Astazi calatorim online spre zona montana a judetului Arges, mai exact spre culoarul Rucar – Bran, pentru a invata de la nea Ion, cum se face „Tocana drumetului”, o specialitate culinara locala. Nea Ion are 90 de ani si o multime de povesti de spus, limba dezlegandu-i-se imediat ce serveste un spanzurat (shot de tuica veche din butoi de stejar).
Batranelul stie ca tuica este un digestiv ce se serveste de regula inainte de masa si se pune de indata pe adus ingrediente pentru reteta ce ne-o va prezenta. Aduce din sura ceapa de peste vara, spala 3 rosii mari, doi ardei grasi rosii si scoate din beciul racoros o halca de carne de porc domolit in curte.
Face repede un foc de stejar si pune tuciul la incins, dupa care adauga untura veche de un an… nici nu vrea sa auda de ulei. Se pune apoi carnea si se caramelizeaza la foc aprig. Cand carnea este prajita aproape complet, se adauga legumele pentru culoare si gust. In final, se adauga boabele de piper, sarea si 4-5 catei de usturoi care definitiveaza cea mai buna tocana pe care o poti incerca.
Ingradiente tocana drumetului
- untura;
- carne de porc proaspata;
- ardei capia;
- ardei gras;
- morcov;
- rosii;
- usturoi;
- condimente
Tocana drumetului se prepara in cel mult de 25 minute, insa, cu facutul focului si cu povestile de dupa te poti intinde lejer cateva ore. Pofta buna!
Si pentru aceasta reteta dorim sa multumim lui Stefan Lungu care impreuna cu compania Dnata a realizat acest proiect minunat de gastronomie locala, intitulat 100 de retete de foc. Pe parcursul acestui an, va vom prezenta toate retetele, atat in format text, cat si video.