Ne place tradiția și iubim locurile unde o întâlnim în stare pură. Un astfel de loc este Breb’s Cosy Barn, aflat în satul Breb, județul Maramureș.
Drumul scurge în priviri livezi și peisaje pitorești, iar deodată printre pomii fructiferi și ciripitul păsărilor se ivește o casă din lemn. Aceasta a luat ființă dintr-un vechi hambar, iar cum s-a întâmplat asta veți afla în rândurile ce urmează.
În grădina îmbrăcată în crud, cu căpițe de fân, bănci tradiționale, hamace, ceva provoacă curiozitatea și anume liniștea, care ne cheamă la explorare.
Însă, orice călătorie începe cu puterea luată prin hrană. Această lecție am învățat-o de la oamenii din sat, care nu încep ziua până nu mănâncă un mic dejun copios. Ei… dacă ne gândim că în oraș de multe ori uităm să mai mâncăm și ne simțim obosiți, atunci am aflat ce ne lipsește. Noroc să suntem aici! În Breb avem ocazia să mâncăm de la gospodinele din sat. Bucate delicioase sunt pregătite din ingrediente locale, care dau forță cât pentru o zi întreagă.
În acest articol veți găsi toate informațiile necesare pentru a vă putea rezerva un concediu minunat în România. Grație noii noastre platforme, Travlocals.com, veți putea discuta direct cu gazda. Toate rezervările sunt necomisionate, iar cel mai bun preț este garantat.
Rezervând prin intermediul platformei noastre, ajutați la dezvoltarea unui proiect 100% românesc. În plus, cu ajutorul platformei, veți putea verifica singuri disponibilitățile, prețurile, facilitățile sau politica de rezervare.
Descoperiți unul dintre cele mai frumoase sate din Maramureș – Breb
În Breb e ca pe timpuri. Drumurile sunt neasfaltate, animalele merg pe ulițe, casele tradiționale și porțile din lemn sunt parcă abia construite, deși au trecut decenii bune peste ele. În fiecare curte se zăresc animale, oamenii lucrează cu drag și spor, iar sătenii merg cu căruța de ici-colo. Ca și cum timpul s-a blocat cu peste o sută de ani în urmă.
Luat la pas, satul însumează câțiva kilometri, cu urcușuri și coborâșuri. În plimbare veți găsi săteni care stau cu drag la povești. Unii vă vor invita în curțile lor, să vă învețe cum să mulgeți oi, văcuțe, cum să cosiți iarba și să faceți căpițe.
Cum porțile sunt o adevărate emblemă în Maramureș, ele au un ritual aparte. L-am descoperit și vi-l divulgăm puțin și vouă. Am aflat că trecerea pe sub poartă reprezintă purificare, deoarece, în timpurile străvechi, bărbatul mergea la luptă ori la lucru și se spunea că vine încărcat cu relele din lume, iar trecerea pe sub poartă îl curățau de acestea.
Porțile sunt realizate din lemn de stejar, care e tăiat doar în nopțile cu lună plină pentru a feri casa de ceasurile rele, așa cum sunt cunoscute ele în tradiția populară. Lemnul tăiat nu e cărat în acea noapte, ci doar în zilele lucrătoare din săptămână când nu se mănâncă de post. Fiecare poartă este o poezie însăși, cu simboluri cu însemnătăți diferite, pe care vă invităm să le descoperiți direct de la săteni. Căutați-l pe meșterul popular Tiran Ion, care lucrează porți în lemn.
După ce am aflat acestea am căzut pe gânduri și ne-am dat seama că pentru sătenii din Breb, casa înseamnă mai mult decât am crede noi. Casa e locul unde totul se lasă deoparte, griji, stres și e momentul unde trebuie să ne bucurăm de familie și de ceea ce ne e dat. Ce învățătură profundă! Aici se găsesc adevăratele lecții de viață, prin lucrurile simple, care înseamnă mai mult de atât.
Însetați de cunoaștere și tradiție, continuăm călătoria. Dăm de Vișovan Onisim, un bătrân simpatic, trecut de 80 de ani, care practică un meșteșug rar – împletitul coșurilor din nuiele de alun. El ne povestește că a învățat meserie de la tatăl său, care lucra cu o mână. Ne spune că are nevoie de cel puțin trei zile pentru a realiza un coș, pentru că procesul este unul minuțios.
Este o adevărată onoare și un moment uimitor să vedeți cum prin mâinile meșterilor totul se transformă. Și este o amintire mai de preț să învățați dacă aveți răgaz ori să achiziționați produse lucrate de ei. Imaginați-vă cum ar fi să mergeți la supermarket cu un coș făcut de nea Onisim. Uimitor!
Am putea scrie neîncetat despre meleagurile fascinante din Breb, dar există o vorbă: despre locurile frumoase nu trebuie doar să citiți, ci trebuie să le vedeți și simțiți.
Breb’s Cosy Barn: vacanță rurală în Maramureș
Departe de lumea reală, într-un loc unde parcă vă întoarceți în timp, printre câmpuri și livezi se află Breb’s Cosy Barn, o casă tradițională.
Povestea ei a început drept un hambar. Da, ați citit bine, casa în care sunteți a fost un hambar pentru animale, până când Maria, îndrăgostită de casele tradiționale din lemn, i-a dat o nouă viață.
Hambarul a fost transformat într-o casă tradițională, unde se regăsesc elementele specific maramureșene, adunate de prin imprejurimi pentru ca voi să simțiți aroma vremurilor trecute, însă cu confortul contemporan.
În grădina fără margini puteți să stați în hamace, să alergați pe iarba cu tălpile goale pentru a vă conecta cu natura, să culegeți fructe din livadă și stați la povești pe băncile din lemn.
Pregătiți bagajele și porniți într-o călătorie memorabilă!
Rezervați-vă singuri experiența!
Vacanțele simple la țară ne amintesc de cine suntem. Aici, la Breb’s Cosy Barn se găsește o lume ca pe timpuri, în care ulițele sunt neasfaltate, în care mirosul mâncărurilor gătite în casele tradiționale atrage pe oricine să treacă porțile emblematice din lemn, oamenii sunt zâmbitori și povestesc cu drag despre meșteșugul lor ori învață turiștii treburi tipic rurale.
Experiența poate fi rezervata prin intermediul platformei Travlocals.com, direct de la gazdă, fără taxe și comisioane.
Am construit aceste proiecte pentru voi. Doar folosind serviciile lor, veți susține strădania unor oameni faini care creează din vacanțele în România poarta spre dorința voastră de a călători doar pe aceste tărâmuri magice românești.
Text: Alice Cazan
28.12.2023 cu iesire in 02.01
8 persoane
Pret