Borș de foi

Borș de foi

Borș de foi 150 150 Wildventure

Continuam aventura culinara in care abia ne-am lansat si mergem astazi la familia Pavelescu, din satul Pietriceaua, judetul Prahova. Invatam de la acestia sa gatim un bors muntenesc din foi cu lapte. Ciorbele acrite cu lapte se intalnesc adesea in zonele sudice ale Carpatilor si sunt un adevarat deliciu culinar.

Inainte de a va oferi ingredientele si reteta borsului de foi, dorim sa le multumim lui Stefan Lungu si companiei Dnata pentru materialele furnizate, materiale ce fac parte dintr-unul dintre cele mai frumoase proiecte gastronomice, lansat chiar in anul centenar si intitulat 100 de retete de foc.

Ingrediente

  • un kg de foi de limba boului – planta ce creste primavara in faneata, asemanatoare cu arnica, avand numeroase proprietati terapeutice (diuretice, emoliente, expectorante, sudorifice, depurative si laxative);
  • trei litri de lapte batut;
  • jumatate de litru de lapte dulce;
  • 200 g de smantana;
  • doua cepe medii;
  • o ceasca de ulei;
  • marar si sare dupa gust;

Reteta

  1. Se culeg foile, se spala bine, se elimina tulpina si se pun la fier atunci cand apa este deja clocotita.
  2. Foile se scot din apa atunci cand devin moi si se toaca usor cu cutitul.
  3. Se caleste ceapa, apoi se adauga foile si se mai calesc cateva minute (aproximativ 10 minute).
  4. Se toarna laptele acru care se lasa sa dea in cateva clocote.
  5. Se adauga smantana, laptele dulce si sarea dupa gust si se mai lasa un clocot.
  6. La final, se adauga mararul tocat.

Borsul de foi este gata. Pofta buna!