Familia Kálnoky este atestata documentar pentru prima oara in estul Transilvaniei in anul 1252. Cele doua mosii principale se aflau la Miclosoara si la Valea Crisului.
Contele Tibor Kálnoky face parte din cea de a 25-a generatie a familiei, generatie revenita in Romania dupa 50 ani de exil. Familia contelui a calatorit peste tot in lume, a facut cariera la curtea imperiala a Austriei, insa o lege nescrisa a acesteia prevedea ca totdeauna sa ramana cineva acasa, la Valea Crisului, acolo unde trebuiau pastrate radacinile.
Tibor Kálnoky si-a petrecut copilaria in Germania, studiind apoi in Franta si in Anglia. Ironia sortii face ca urmasul vanatorului sa devina medic veterinar, specializat in pasari salbatice.
Acesta povesteste vremurile in care s-a intors in Romania, impreuna cu tatal sau, in anul 1987, cea mai urata perioada a conducerii comuniste. Cei doi voiau sa vada ce a mai ramas din mosiile lor.
Satenii l-au recunoscut pe tatal lui Tibor, chiar daca familia petrecuse foarte mult timp in exil, datorita faptului ca acesta semana foarte mult cu bunicul tanarului conte. Acestia au ramas placut impresionati sa descopere comunitatea locala neschimbata, care traia exact la fel ca in vremurile dinaintea exilului.
Tanarul Tibor marturiseste ca pentru prima data in viata s-a simtit acasa, chiar daca a calatorit pana la vremea aceea in toata lumea si nici macar nu stia romaneste sau ungureste pentru a putea interactiona cu localnicii. Farmecul locului l-a captivat rapid si l-a convins sa recreeze aici un cuib al familiei. Dupa aproximativ 32 ani, va prezentam rezultatul.
Castelul contelui Kálnoky de la Miclosoara a fost construit in anul 1500, avand destinatia de conac de vanatoare al familiei. Acesta contine multe elemente renascentiste, chiar daca unele dintre ele au fost partial distruse in perioada comunista.
In trecut, majoritatea satenilor din Miclosoara erau angajati la conac, domeniul acestuia fiind foarte vast. Mare parte dintre femeile din sat lucrau in bucataria castelului. Balurile si cinele festive, mai ales cele de dupa vanatoare, erau foarte importante in acele vremuri.
Transilvania este unul dintre cele mai fermecatoare taramuri din Europa, oferind areale geografice virgine, sate medievale bine conservate, mancaruri si vinuri excelente. Daca doriti o experienta in care luxul si simplitatea sa se imbine perfect, pregatiti-va pentru ceea ce urmeaza.
In jurul castelului de la Miclosoara exista cateva casute in care va puteti caza si experimenta traditiile si obieceiurile locale. Acesta casute dateaza din anii 1800 si au fost restaurate cu mare atentie pentru a le fi conservat sarmul original.
Casutele sunt amplasate in curti spatioase si sunt frumos mobilate cu antichitati secuiesti si transilvanene. Sobele originale pe lemne au fost dublate de un sistem de incalzire centralizat, ascuns, imbunatatind experienta oaspetilor in timpul sezoanelor reci.
Infrastructura satului este aproape inexistenta, lucru care contureaza aura medievala a locului si ne dorim ca aceasta sa fie pastrata cat mai mult timp. Castelul restaurat si pacul sau sunt situate la doar cativa pasi, pe drumul principal. Cateva zile aici va vor face sa va simtiti ca si cum ati fi trait intr-un roman din secolul al XIX-lea.
Camerele de oaspeti sunt mobilate exclusiv cu antichitati specifice Transilvaniei, incluzand foarte multe textile.
Toate camerele au paturi duble cu cuverturi de lana. Pentru a crea o atmosfera cat mai autentica si linistita, camerele nu au fost dotate cu televizoare sau radiouri. In schimb, veti gasi o multitudine de carti pe care le puteti lectura.
Fiecare camera este prevazuta cu cate un ceainic electric in care se poate prepara si cafea. Atat ceaiul, cat si cafeaua sunt din partea casei.
Daca mai sus v-am aratat camerele in care veti fi cazati la Miclosoara, in cele ce urmeaza va vom dezvalui spatiile comune, pe care va trebui sa le impartiti cu ceilalti oaspeti daca nu rezervati integral o casuta.
Cina este servita in pivnita rustica si eleganta. Atmosfera de aici este descrisa ca o petrecere continua din Transilvania, cu oaspeti in schimbare. Cele 3 feluri de mancare vor putea fi adaptate pentru vegetarieni, cu o notificare prealabila.
Inainte de cina va puteti relaxa la pub-ul din piatra, cea mai veche cladire din intreg satul. Oaspetii se intalnesc adesea aici dupa excursiile si activitatile avute in timpul zilei pentru a schimba impresii in fata unei beri locale sau a unui pahar de vin vechi. Pentru prima noapte de cazare, fiecare oaspete primeste gratuit o bautura.
Cand clopotele vacilor intoarse de la pascut incep sa sune, este timpul ca oaspetii sa se mute in casuta principala pentru a servi cina. Daca pe timpul verii, pub-ul ofera si o terasa exterioara, in timpul iernii este inchis complet din cauza vremii aspre din Transilvania.
Si daca tot aminteam mai sus de experiente si activitati, vi le dezvaluim pe toate in cele ce urmeaza.
Luni va puteti exersa abilitatile in meserii traditionale si puteti face o vizita a castelului. Artizanii care lucreaza la domeniul Kálnoky va vor ajuta sa creati un mic articol din lemn, cu specific transilvanean, pe care il veti putea lua acasa.
Bucatarii va vor ajuta sa gatiti o prajitura traditionala la foc de lemne (Szekler Chimney Cake). Aceasta prajitura va fi apoi servita de dumneavoastra impreuna cu un ceai.
Fierarul va va arata cum bate fierul fierbinte, in vechiul sau atelier.
Restul zilei va fi petrecut la castelul renascentist, recent renovat, servind in prealabil pranzul. Veti putea admira interioarele specifice secolelor trecuta, veti putea savura o cana de ceai pe terasa castelului si admira gradina englezeasca din jurul acestuia.
Vara va puteti relaxa in jurul iazului si puteti chiar plonja in apele limpezi ale acestuia pentru a va racori.
Marti veti putea vizita satul Viscri si orasul medieval Sighisoara. Viscri face parte din patrimoniul UNESCO si este unul dintre cele mai bine conservate sate saxone.
Satul a primit ajutorul international, cel mai renumit aparator al acestuia fiind chiar Printul Charles al Marii Britanii. Acesta are o casuta in sat, pe care o puteti vizita, avand in prezent destinatia de centru de educatie pentru meserii rurale.
Pranzul il veti lua in Sighisoara, unul dintre cele 7 mari orase saxone, ce dateaza din secolul al 13-lea. Tot aici este locul in care s-a nascul Vlad Tepes, domnitor al Romaniei. Pana la lasarea serii veti putea vizita numeroasele obiective turistice din oras.
Miercuri va fi o zi destinata satului Miclosoara, pe care il veti putea vizita la pas. Luati la dumneavoastra binoclurile disponibile in casele de oaspeti pentru a admira de la distanta viata pasarilor salbatice, multe dintre acestea pe cale de disparitie.
In functie de sezon, veti putea admira flori salbatice (primavara si vara), ciuperci de padure (toamna) si urmele animalelor salbatice (pe timpul iernii). In miezul zilei se va organiza un picnic rural pentru a lua masa de pranz.
Ziua se va incheia cu panorame superbe de pe colinele din jurul satului, acolo unde ghidul va va oferi numeroase detalii istorice ale Transilvaniei.
Joi veti merge in excursie la Castelul Bran (renumit in lume in urma romanului lui Bram Stoker – Dracula).
Castelul lui Dracula a fost folosit ca resedinta de vara de catre Regina Maria a Romaniei si chiar daca aspectul exterior este unul dramatic, perfect pentru povestile cu vampiri, interiorul este unul mai de graba romantic.
Dupa ce veti lua pranzul in Bran, veti vizita biserica fortificata din Prejmer. Aceasta a servit de-a lungul ultimelor secole ca refugiu pentru populatia satelor din jur, in timpul invaziilor externe. A supravietuit foarte bine in timp si si-a pastrat in mare parte caracterul original.
Vineri veti face o excursie de 25 km pana la Pestera Almas, localizata pe Cheile Varghisului din comuna Meresti. Acesta este un loc incarcat de legende care va vor fi dezvaluite. Pranzul va fi tot sub forma de picnic si se va tine chiar la intrarea in pestera.
Restul zilei se va petrece tot in jurul pesterii, admirand stalacmitele, stalactitele sau coloniile de lilieci. Cei pasionati de drumetii montane se vor putea catara pe culme, unde vor fi impresionati de pajistile cu flori salbatice si de peisajele care iti taie respiratia. Traseul este de dificultate medie.
Sambata veti vizita tinutul secuiesc cu dialectul, arhitectura si cultura sa distinctiva. In multe sate din tinutul secuiesc mesterii isi transmit abilitatile din generatie in generatie. Oaspetii vor putea vizita atelierele de tamplarie si moara veche.
Apoi veti face o vizita in cimitirul local, care dezvaluia un obicei pagan, acela de a folosi totemurile, in loc de clasicele cruci. Picnicul de pranz va fi servit la izvoarele de ape minerale. Pana la lasarea serii va veti putea petrece timpul interactionand cu secuii din zona, ajutati de ghidul care va va insoti pretutindeni.
Duminica este destinata plimbarilor calare sau cu caruta explorand frumusetile din jurul Miclosoarei. Veti putea admira peisaje salbatice, oameni care isi muncesc pamantul la fel ca in urma cu sute de ani si in final o panorama asupra satelor insirate de-a lungul raului Olt, care strabate valea.
Pranzul va fi luat intr-un loc foarte pitoresc si veti fi serviti cu bauturi locale si carne preparata la gratar. Pana la lasarea serii va veti bucura de salbaticia unica in Europa, zarind cu putin noroc animale si pasari salbatice precum vulturul transilvanean (renumit pentru dieta sa bazata doar pe broaste), ursul brun, lupul sau cerbul carpatin.
Vrei sa te bucuri de cele mai frumoase experiente la Casele de Oaspeti ale Contelui Kalnoky? Acum le poti rezerva fara taxe si comisioane suplimentare, gratie noii noastre platforme, Travlocals.com.
Vei putea verifica singur disponibilitati, preturi, facilitati, regulile casei sau politicile de rezervare, iar ulterior vei intra in legatura directa cu gazda.
doresc cazare doua camere , 4 adulti in perioada 25 iulie -29 iulie ,4 nopti.