Astazi poposim in varf de munte, la stana lui nea Ion Gospodaru (sat Pietriceaua, judetul Prahova), pentru a ne impartasi povesti de neuitat, dar mai ales pentru a afla cum se prepara una dintre cele mai gustoase retete culinare din bucataria romaneasca – borsul ciobanului.
Aici timpul parca sta in loc, iar peisajele sunt mirifice. Traseul pana la stana si aerul tare de munte iti fac o foame teribila, iar ospatul ce urmeaza se inradacineaza puternic in minte si nici ca te mai poti gandi la altceva.
La stana nu exista un meniu anume, aici tot ce se gateste se mananca de indata, iar gustul nu poate fi decat delicios. Nea Ion ne prepara astazi borsul ciobanului dupa o reteta romaneasca veche, gatita la foc de lemne.
In cele ce urmeaza va vom oferi ingredientele si modul de prepare, dar nu inainte de a multumi companiei Dnata si lui Stefan Lungu pentru realizarea proiectului 100 de retete de foc, pe care il vom prezenta in decursul acestui an. Acest proiect aduna cele mai gustoase 100 retete culinare din bucataria romaneasca, pe care le prezinta in montaje video traditionale.
Borsul ciobanului
Ingrediente
- carne de miel;
- untura;
- ceapa;
- ardei gras verde si rosu;
- morcov;
- telina;
- patrunjel;
- suc de rosii facut in casa;
- taitei;
- sare si piper;
- ardei iute;
Mod de preparare
Borsul ciobanului este o zama de miel fraged. Carnea este fiarta de doua ori la foc puternic. Se scurge si se lasa sa se astampere la foc de fag. Se adauga legumele culese din ograda, se arunca o mana de sare si se lasa totul la fiert pe un foc domol. Sucul de rosii transforma borsul intr-o delicatesa iar taieteii de tara leaga totul ca intr-o poveste. La final, se arunca pe deasupra verdeata proaspat culeasa din gradina.
Borsul ciobanului este gata. Il puteti servi cu un ardei iute… asa se mananca la stana. Pofta buna!