, Vârful Crapcea, Cozluk, Dealul cu drum, Ţuţuiatu, Valea vinului, Poveştile Măcinului, Turism ecvestru, Cicloturism. Traseele sunt marcate de administraţia parcului şi pot fi străbătute cu ghizi sau cu însoţitori care cunosc bine locul.

Cel mai înalt vârf este Țuțuiatu cu o altitudine de 467 de metri.

De asemenea, în Munții Măcin se află Sfinxul Dobrogean, care seamănă cu Sfinxul din Munții Bucegi. Formațiunile de piatră se joacă cu imaginația, vezi parcă ouă de dinozaur și alte lucruri venite de pe altă lume.

Alege orice traseu, descoperă frumusețea zonei și simte cum libertatea te încarcă cu energie.

Mergi cu grijă pe trasee, deoarece poți să întâlnești țestoase, reptile (precum balaurul dobrogean – care este cel mai mare șarpe din țară, cu o lungime de 2,50 metri, nefiind periculos) și fluturele ochi de păun de noapte (care este cel mai mare fluture din Europa, cu o anvergură a aripilor de 12 centimetri).

Ia-ți aparatul foto și nu rata momentul de a poza bujorul dobrogean pe care îl găsești doar aici și pădurea de fag dobrogean, care este unică în lume.

Cheile Dobrogei – cele mai vechi chei din România

S-au format în urmă cu 2 milioane de ani. Odată ajuns aici, ai senzația că ai pătruns în filmul Jurassic Park. Ai și de ce să simți asta, pentru că din Cheile Dobrogei izvorăsc primele urme ale dinozaurilor din România.

Inițial, cheile aveau o înălțime de peste 1000 de metri, dar datorită factorilor externi (apă, vânt, ploaie) au ajuns la o înălțime de 100 de metri.

Închipuieți că, demult, în această zonă mamuții, rinocerii și leii se plimbau nestingheriți.

În cadrul Cheilor există peste 10 peșteri, însă două dintre acestea au o importanță paleontologică și arheologică – Peștera La Adam și Peștera Gura Dobrogei. 

Potrivit cercetătorilor, în Peștera La Adam au fost găsite 80 de specii de fosile jurasice și un molar uman cu o vechime de 100 de mii de ani. În urma cercetărilor au fost descoperite și pietre cioplite, care ar fi făcut parte din altarul Zeului Luminii.

În Peștera Gura Dobrogei, numită și Peștera Liliecilor s-au găsit numeroase mărturii ale activității umane precum unelte și fragmente de ceramică neolitică, obiecte din metal care aparțin Epocii fierului.

Ce să mai vizitezi în Delta Dunării?

Pădurea Letea este un loc de poveste, cu dune de nisip, liane și stejari vechi de 500 de ani. Pădurea s-a format în urmă cu 6000 de ani, pe locul unei foste mări. Aici se află cea mai veche rezervație de cai sălbatici din România, unde trăiesc aproximativ 2000 de cai sălbatici.

Pădurea Caraorman impresionează prin dunele de nisip, care îți dau iluzia că ești în deșert, prin istoria sa și prin stejarii cu o vechime de 400 de ani.

Mila 23 este un sat cu arhitectură tradițional pescărească, unde casele sunt realizate cu materiale naturale, la porți sunt bărci, iar acest tablou te face să te îndrăgostești de sat. Ia o barcă ori un canoe și descoperă lacurile de basm, cu floră și faună bogată din apropierea satului Mila 23. Bine de știut: Aici s-a născut campionul olimpic, Ivan Patzaichin.

Ce mâncare savuroasă trebuie să încerci în Delta Dunării?

  • Borș de pește;
  • Plachie;
  • Scrumbia pe grătar, afumată, în salată sau marinată;
  • Saramură;
  • Chifteluțe din pește;
  • Cherdele dobrogene – un desert delicios;
  • Ghismana, plăcintă tradițional dobrogeană.

Cazare în Delta Dunării

Locurile prezentate te-au fermecat și vrei să îți planifici concediul în Delta Dunării?

Atunci, iată câteva opțiuni de cazare inedite.

1. Doi Căpitani: Cazare in Delta Dunării all inclusive, cu piscină

Doi Căpitani se află într-o zonă frumoasă și liniștită, în comuna Crișan, județul Tulcea.

Dispune de camere pentru cupluri și suite pentru familii. Acestea sunt spațioase, elegante, au băi proprii și oferă un sejur excepțional.

Mâncarea este pregătită cu legume din grădină și cu pește pescuit din Deltă. Bucatele sunt servite cu vinuri românești, vinuri rare și vinuri locale, din crama Doi Căpitani.

Relaxarea are loc în piscină ori pe pontonul de pescuit.

Rezervă Acum Necomisionat

2. Limanul Resort: O altă cazare spectaculoasă, cu piscină, în Delta Dunării

Pentru a trăi experiența unei vacanțe fabuloase, alege Liamnul Resort.

Este situat într-un sat pitoresc, în Chilia Veche, județul Tulcea.

Dispune de 12 camere duble cu băi private, WIFI, TV și terasă.

Limanul Resort are o piscină pentru adulți și una pentru copii, loc de joacă, bar și lounge.

Rezervă Acum Necomisionat

3. La Moș Fane: Cazare pet-friendly, la 2 pași de Dunăre, unde poți să ajungi cu mașina

La Moș Fane este o cazare rustică, cu facilități moderne, aflată în Mărașu. Aici poți să ajungi fara probleme cu mașina.

Casa se închiriază integral, pentru un grup de 8-15 persoane.

Dispune de două băi, chicinetă, living, grădină spațioasă cu grătar, terasă.

Rezervă Acum Necomisionat

4. Casa Filip: Cazare într-una dintre cele mai frumoase case tradiționale din Delta Dunării

Casa Filip este o gospodărie lipovenească seculară, care este situată într-un loc superb, comuna Sarichioi, județul Tulcea.

Cazarea cuprinde trei apartamente, fiecare cu o capacitate pentru 4 persoane.

În interior, tradiționalul se îmbină cu luxul, iar vacanța petrecută aici va fi odihnitoare și memorabilă.

Rezervă Acum Necomisionat

5. 5 Chirpici: Concediu cu familia într-un resort rustic din Delta Dunării

5 Chirpici este un complex cu căsuțe de poveste, situat în Murighiol, locul din Delta Dunării unde ajungi cu mașina și poți să pornești în descoperirea acestui tărâm natural.

Cazarea dispune de camere single, duble sau apartamente pentru familii.

Aici găsești mâncare foarte bună, pregătită după rețete vechi.

Copiii au la dispoziție o mulțime de activități, precum vizită la fermă, în sera de legume, plimbare cu șareta, echitație și distracție în parc.

Rezervă Acum Necomisionat

6. Casa Soarelui: Cazare tradițională în Delta Dunării, Murighiol

Casa Soarelui este o cazare tradițională, aflată în Murighiol, unul dintre principalele puncte de pornire ale expeditiilor in salbatica Delta a Dunarii.

Are o capacitate totală de cazare pentru 11 persoane.

Se închiriază integral, dar și individual.

Fiecare cameră are straie tradiționale, o liniște specifică locului și baie.

La comun se utilizează spațiul de relaxare, bucătăria și foișorul.

Rezervă Acum Necomisionat

7. Suvenir din Dobrogea: Cazare de excepție într-o gospodărie veche din Delta Dunării

Situată în comuna Vișina, județul Tulcea, Suvenir din Dobrogea este o cazare tradițională, unde relaxarea își spune cuvântul.

Cazarea are 5 odăi duble, fiecare fiind amenajată într-un stil etnic diferit, cu rafinament, care marchează multiculturalismul zonei.

Aici activitățile sunt memorabile: ateliere de creație tradițională, plimbare cu cai sau ponei, închiriere caiac pentru a descoperi împrejurimile, aflarea tainelor fructelor și legumelor din ogradă, ospăț cu mâncare tradițională.

Rezervă Acum Necomisionat

8. Verada Tour Guest House: Cazare tradițională în Delta Dunării si expediții cu barca

Verada Tour Guest House se află în comuna Somova.

Este una dintre pensiunile din Dobrogea care oferă servicii complete de cazare, mâncare bio și excursii în Deltă.

Dispune de trei camere duble și un apartament cu două camere, fiecare fiind amenajată după o poveste. Camerele au baie proprie, TV cu Netflix și aer condiționat.

Rezervă Acum Necomisionat

 

Cheile Dobrogei și Delta Dunării sunt locuri în care vei găsi tradiție, veselie, cultură și un paradis natural. Toate acestea îți vor intra în suflet și îți vor oferi un concediu minunat pe meleaguri românești.

rezerva acum

Experiențe turistice în România frumoasă

Cazare în case tradiționale, case boierești, conace, castele și multe altele…