Drumurile ne aduc astăzi într-o experiență cu aer boieresc, pe meleaguri moldave.
La o distanță de 70 de km de Iași, în inima dealurilor, înconjurat de podgorii și livezi se dezvăluie Conacul Polizu.
De veți călători prin frumoasa regiune a Moldovei, nu trebuie să ratați bijuteria arhitecturală veche de 140 de ani, Conacul Polizu.
Pe lângă arhitectura impozantă, istoria conacului este impresionantă. Aici aveau loc întâlniri între marii boieri din Moldova și de la București.
Cu ajutorul noii noastre platforme, Travlocals.com, veti putea rezerva de acum necomisionat cazari in cele mai frumoase conace, castele, case boieresti sau traditionale, glampinguri, casute in copac si alte experiente unice din Romania.
Conacul Polizu, istoria unei bijuterii vechi de 140 de ani
Conacul Polizu a fost construit la sfârșitul secolului al XIX-lea, de omul politic Constantin Ghica-Deleni.
Povestea conacului este tumultoasă, iar frumusețea sa strălucească în etern. Locuit aproape 100 de ani de familia Ghica, valoroasa proprietate s-a transformat într-o ruină în perioada instalării regimului comunist. Aceasta a fost confiscată, având rol de cămin cultural ori depozit.
Odată cu prăbușirea regimului comunist, falnica clădire de altă dată s-a năruit. Istoria nu se încheie aici, pentru că ambiția moștenitorilor familiei de a recupera clădirea și a-i reda farmecul de odinioară s-a concretizat frumos. În anul 2006, timp de cinci ani, conacul a fost renovat în cel mai mic detaliu.
Conacul Polizu și-a recăpătat frumusețea. Intrarea pe poartă vă aduce într-o altă epocă. Parcul, aleile și fântâna întipăresc în suflul celui prezent un aer boieresc. O stare de reverie cuprinde insul, iar liniștea din jur conturează imaginea acelor timpuri.
Impresia că pe cărări poate să apară oricând vreun aristocrat al vremii pare atât de veridică aici. Ce ar fi dacă clepsidra timpului s-ar întoarce, iar voi ați avea parte de o întâlnire cu regina Maria (care a trecut cândva pe la Conacul Polizu, consemnând acest fapt).
Noblețe românească
Când deschideți ușa conacului, se revarsă holul cu broderii. Lampadare de un veac crează autenticitate locului, iar mobilierul te cheamă să asculți o poveste. Pe hol străjuiește o cupolă din sticlă, cu margini fine din lemn. Aici lumina zilei și a nopții pune în plan un joc al imaginației.
Pe masa din apropierea cupolei se află un glob al lumii. Luați-l în mână, închideți ochii și vedeți unde vă vor duce cărările. Cu siguranță globul se va opri aici, la Conacul Polizu, pentru că nu ați putea părăsi un loc așa frumos.
Ne continuăm plimbarea prin hol, culorile tronează, predominând nuanțele de bej și maro. Fel de fel de uși vă atrag. Să descoperiți fiecare cameră e o adevărată încântare. 19 camere deține conacul. Fiecare așteaptă să îi aflați secretul. Toate sunt decorate în stil neoclasic, cu elemente ale secolului XVIII-XIX.
După ce ați decis camera ce vă va bucura noaptea, haideți în cramă. O așa zi trebuie încununată cu un pahar de vin. Podgoriile din zonă pun în sticle cea mai rafinată băutură.
Diminețile vă surprind în grădină. Plimbările printre arbori, printre trandafiri cu diverse culori vă fac să vă simțiți speciali. Aveți motiv, pentru că o experiență la conac e unică. Sentimentele surprinse aici sunt speciale.
Truda proprietarilor de a da viață locului și de a vă face pe voi martorii acelor timpuri vechi, trăite în prezent e inestimabilă. Cunoașteți o parte din istorie. O istorie poate nescrisă, dar vie în inima celor ce au pus suflet pentru a reda înapoi suflul unei bijuterii arhitecturale.
Trăiți o filă de poveste în vremurile noastre. Alegeți să petreceți o experiență de vis la Conacul Polizu! Povestiți cunoscuților și haideți să păstrăm tradiția românească! Veniți cu noi în această experiență unică?
Gastronomie boierească
Alexandrina Polizu își servea oaspeții cu delicatese culinare românești, nemțești sau franțuzești. Majoritatea acestora erau gătite cu alimente cultivate pe propria moșie sau vânate de boierii locului. Mesele organizate la Conacul Polizu erau adevărate desfătări pentru papilele gustative. Fiecare meniu era adecvat ocaziei, anotimpului și invitaților, iar ospătarii manierați completau elegant cadrul festiv.
În ziua de astăzi se păstrează aceleași standarde, punându-se accent pe redescoperirea tradițiilor. Bucătari experimentați își lasă amprenta asupra rețetelor vechi, reinterpretandu-le în cel mai delicios mod. La baza rețetelor actuale stau cărțile de bucate folosite chiar de Alexandrina Polizu.
În jurul acestor mese nobile au loc și alte activități culturale: dans, teatru, arhitectură, literatură, muzică, sculptură, și pictură.
Rezervă-ți singur experiența
Ai rămas plăcut surprins de cele relatate cu privire la această locație de vis?
Cu platformei Travlocals.com, vei putea rezerva cazare la Conacul Polizu, fara a mai plati comisioane si taxe catre terti. In plus, vei putea verifica singuri disponibilitati, preturi, regulile casei, politica de rezervare si alte informatii utile.
Text: Alice Cazan