Chiar în inima Transilvaniei, înconjurat de freamatul unei paduri dese de fagi, se afla un sat care, de-a lungul istoriei sale tumultoase, a auzit si a vazut multe. Inca poarta cu el marturii istorice si traditiile sasilor, care, de mai bine de sapte veacuri incoace, continua sa marcheze viata comunitatii locale.
Satul despre care va vorbim se numeste Crit (Kreuz = cruce), nume care aminteste sasilor ce inca locuiesc acolo, de modul în care au luat ei nastere ca o adevarata colectivitate: cladind o biserica.
Desi acest eveniment avea loc în jurul anului 1500, biserica continua sa vegheze necontenit cele trei comune invecinate: Criţ, Cloaşterf şi Meşendorf, peste care se inalta seamata, fiind pentru localnici o oaza de liniste si intelepciune.
Povestea nu se opreste aici, caci daca arunci o privire mai la stanga de biserica fortificata despre care va vorbeam mai devreme, veti descoperi o alta minunatie a culturii sasesti: Casa Kraus, una dintre cele mai frumoase case din sat.
Construita în timpul preotului Johannes Traugott Kraus, caruia i-a apartinut, aceasta ii pastreaza în prezent numele si amintirea.
Lasata în ruina, norocul a facut sa fie cumparata în 2010 de catre Fundaţia Michael Schmidt si sa se inceapa de indata reconstruirea acesteia dupa planurile originale, pastrand si restaurand piese de mobilier, aducand obiecte de decor potrivite atmosferei unei case parohiale sasesti vechi.
Astazi, portile ei sunt larg deschise pentru turistii aflati în vizita în Crit, punandu-le la dispozitie 6 camere mari, aerisite si primitoare.
Fiecare camera are povestea ei nescrisa, intrucat fiecare se bucura de un concept diferit, insa, în linii mari, designul acestora este menit sa evoce atmsofera austera a caselor sasesti.
Ceea ce e cu adevarat impresionat, dincolo de toate conditiile pe care aceasta vi le poate oferi, este modul în care casa este decorata: cu mult gust si atentie la detalii, folosind obiecte autentice, recuperate din casele sasilor.
Sa nu va mirati de faptul ca o sa aveti pe post de noptiera o zestre veche de sute de ani, frumos pictata, ori o sanie arhaica pe post de masuta de cafea.
În scurt timp va veti simti oricum ca acasa, mai ales ca nicio camera nu duce lipsa de utilitati moderne: baie proprie, climatizare si internet Wi-Fi. Pentru un plus de confort, oaspeţii au la dispoziţie halate de baie, papuci şi uscător de păr.
E adevarat ca nicio camera nu este prevazuta cu televizor, ceea ce pentru noi s-a dovedit, în final, a fi un adevarat avantaj. Cu toate acestea, în cazul în care nu va puteti lipsi de acesta, lounge-ul comun pune la dispozitie un TV. Va garantam insa ca nu il veti folosi prea mult, intrucat imprejurimile ofera atat de multe surprize.
Spre exemplu, daca esti pasionat de ciclism, poti merge cu bicicleta pe un traseu cu adevarat spectaculos, pe langa rauri zgomotoase, prin paduri si pe campii. Dimineata devreme, cand abia rasarele soarele, localnicii duc galeti pline de lapte de vaca si de capra la laptarie.
Cinstit acum, de cand nu ati mai simtit adevaratul gust de lapte proaspat?
Daca sunteti curiosi sa vedeti cum se face painea traditionala cu maia, puteti merge la tanti Doina din Hoghic, care abia asteapta sa stea de vorba cu oaspetii sai.
Totodata, nu foarte departe de satul Crit, se afla o alta bijuterie- satul Saschiz. Acesta este recunoscut, în primul rand, pentru biserica sa fortificata, extrem de valoroasa pentru patrimoniu si protejata de UNESCO.
Insa ceea ce nu stiu majoritatea turistilor este ca, peste drum de biserica, pe o ulita ingusta, se afla noul atelier din cermaica din Saschiz.
Daca aveti copii, pregatiti-va sa le oferiti o aventura pe care cu siguranta o vor tine minte. Ce spuneti de o plimbare cu caruta pana în Mesendorf, la ferma de bivoli? Iar daca pur si simplu aveti chef sa leneviti si sa experimentati bucataria savuroasa a sasilor, sunteti exact unde trebuie.
Aici localnicii nu doar ca sunt foarte prietenosi, insa fiecare are o iscusinta pe care o foloseste în sporirea bunastarii satului, fie ca este vorba de mestesuguri sau de arta prepararii unor dulceturi.
Iar la acest capitol, trebuie sa o dam exemplu pe Tanti Rozi, care face cea mai buna zacusca si cele mai savuroase dulceturi – de macese, de soc, de corcoduse rosii, de coarne, dar si siropuri naturale armoate din fructe si flori.
Mancarea e gustoasa, ca la mama acasa. Nici nu ar fi putut sa fie altfel, intrucat bucatele sunt pregatite cu atentie si dragoste, folosindu-se de ingrediente naturale si retete specifice sasilor din zona, culese de la taranii din sat.
Despre priveliste nu cred ca e necesar sa va spunem mai multe, mai bine lasam fotografiile sa va vorbeasca. În spatele casei, aveti la dispozitie cateva masute si banci, asa ca va puteti petrece diminetile savurand cafeaua în liniste, privind catre turla bisericii si catre satul de sasi si comoara lor culturala.
Spre inserat, va recomandam sa reveniti si sa admirati un alt spectacol al naturii, intrucat soarele se rostogoleste peste dealurile de fagi ce inconjoara satul Crit, pictand armonios cerul.
Ei bine, daca v-a venit dorul de duca si intentionati sa planuiti o vacanta in Transilvania, noua noastra platforma, Travlocals.com, va sta la dispozitie cu cele mai bune oferte: cazare in case traditionale autentice, cazare in conace sau castele, glampinguri sau casute in copac, pe toate le veti gasi la noi. In plus, veti putea alege si experiente mai putin obisnuite, precum plimbarea cu sania trasa de caini husky prin Muntii Harghitei.
camera pt 2 persoane si un catel, masa asigurata, voucher, perioada 17-23 august