Iată-ne din nou la drum, căutând cele mai frumoase experiențe pentru voi.
Astăzi vă purtăm într-o zonă mai puțin știută a României. Locul unde istoria meșteșugului tradițional se păstrează neschimbată de secole. Cu siguranță trebuie să ajungeți în Tălișoara, județul Covasna.
Vă prezentăm Castel Hotel Daniel.
Încăperi secrete, picturi pe pereți, istorie și iz nobil pe tărâm românesc…
Prin intermediul link-ului din antet, veti putea rezerva pe cont propriu cazare si experiente unice in conace si castele romanesti. Veti putea verifica disponibilitatea si pretul si, de asemenea, veti putea contacta gazdele, eliminand necesitatea platii comisioanelor catre intermediari.
Castel Hotel Daniel și tradiția meșteșugului secuiesc
Într-un ținut de poveste, cu un patrimoniu arhitectural deosebit, ce conservă tradiția meșteșugului, se dezvăluie comuna Tălișoara.
Pas cu pas, puteți afla povestea caselor secuiești cu porți tradiționale și a obiectelor din ceramică pictate manual. Moștenirea tradiției s-a răspândit din tată în fiu, astfel că aveți ocazia să cunoașteți obiceiurile străvechi chiar din gura meșterilor.
În Vârghiș, un sat aflat în imediata apropiere de Tălișoara, veți descoperi una dintre cele mai vechi familii care practică meșteșugul cioplitului și al picturii. Familia ce duce această tradiție mai departe, de peste 15 generații, este familia Sütő. În gospodăria lor se dezvăluie un muzeu cu mobilă din secolul XIX. Piese unicat realizate de ei.
Ultimul atelier de dogari din județ se află în satul Harale. Familia Szőke produce butoaie și căzi de baie din lemn, într-un mod tradițional, deprins din generație în generație.
Demonstrația prelucrării fierului după metode tradiționale este spectaculoasă. Aveți șansa să o vedeți la atelierul de fierărie din Tălișoara, ce îi aparține fierarului Nagy György. Muzeul său tematic e o încântare, obiectele lucrate cu pasiune sunt exemplul viu al unor exponate de colecție.
Bine ați venit în Covasna, ținutul conacelor
Puțini cunosc adevărata comoară ascunsă aici, în Covasna. Pe poteci neumblate, puteți descoperi peste 160 de conace și castele. Unele dintre acestea au fost restaurate și vă îmbie cu secretele lor artistocratice.
Bogăția culturală se dezvăluie și în lăcașurile de cult, care datează din Evul Mediu. Cea mai cunoscută fiind Biserica Greco-Catolică din Ghelița, în interior putând fi admirată fresca originală cu legenda Sfântului Ladislau.
Poposim de data aceasta la Castel Hotel Daniel, un tărâm de secrete ce așteaptă să fie descoperit.
Povestea castelului a luat naștere într-o zi de iarnă, asemenea tuturor basmelor pe care le cunoaștem.
Totul a început cu un album primit cadou de Crăciun, intitulat Tărâmul conacelor. Actualii proprietari au văzut castelul în fotografii. Conexiunea a fost atât de puternică, încât anul următor, destinul a fost scris.
Căutau să achiziționeze un apartament, dar ziarul cu anunțuri imobiliare le-a schimbat planul. Visul de iarnă a devenit realitate, pentru că în articolele din ziar se afla și anunțul de vânzare a Castelului Daniel.
Castelul a fost construit în prima jumătate a secolului XVII, acesta fiind declarat monument istoric.
Misterele castelului, încă nedeslușite
Semnificațiile castelului se ascund pe pereți. Camera Constantinopole destăinuie secrete captivante. Istoricii au analizat și interpretat fresca. Potrivit lor, unul dintre membrii familiei Daniel ar fi ocupat funcția de diplomat, împuternicit să ducă tribut Transilvaniei către marele sultan la Constantinopol, în anul 1638.
Familia Daniel a vrut să marcheze momentele importante ale existenței lor pe pereți. Scopul era reprezentarea și dăinuirea în etern. Practica lor seamănă cu Facebook-ul din zilele noastre. Orice moment important e postat pe wall (perete).
Dacă vă plac poveștile cu comori ascunse, aflați că există o cameră secretă, descoperită în timpul renovării din anul 2011, care ascunde un mister neelucidat. Misterul stă la baza faptului că planurile castelului demonstrau existența unei încăperi în acea zonă, însă aceasta nu era vizibilă cu privirea. Mintea transpune fel și fel de întrebări: de ce ai acoperi cu zid o cameră?, ce ascunde ea?
Fascinant, nu? Dacă vă reprezintă misterele, haideți să îl elucidați!
Gustați aerul nobil al unui castel medieval
Puteți alege să înnoptați în Camera Secretelor, denumită astfel după descoperirea impresionantă. În locul camerei pline de mister se află acum baia.
Fiecare dintre cele opt camere ale castelului au câte o poveste de spus. Pereții din piatră naturală, grinzi din lemn, mobilier artistocratic și sunet medieval. Aerul medieval se resimte puternic în Camera Poarta Castelului. Istoria sa derivă din urmele lăsate de însăși poarta castelului, locul unde paznicul veghea maiestosul castel.
Feericul continuă prin Camera Lebădă. Denumirea provine de la blazonul familiei Daniel, o lebădă cu o săgeată în gât, de aceea acesta este și logo-ul Castelului Daniel. Camera a aparținut contelui, patul are un baldachin impresionant, iar culorile păstrează linia unui aer boieresc.
Puteți opta să vă relaxați în conacul din imediata apropiere a Castelului Daniel, care găzduiește un inedit complex spa.
Covasna ascunde mult mai multe secrete decât cele prezentate în articol. Haideți la drum să aflați și alte mistere. Dați de veste și prietenilor. Haideți să ducem tradiția românească mai departe! Veniți cu noi în această fascinantă istorie a României mai puțin cunoscute?
Alte experiențe la Castel Hotel Daniel, în Tălișoara
Una dintre cele mai interesante experiențe de care puteți avea parte la castel este cea culinară. Delicatese secuiești și numai, gătite de cei mai experimentați bucătari,si artizani culinari conturează aerul boieresc al Castelului Daniel.
Divertismentul este și el garantat. Pentru doar 10 Eur/zi puteți închiria o bicicletă cu care să explorați împrejurimile. Puteti cere la receptie ponturi despre obiectivele ce pot fi vizitate sau puteti descarca de pe site itinerariul.
Dacă sunteți un grup, puteți apela la serviciile unui ghid (100 Eur/zi). Acesta va va prezența toate atracțiile din zona. Și nu-s deloc puține.
Alte activități de care se pot bucura oaspeții Castelului Daniel:
- vizitezi atelierele meșterilor din zona (20 Eur/pers – minim 6 persoane);
- vizitezi fierarul din sat și îi afli povestea (8 Eur/pers);
- vizitezi cheile Varghișului (18 Eur/pers – minim 6 pers);
- aventură off-road (3 pers/masina – 120 Eur);
- plimbare cu caleașca (3 pers/caleasca – 15 Eur);
De asemenea, la castel se pot organiza diverse petreceri, evenimente festive sau corporate.
Rezervă-ți singur experiența
Ați rămas plăcut surprinsi de cele relatate cu privire la această locație de vis din Tălișoara? Ei bine, prin intermediul noii noastre platforme, Travlocals.com, veti putea rezerva cazare si alte experiente in conacele si castelele din Romania.
Veți putea verifica disponibilitatea si preturile si, de asemenea, veți putea lua legătura cu gazdele fara a mai apela la intermediari. Astfel, veți evita plata oricăror taxe sau comisioane către alte platforme sau agenții de turism.
Text: Alice Cazan
Zona foarte linistita, cumva in mijlocul padurii. Relativ aproape si de orasul Covasna. Potrivit pentru o ?edere de aprox. 80% din timpul petrecut, fara activitati diverse. Personalul amabil.