Astăzi poposim la Casa Bunicilor, o casă tradițională aflată în Valea Geogel, județul Alba.
Într-o zonă cu peisaj pitoresc, cu gând de tihnă oriunde ați privi, se află o punte, care face trecerea de la stresul urbei la liniștea satului.
Începe vacanța! Pe ulițe în care sunetul talăngilor dirijează circulația, în stânga și-n dreapta numărăm căpițe și baloți de fân, iar în depărtări blocuri de munte se înșiruie, chemându-ne să le vedem îndeaproape.
Haideți să vă destindeți în ciubăr și să înnoptați într-o casă veche de 95 de ani!
În acest articol veți găsi toate informațiile necesare pentru a vă putea rezerva un concediu minunat în România. Grație noii noastre platforme, Travlocals.com, veți putea discuta direct cu gazda. Toate rezervările sunt necomisionate, iar cel mai bun preț este garantat.
Rezervând prin intermediul platformei noastre, ajutați la dezvoltarea unui proiect 100% românesc. În plus, cu ajutorul platformei, veți putea verifica singuri disponibilitățile, prețurile, facilitățile sau politica de rezervare.
Plimbare pe cal și lecții de echitație la casa tradițională
Casa Bunicilor vă pune la dispoziție doi cai, pentru a explora frumusețea naturii.
Descoperiți căsuțele cu acoperiș din paie
Ați văzut vreodată pe Internet acele peisaje cu o căsuță cu acoperiș din paie, aflată pe un deal, înconjurată de căpițe, de pomi și de câteva animăluțe domestice? Sigur ați văzut, sunt niște poze iconice, care ne fac să credem să acele locuri s-au pierdut în negura timpul, dar nu este așa. Apuseni se remarcă prin căsuțele cu acoperiș din paie, unele conservate de secole, iar altele lăsate în voia sorții…
Cum s-a aprins lumina la ferestrele Casei Bunicilor, pregătiți-vă sa descoperiți cu bicicletele o zonă spectaculoasă. Veți merge pe dealuri și coline, câteva animale vor mai fi prin prejur, iar din loc în loc se va ivi câte o casă, al cărei acoperiș din paie o îmbracă toată.
Puteți alege un traseu de 9 kilometri, mergând de la Casa Bunicilor la cătunul Valea Bucurului. Pe drum mai puteți întâlni săteni care fac căpițe sau muncesc pământul. Vă puteți opri o clipă, să schimbați câteva vorbe cu ei, se vor bucura mult, pentru că oamenii de aici au de fiecare dată un tâlc pentru cei din oraș. La ei timpul trece altfel, e prețuit altfel, iar o lecție auzită vă poate schimba chiar mentalitatea.
Când seara se lasă, și ați ajuns acasă, relaxați-vă în ciubăr. Pentru a doua zi, vă oferim un mic ghid cu ce nu trebuie să ratați în Apuseni. Notați, bine?
- Zapodie, un sat arhaic, foarte puțin cunoscut de turiști. Într-un pustiu insolit, cu peisaje care taie răsuflarea se află case vechi de peste 100 de ani, realizate cu acoperiș din paie. Zapodie, se află în comuna Ocoliș, județul Alba, la limita cu județul Cluj, la o altitudine de 1100 metri.
Zona adăpostește peste 40 de case cu acoperiș de paie, fiind considerată unică în țară. Satucul este cufundat în pădurea de conifere, de foioase și înconjurat de rezervații naturale.
În această călătorie frumoasă vă poate fi alături omul care știe cel mai bine zona, ghidul Ion Crișan, care organizează tururi tematice gratuite, vara și toamna, intitulate Pe urmele partizanilor prezentând zona din punct de vedere istoric și geografic.
Tradiții specifice zonei
Tradițiile specifice zonei sunt transhumanța (deplasarea păstorilor cu turme de animale, vara la pășunile de la munte) din luna iulie și până la sfârșitul lunii octombrie și cositul terenului tradițional cu coasă cu mâner din lemn. Alăturați-vă localnicilor!
Cum se ajunge la Zapodie?
Drumul de acces se poate face pe trei căi:
- Din comuna Ocoliș până la Valea Tisei, cu mașina pe o distanță de 14 kilometri, iar din Tisa pe jos până la Zapodie, pe o distanță de 3 kilometri.
- Din DN 75 prin comuna Poșaga spre satul Săgagea, drumul trebuie urmat spre stânga spre culmea cătunului Bocșești (drum refăcut de 18 kilometri), iar apoi până la Zapodie se merge pe jos 1 kilometru.
- Din stațiunea Băișoara pe traseul spre Rezervația Geobotanică Scărița Belioara pe o distanță de 6-7 kilometri până aproape de Zapodie.
Traseele sunt recomandate în perioada mai-noiembrie, pentru că iarna accesul auto este dificil.
- Izbucul Tăuzului, cea mai mare peșteră scufundată din România. Într-o drumeție de jumătate de oră prin pădure (nu uitați încălțămintea de munte, unele poteci sunt puțin abrupte), pe poduri din trunchiuri de copaci, pe lângă pârâuri, se ajunge într-un loc spectaculos, cu un perete stâncos și o apă turcoaz, Izbucul Tăuzului. Atenție! Nu vă lăsați vrăjiți de misticului locului și nu vă scăldați în izbuc, acesta are peste 100 de metri adâncime și este o arie protejată.
- Peștera Ghețarul de la Scărișoara. La 30 de minute cu mașina de Izbucul Tăuzului se află al doilea cel mai mare ghețar subteran din Europa de Sud-Est, Ghețarul de la Scărișoara. Într-un traseu ușor prin pădure, unde veți întâlni gospodine ce vând plăcintă cu cartof ori dulcețuri din producție proprie se ajunge la scările ce duc la peșteră. Unele fragile din lemn, iar altele din metal. Până în peșteră, un ghid povestește despre istoric, iar frumusețea locului vă va surprinde. Dacă mergeți vara, veți avea nevoie de o bluză cu mânecă lungă, pentru că în peșteră este răcoare.
Ziua și-a închis pleoapele, e timpul să vă odihniți și voi.
Casa Bunicilor: Casă tradițională cu ciubăr, in Apuseni
În Valea Geogel, județul Alba, pe plaiuri pitorești, unde tihna își spune cuvântul se află Casa Bunicilor. Veți ști că ați ajuns la ea, pentru că de jur împrejur un gard din lemn cu paie veți vedea, iar după el, o casă cu prispă va apărea.
Casa tradițională construită aproape în totalitate din lemn, datează din anul 1925, având în grijă multe generații ce au locuit aici. Din anul 2020, a hotărât că vrea să transmită liniștea și să îndepărteze grijile mai multor oameni, așa că a devenit o oază de relaxare.
Interiorul dezvăluie camere îmbrăcate în lemn, cu covoare țesute, lămpi vechi, ferestre inundate de vegetație și grupuri sanitare cu cadă ce amintesc de butoiul unde fetele din sat zdrobeau cu picioarele strugurii pentru must. Veți simți cum veți fi cuprinși de o stare de bine, de liniște, atât înăuntru, cât și afară. Prin curte, se află câteva hamace, iar odată cu ele vă pierdeți și voi în visare.
Pregătiți bagajele și porniți la drum!
Rezervați-vă singuri experiența!
Vă doriți o vacanță de poveste în Apuseni? Haideți să înnoptați într-o casă tradițională, Casa Bunicilor. Dimineața plimbați-vă cu caii ori luați lecții de călărie asistați de gazde. Pe amiază, pierdeți-vă în colinele din jur și descoperiți Zapodie, o zonă unică cu peste 40 de case cu acoperiș din paie. Apoi mergeți să admirați al doilea cel mai mare ghețar din Europa de Sud-Est și pe drum să mâncați plăcinte tradiționale cu cartof. Seara relaxați-vă în ciubăr. E vacanța perfectă, nu?
Experiența poate fi rezervata prin intermediul platformei Travlocals.com, direct de la gazdă, fără taxe și comisioane.
Am construit aceste proiecte pentru voi. Doar folosind serviciile lor, veți susține strădania unor oameni faini care creează din vacanțele în România poarta spre dorința voastră de a călători doar pe aceste tărâmuri magice românești.
Text: Alice Cazan