Cum sa-ti planifici urmatoarea vacanta in Romania pentru a te incradra in 6 zile
Astazi iti voi prezenta cea mai tare vacanta in Romania care dureaza doar 6 zile.
N-ai la dispozitie foarte mult timp, dar doresti sa descoperi Romania rurala sau medievala?
Atunci Transilvania este solutia pentru concediul tau.
Un mix de cetati si castele medievale;
Peisaje de vis;
Oportunitati de cazare in case traditionale sau conace;
Bucatarie traditionala cu influente multietnice.
Traditii si obiceiuri excelent conservate.
Urmeaza sfaturile noastre, iar la final vei fi convins ca ai avut parte de cea mai tare vacanta in Romania.
Ziua 1 – Vizitam Sibiul si Marginimea Sibiului
Va voi prezenta traseul pornind din Bucuresti, intrucat consider ca pot fi mai multe persoane interesate de aceasta idee de concediu in Romania.
In prima zi avem de parcurs o distanta de 279 km, din Bucuresti pana la Sibiu.
Cazarea o vom rezerva in Marginimea Sibiului.
Apropo, stiati ca Marginimea Sibiului a fost declarata recent Destinatie Europeana de Excelenta?
Aceasta distinctie se datoreaza conservarii extraordinare a traditiilor si obiceiurilor locale, practicarii continue a mestesugurilor vechi, retetelor culinare cu influente multietnice, dar mai ales arhitecturii medievale a asezarilor.
Din Bucuresti pana in Sibiu drumul poate fi parcurs in aproximativ 4 ore. Astfel, vom avea parte de o zi plina.
Sibiul a fost declarat anul acesta Regiune Gastronomica Europeana. Ca sa intelegeti cat de importanta este aceasta distinctie, doar 8 regiuni de pe continent au primit-o pana in prezent.
Totodata, Sibiul este considerat poarta de sud a Transilvaniei, cea mai renumita destinatie turisticadin Romania.
Dupa o zi de colindat prin orasul medieval, va puteti caza in satele din Marginimea Sibiului. Daca veti rezerva cazare prin intermediul noii noastre platforme, Travlocals.com, veti scapa de orice taxe sau comisioane suplimentare, putand sa contactati direct gazda. Click pe link-ul de mai jos:
Ziua 2: Vizitam Rimetea si Ramet – satele din patrimoniul UNESCO
In ziua a 2-a pornim din Marginimea Sibiului catre Rimetea, facand o escala la Ramet.
Vom avea de parcurs o distanta de aproximativ 165 km.
Cei care doresc sa introduca inca o zi de vacanta, pot face o abatere de aprox. 120 km pentru a vizita Cetatea Deva si Castelul Huniazilor. Noi le vom rata din lipsa de timp, dar si din considerentul ca oricum ne vom intoarce prin Brasov, urmand a vizita Cetatea Rasnov, Castelul Bran, Castelul Peles si Castelul Cantacuzino.
Avand in vedere ca se afla chiar in drumul nostru, vom face un popas la Cetatea Alba Carolina.
Aceasta fortareata cu bastioane a fost construita la inceputul secolului al XVIII-lea in orasul medieval Alba Iulia, pe Dealul Citadelei.
Rolul sau a fost de intarire a apararii strategice a Imperiului Habsburgic impotriva eforturilor militare ale Imperiului Otoman.
Apoi ne vom continua drumul prin Transilvania, explorand Muntii Trascaului. Aici vom descoperi doua dintre cele mai frumoase destinatii turistice din Romania, comunele Ramet si Rimetea, judetul Alba.
Ramet – unul dintre cele mai pitoresti locuri din Romania
Comuna Ramet este alcatuita din 14 catune izolate in munte. Acestea poarta numele familiilor celor ce vietuiesc acolo. Daca aveti suficient timp la dispozitie, puteti zabovi aici cateva zile pentru ca veti avea parte de o experienta unica.
Viata de aici parca a ramas incremenita in timp cateva secole. Peisajele nealterate, aerul curat, sufletele pure, mancarea ecologica si povestile stravechi fac ca aceasta destinatie sa domine topul preferintelor pasionatilor de agroturism si turism rural.
In Ramet va puteti caza in Satul Cheia, la unul dintre partenerii nostri.
Gabriel Suliman este o gazda excelenta si va fi incantat sa va arate peisajele de vis din Muntii Apuseni. Singura problema este ca locatia sa nu are o capacitate foarte mare de cazare, dar daca planuiti o vacanta de vara aici puteti instala cortul in curtea lui.
Noi vom calatori mai departe…
Rimetea, o comuna introdusa in Patrimoniul UNESCO.
Istoria zbuciumata, arhitectura distinsa si peisajele mirifice care se intind cat vezi cu ochii fac din aceasta asezare rurala una dintre principalele destinatii de vacanta pentru vecinii din vest.
Casele albe, cu ferestre verzi, vechi de peste 100 de ani iti lasa impresia unei calatorii in lumea elfilor, multe personalitati mondiale care le-au vizitat ramanand uimite de farmecul acestora.
In opinia noastra, comuna Rimetea reprezinta un etalon pentru asezarile rurale din Romania, chiciul fiind practic inexistent.
Rimetea este una dintre cele mai bune destinatii de paragliding din Romania. In zona va puteti caza la Conacul Secuiesc, un colt de rai despre care am vorbit in amanunt intr-un articol recent.
Mai jos voi posta cateva fotografii facute de mine in primavara din 2017, in comuna Rimetea.
Ca idee, Muntii Apuseni au fost inclusi de CNN in top 17 cele mai frumoase destinatii turistice din Europa, situandu-se chiar pe pozitia a 3-a.
Aceasta destinatie turistica este descrisa ca un colt de rai, in care potecile pustii serpuiesc printre pajisti antice si piscuri calcaroase. Temperaturile sunt perfecte pentru vacanta de vara.
Daca doriti sa va cazati in Apuseni, puteti alege una dintre unitatile noastre partenere: Cazare Apuseni.
Ziua 3 – Vizitam Salina Turda si Sighisoara
Continuam incursiunea noastra prin Transilvania, pornind dis de dimineata catre Salina Turda. Planul este ca la finele zilei sa ajungem in Sighisoara, parcurgand o distanta de aproximativ 160 km.
Salina Turda este un adevarat muzeu al mineritului in sare, aflat intr-o excelenta stare de conservare. Investitiile in restaurarea acesteia au transformat-o intr-una dintre principalele atractii turistice din Romania.
In clipul de mai jos va invitam sa descoperiti minunile lumii subterane.
Dupa vizitarea Salinei Turda vom porni catre Sighisoara, singura cetate medievala inca locuita din Europa de Sud-Est.
Viata la cetate a suferit cateva modificari, activitatile capatand un specific turistic. Cateva obiceiuri au ramas insa neschimbate in ultimii 400 de ani. Ceasul din turn si tobosarul cu aghiotanti dau trezirea in fiecare dimineata.
Tot la Sighisoara se desfasoara an de an Festivalul de Arta Medievala. Acesta actioneaza ca un magnet pentru turistii din intreaga lume.
In Sighisoara, va puteti caza la partenerul nostru – Casa Savri, aceasta fiind cea mai veche cladire datata din cetatea medievala. Gasiti toate detaliile la link-ul anterior.
Totodata, trebuie sa va spunem ca in jurul cetatii medievale se afla numeroase sate renumite pentru turismul rural.
Acestea au luat nastere in epoca medievala, in jurul unor biserici fortificate. Noi ne-am rezervat o zi intreaga pentru a le vizita si pentru a intra in contact cu traditiile si obiceiurile de aici.
Ziua 4 – Vizitam cele mai frumoase sate sasesti din Transilvania
In cea de a 4-a zi pornim dinspre Sighisoara, catre Bunesti (aprox. 35 km) – una dintre cele mai fancy atractii ale turismului romanesc la ora actuala.
Comuna Bunesti este compusa din 5 sate atestate documentar inca din secolul al XIII-lea. Este vorba despre satele Bunesti, Roades, Crit, Mesendorf si Viscri.
Cazare gasiti la partenerii nostri, facand click pe unul dintre satele mentionate anterior.
Unitatile de cazare pe care vi le propunem sunt unele dintre cele mai frumoase pensiuni din Romania, axate pe turism rural.
Aici sunt organizate frecvent diverse evenimente culinare si culturale, precum brunch-urile asociatiei My Transilvania.
Pentru a nu va forta sa ne credeti pe cuvant, vom atasa mai jos cateva fotografii cu unitatile noastre de cazare partenere.
Si lista poate continua…
Ziua 5 – Vizitam Brasovul si satele pitoresti din jurul lui
In cea de a 5-a zi de vacanta in Transilvania, vom parasi satele sasesti si vom cobora spre Brasov.
Vom vizita orasul, apoi vom porni spre Castelul Bran, facand un popas pentru a vizita Cetatea Rasnov.
In aceasta zi vom avea de parcurs aproximativ 100 km. Spre seara, vom poposi intr-unul dintre cele mai frumoase sate montane din Romania, Magura, Pestera sau in zona Bran – Moieciu.
Va oferim si cateva sugestii de cazare in Bran – Moieciu, pentru a finaliza cum se cuvine cea mai tare vacanta in Romania.
Mentinem aceeasi nota de turism rural si agroturism, propunandu-va cateva case traditionale romanesti, cu vechime de peste 100 de ani, foarte atent restaurate.
Acestea sunt capabile sa ofere oaspetilor cele mai inalte standarde de confort si peisaje de vis oriunde ai privi.
Ziua 6 – Vizitam Castelul Peles si Castelul Cantacuzino
In ultima zi de vacanta plecam din Bran catre Bucuresti, pe Valea Prahovei. Vom parcurge o distanta de aproximativ 180 km.
Aici ne-am propus sa vizitam doua dintre cele mai frumoase castele romanesti, Castelul Cantacuzino din Busteni si Castelul Peles din Sinaia.
Primul dintre acestea este renumit mai mult pentru peisajele de vis pe care le dezvaluie asupra muntilor Bucegi. Al doilea este un etalon al rafinamentului monarhal din secolul al XIX-lea.
Castelul Cantacuzino (Sursa foto: Blogdecalatorii.ro, Descoperalocuri.ro)
Castelul Peles
Daca sunteti satui de Valea Prahovei, puteti cobora pe culoarul Rucar – Bran pana in Campulung, vizitand in prealabil Pestera si Cheile Dambovicioarei.
Peisajele fermecatoare s-ar putea sa va convinga sa mai prelungiti putin vacanta. In zona va puteti caza in casa traditionala Dor de Suflet.
Descopera Transilvania in 6 zile
Ei bine, asa se va desfasura cea mai tare vacanta in Romania pe care noi o putem contura in doar 6 zile, pornind din Bucuresti. Vom strabate o distanta de aproximativ 900 km si vom vizita:
- 2 cetati (Alba Carolina, Sighisoara si Rasnov);
- 2 orase medievale (Sibiu si Brasov);
- 3 castele (Bran, Cantacuzino si Peles);
- cea mai spectaculoasa salina din Romania (Turda);
- catune izolate de munte si sate din patrimoniul UNESCO (Ramet, Rimetea, Pestera, Mgura);
- sate sasesti din secolul al XIII-lea construite in jurul bisericilor fortificate (Crit, Mesendorf, Viscri, etc.);
La toate acestea putem adauga peisaje de vis, traditii si obiceiuri locale, retete culinare vechi si cazari in case traditionale, pe care le promovam prin proiectul Wildventure Romania.
Daca v-a placut acest articol ne puteti urmari povestile pe Facebook si Instagram. De asemenea, daca aveti alte sugestii le puteti lasa in sectiunea de comentarii.
Vor urma si alte idei de vacanta in Romania pentru fiecare regiune turistica importanta, cu plecari din principalele orase ale tarii.
Intre timp, va propunem alte articole de interes:
10 idei pentru vacanțe de vis, la mai puțin de 3 ore de București
6 cazări unice pentru ecoturism în Maramureș și Bucovina
10 glampinguri, căsuțe în copac și cabane ascunse din România, unde vă veți simți ca în povești
Multumim pentru promovarea acestor locuri pitoresti din Romania si pentru faptul ca ne oferiti atatea idei de vacanta in tara noastra. Am descoperit prin voi cele mai frumoase locuri si chiar am planuit pentru la vara o vacanta de vis. Mi-am propus sa vad absolut tot ce este de vazut in Transilvania, iar ulterior sa incep cu Maramures, Bucovina, Dobrogea si tot asa pana imi cunosc intreaga tara.