Banatul Montan: Cele mai frumoase locuri de vizitat, cazări și experiențe în Munții Banatului

Banatul Montan: Cele mai frumoase locuri de vizitat, cazări și experiențe în Munții Banatului

Banatul Montan: Cele mai frumoase locuri de vizitat, cazări și experiențe în Munții Banatului 2048 1366 Wildventure

Banatul Montan a câștigat titlul Destinația Anului 2021, în urma unui concurs cu vot public online, care a fost inițiat de Prima TV.

Zona adună într-un singur loc munți, peșteri, Dunărea, tradiții și 100 de locuri de vizitat fantastice.

În acest top o să îți prezentăm 15 dintre cele mai frumoase obiective turistice din Banatul Montan și 3 activități uimitoare de încercat.

Ținem să îți spunem de la început că ordinea este aleatorie pentru că fiecare loc are splendoarea sa.

Locuri de vizitat în Banatul Montan

1. Cascada Moceriș – un spectacol al naturii

Cascada Moceriș este situată în satul Moceriș, județul Caraș-Severin.

Drumul până la cascadă este o încântare pentru că în timpan duduie liniștea, în privire se strecoară peisaje pitorești, iar apa pârâului Moceriș îți trece pe sub picioare. 

Îți propunem să mergi la cascadă pe jos, într-o plimbare de 4 km din satul Moceriș, ca să te bucuri din plin de aceste trăiri.

Dacă ești într-o escapadă de weekend și vrei să vizitezi cât mai multe locuri din Banat, atunci poți opta să mergi cu mașina, însă drumul este adecvat pentru o mașină de teren.

2. Peștera Veterani – prima peșteră cartată din lume

Peștera Veterani este micuță, dar impresionantă, fiind situată in Defileul Cazanelor Mari, la aproximativ 70 de metri deasupra apei. Accesul se face doar pe apă, cu barca, șalupa sau vaporaș.

Peștera a fost locuită acum 400.000 de ani.  

Se spună că peștera era sanctuarul lui Zamolxis, că ar ascunde multe comori cu aur, iar legendele și istoria prezentate de ghid sunt de-a dreptul captivante.

3. Morile de apă de la Rudăria – unice în Sud-Estul Europei

Morile de apă de la Rudăria se află în comuna Eftimie Murgu, județul Caraș-Severin.

Sunt 22 de mori de apă, unice în Sud-Estul Europei, pe care localnicii le folosesc zilnic. Poți să cumperi porumb măcinat aici, care va da savoare mâncării de nedescris.

4. Peștera Comarnic – una dintre cele mai frumoase și lungi peșteri din România

Peștera Comarnic este de o frumusețe aparte și are o lungime impresionantă – de peste 6200 de metri.

Este situată la o altitudine de peste 400 de metri, în Munții Anina județul Caraș-Severin.

Pentru a ajunge la ea străbați un traseu foarte relaxant prin pădure. Vizitarea se face cu ghidaj și durează aproximativ 2 ore.

pestera comarnic

Sursă foto: https://editiadedimineata.ro/

pesteri banatul montan

Sursă foto: turism.bzi.ro

Datorită stalagmitelor și stalactitelor sculptate cu măiestrie de natură, peștera este considerată una dintre cele mai frumoase din România, fiind accesibilă și turiștilor.

5. Cheile Corcoaiei – un loc spectaculos din Banat, mai puțin cunoscut

Cheile Corcoaiei se află la 100 de metri de Cerna-Sat.

Vizitarea Cheilor Corcoaiei durează 20 de minute, dar merită din plin, pentru că în acest timp rămâi pur și simplu fără cuvinte.

Legenda spune că aici a avut loc o luptă între viteazul Iovan Iorgovan și balaurul cu șapte capete al Cheilor Corcoaiei. Viteazul i-a tăiat două capete, însă balaurul a încercat să se strecoare prin stâncă pentru a scăpa de sabie. Cum privești de sus, poți avea impresia că lovitura în stâncă ce a despicat piatra este dovada acestei povești.

6. Chipul lui Decebal și plimbare cu barca prin Defileul și Cazanele Dunării

Chipul lui Decebal se află în zona Cazanelor Mici, într-un peisaj feeric.

Acesta are o înălțime de 55 m. 

Este cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa și ocupă locul 6 în lume ca înălțime. 

A fost sculptată între 1994-2004 de către sculptorii alpiniști care au folosit ciocanul pneumatic, șpițul și barosul.

7. Cătunul Ineleț – un loc incredibil, pe care trebuie să-l vizitezi în Banat

Cătunul Ineleț din județul Caraș-Severin este un loc uimitor, izolat, la care singura cale de acces este urcând pe scări din lemn montate pe pereți de stâncă.

catunul inelet

Sursă foto: https://coltisorderomania.ro/

Să ajungi aici este o experiență! Ai parte de un traseu care îți provoacă toate simțurile, te face să te autodepășești, știind că la final vei fi binecuvântat cu un peisaj incredibil, cu multă liniște și cu mâncare tradițională de la localnici.

Traseul durează cam 3-4 ore și este accesibil pentru orice vârstă, trebuie doar să ai un echipament corespunzător pentru drumeție (încălțăminte de munte, îmbrăcăminte lejeră, ghiozdan cu o gustare și doi litri de apă).

inelet

Sursă foto: https://coltisorderomania.ro/

În sat, oamenii trăiesc într-o altă lume, mai aproape de cer și de simplu. Traiul acesta îți va intra la suflet și, poate, pentru câteva clipe te va face să-ți dorești viața de aici. 

Localnicii nu au curent, semnal la telefon, mașini, iar banii nu sunt importanți pentru ei pentru că practică trocul așa cum era în urmă cu secole. Singurele surse de electricitate sunt panourile solare din preajma școlii, unde câțiva copii învață.

8. Teatrul Vechi Mihai Eminescu – cel mai vechi teatru din România

obiective turistice banatul montan

Sursă foto: https://prinbanat.ro/

Este situat în Oravița, județul Caraș-Severin. Teatrul Vechi Mihai Eminescu datează din 1817, construcția fiind o copie la scară mai mică a celui mai mare teatru din Austria.

9. Calea Ferată Oravița-Anina – cea mai veche linie ferată din Sud-Estul Europei

În această vacanță alege să te plimbi cu trenul pe cea mai veche cale ferată din Sud-Estul Europei – Oravița-Anina. Totodată, aceasta este considerată a doua cale ferată montană din Europa.

Traseul căii ferate a fost dat în funcțiune în 1863 pentru mărfuri și din 1869 pentru călători.

Traseul de basm are 33 de km. Călătoria durează două ore și este fermecătoare. Sunetul roților de tren are acea putere de a-ți da liniște oricât de agitate ți-au fost zilele, iar natura cu peisajele sale văzute de la peste 200 de metri înălțime are darul de a te face să uiți complet de tehnologie.

Biletul costă 13,90 de lei. Verifică pe https://bilete.cfrcalatori.ro/ orarul și cumpără bilet online.

10. Insula Ostrov – un loc puțin cunoscut în Banatul Montan

Acest tărâm fabulos din Sud-Estul Europei continuă să ne uimească prin peisajele salbatice. Un astfel de loc este Insula Ostrov, aflată lângă Moldova Nouă, județul Caraș-Severin.

Insula este liniștită, fiind perfectă pentru evadare de weekend.

Insula Ostrov este casă peste pâlcuri de pădure, 100 de cai sălbatici, 50 de tipuri de păsări, familii de vulpi și diverse reptile. 

Pe insulă se găsește și o movilă de pământ, care este cel mai înalt punct de unde să admiri un tablou natural inedit.

insula ostrov

Sursă foto: https://www.banatulazi.ro/

O legendă spune că movila de pământ ar fi mormântul lui Attila, cel mai puternic conducător al hunilor. El fiind înmormântat în trei sicrie – unul de aur, altul de argint și unul de fier, alături de armele și bijuteriile sale.

După moartea sa, calul său negru cu stea în frunte, pe care doar Attila îl putea călări, a fugit din grajd, auzind chemarea stăpânului său. Fiul lui Attila a trimis oștenii săi, călare pe iepe roșii, să caute calul, dar noaptea iepele au fugit cu calul negru, iar de aici s-ar fi întemeiat herghelia de cai sălbatici de pe insulă.

11. Muzeul Cineastului Amator – unic în România

Dacă ești pasionat de fotografie și cinematografie, fă o vizită la Muzeul Cineastului Amator, amenajat în fosta cabină de proiecție a cinematografului Reșița.

Muzeul cuprinde peste 100 de exponate și a fost înființat de către un tânăr pasionat, ce a început să adune camere vechi și aparate de proiecție de pe la târguri și din anunțurile din ziar.

Poți vizita muzeul gratuit, printr-o programare în prealabil pe Facebook.

12. Muzeul de Istorie a Farmaciei Montanistice – cea mai veche farmacie montanistică din România

Mai poți să fii surprins? Noi rămânem uimiți! Este incredbil câte comori puțin cunoscute turistic ascunde Banatul Montan.

atractii turistice banatul montan

Sursă foto: https://prinbanat.ro/

Una dintre acestea este Muzeul Farmaciei Montanistice din Oravița, care a fost deschis în clădirea Farmaciei Knoblauch – cea mai veche farmacie minieră din România, fondată în 1763.

În muzeu admiri exponate unicat, precum mobilier și instrumente farmaceutice din perioada 1682-1950.

13. Muzeul Monetăriei Imperiale – unde vezi monede de prin 1800

ce sa vizitezi in banatul montan

Sursă foto: http://www.dozadebine.ro/

La câțiva pași se află și Muzeul Monetăriei Imperiale, o pagină de istorie a orașului, care te va duce prin mijlocul anilor 1800, în perioada când Oravița era un important centru de bătut monede.

14. Muzeul de Mineralogie – locul din Banat unde vezi o bucată dintr-un meteorit

În Bocșa, județul Caraș-Severin se află Muzeul de Mineralogie ,,Constantin Gruescu”.

Muzeul cuprinde o bucată de meteorit și 2000 de flori de mină, unele rare sau unicate, care au fost adunate cu pasiune de minerul și colecționarul, Constantin Gruescu.

15. Localitatea Svinița – paradisul smochinilor, unic în România

Svinița este paradisul smochinilor, acestia creascand aproape în fiecare curte.

svinita

Sursă foto: https://www.modernism.ro/

Banatul Montan este și despre multiculturalism, iar localitatea Svința o exemplifică cel mai bine. Aici vei întâlni etnici sârbi, vei gusta preparate specifice și te vei înfrupta din smochine, fiind fermecat de gustul lor.

În ultima duminică din luna august poți participa la Festivalul Smochinelor.

3 activități de neratat în Banatul Montan

În perioada sezonului rece, Muntele Mic din Banatul Montan este o destinație de neratat. Aici poți să schiezi pe o pârtie doar a ta și a prietenilor, la care ajungi cu elicopterul.

schi banatul montan

heliski romania

Vezi experientele aici.

observator zimbri romania

Observă zimbrul în libertate, cel mai mare mamifer din Europa, dispărut de pe plaiurile românești timp de 200 de ani, aflat pe cale de dispariție. Acesta poate fi văzut în salbaticie, într-un tur cu ghidaj la Armeniș.

Idei de cazare în Banatul Montan

Acum, că ai descoperit cele mai frumoase locuri de vizitat în Banat, la care îți dorești să ajungi, mai rămâne să vezi unde să te cazezi.

Îți prezentăm 3 cazări inedite, unde vacanța ta va fi de vis.

1. Sub Măgrin – cazare tradițională în mijlocul naturii

Cauți liniștea și un loc izolat în inima naturii?

În Sat Bătrân, la Sub Măgrin le vei găsi.

Sub Măgrin este o locație autentic românească, cu mâncare tradițională delicioasă, unde vei simți că te întorci la origini.

Casa are o capacitate de cazare pentru 4 persoane, în două dormitoare. Dispune de baie cu cadă, bucătărie cu cuptor ca la bunica, grătar, zonă de luat masa în aer liber, grădină spațioasă.

Rezervă Acum Necomisionat.

2. Casa Thea – cazare cu mâncare tradițională și piscină, într-un sat inedit

Cazează-te în Socolari, un sat de piatră, care îți va da impresia că ești într-o altă țară.

Casa Thea este o gospodărie tradițională din piatră, restaurată cu atenție pentru a duce povestea trecutului mai departe.

Complexul este spațios, dispune de cazare pentru pentru grupuri de pana la 25 persoane, dar puteti inchiria si camere individuale.

Camerele sunt desprinse din basmul relaxării, iar facilitățile moderne completează perfect sejurul. 

Ai piscină, grătar, loc de joacă pentru copii, WIFI și mâncare tradițională gătită cu alimente de la localnici.

Rezervă Acum Necomisionat.

3. Exclusive Chalet – Cazare cu jacuzzi și bucătar privat, la care ajungi doar cu elicopterul

Îți dorești să trăiești o experiență ieșită din tipare, într-o locație izolată, în vârf de munte?

Haide la Exclusive Chalet, o cazare în Muntele Mic, la care ajungi prin transfer cu elicopterul, organizat de gazde.

Cazarea are o capacitate pentru 12 persoane. 

Dispune de dormitoare cu paturi confortabile, baie cu duș, bucătărie unde gătește bucătarul pentru tine și cei dragi, living spațios cu șemineu, sistem audio, TV, sală de sport și jacuzzi.

Rezervă Acum Necomisionat.

 

Banatul Montan trebuie să fie pe lista ta de vacanță din 2022, pentru că are locuri unice, frumoase, puțin cunoscute și cazări de excepție, care îți vor oferi un concediu de poveste și de povestit.

rezerva acum

1 comentariu

Experiențe turistice în România frumoasă

Cazare în case tradiționale, case boierești, conace, castele și multe altele…