Castelul Haller
Astăzi suntem aristocrați pentru o zi, la Castelul Haller.
Descoperim România mai impresionantă pe zi ce trece. Istoria bogată a castelelor și conacelor se ascunde în liniștea pădurilor, în inima naturii, acolo unde frumusețea nu contenește să surprindă indiferent de sezon.
Astăzi vă spunem povestea Castelului Haller, din Ogra.
Castelul Haller se află în localitatea Ogra, la 20 de kilometri de Târgul Mureș.
Într-o oază de verdeață, departe de agitația orașului, se dezvăluie relaxarea pe care o căutați. Dacă ați ales să vă desprindeți de tot ce înseamnă viață cotidiană pentru voi, haideți aici. Zilele se dau înapoi, cu sute de ani în urmă. Iată-vă pe voi, aristocrați la castel.
Construit în secolul XVII, castelul a aparținut mai multor familii nobiliare. Când spunem mai multor familii, nu ne referim la moștenirea castelului din generație în generație. Castelul Haller are o poveste mai specială, trecând rând pe rând prin mâna unor oamenii respectabili ale acelor timpuri.
Localitatea Ogra a fost atestată documentar din anul 1376. Inițial, domeniul a aparținut familiei Szentpáli. O sută de ani mai târziu, când rădăcinile familie s-au pierdut, proprietatea a revenit regelui Matei Corvin. Acesta a donat proprietatea lui Korvin János.
Anii au trecut, proprietatea și-a făcut veacul și a primit cu căldură atâtea familii, atâtea generații, ca abia în anul 1609 să devină domeniul familie Haller.
Castelul Haller, o noapte la muzeu
Grația castelului a fost readusă la lumina zilei de surorile Reka şi Kinga Fóris, proprietarele castelului. Tinerele au cumpărat în anul 2007 castelul de la moștenitorii familiei Haller.
Odinoară castelul avea camere boldite, încăperi decorate cu picturi manuale, candelabre aduse din Viena și mobilier din lemn masiv de la Paris.
Timpurile au schimbat radical aspectul castelului, iar după naționalizare, frumusețea originală a dispărut. Pictura murală a fost distrusă aproape complet, iar pereții au fost zugrăviți cu var. Castelul a devenit de nerecunoscut, servind drept școală, internat și sediu militar până în 1990, când a fost abandonat.
Renovarea și consolidarea castelului a durat patru ani. Acesta se aflat într-o stare avansată de degradare, dar ambiția că frumusețea locului va domni în etern a contribuit la un vis devenit realitate. Ruina de pe dealurile din Ogra a devenit un magnet pentru călătorii pasionați de experiențe autentic românești.
Castelul Haller păstrează autenticitatea arhitecturi aristocrate. Cum pășiți pe poarta castelului aveți impresia că ați pătruns într-un muzeu. O caleașcă din piele și lemn, trasă de falnici cai vă așteptă la intrare. Zgomotul trăsurii vă plimbă pe potecile pietruite ale castelului.
Ajungeți în fața sa și zăriți eleganța și simplitatea locului. În mijloc tronează verdeața, bănci și un foișor din metal. Foișorul e locul special unde să vă mărturisiți iubirea.
Haideți să vedem ce ascunde interiorul castelului. Cum ați pătruns în castel, parcă auziți o melodie în surdină, și asta pentru că un pian își face loc în cadru. Scările șerpuite din lemn vă cheamă.
Castelul are 13 camere și un apartament unde își așteaptă oaspeții. Eleganța și rafinamentul au fost readuse în fiecare cameră. Aici veți descoperi arhitectura, decorurile specifice acelor timpuri, mobilier și obiecte personale ce au aparținut familiei Haller. Veți pătrunde într-un portal al timpului și veți fi aristocrați.
O experiență nobiliară la Castel Haller
Ospățul de la restaurantul castelului sau vinul de la cramă crează atmosfera pe care o căutați. Completată bineînțeles de o relaxare maximă în bazinul cu apă sărată naturală, jacuzzi și saună. Apa din bazin provine chiar din curtea castelului, obținută prin forare.
Un castel autentic românesc, căruia trebuie să îi treceți pragul. Aflați secretele lui și transmiteți-le cunoscuților. O astfel de poveste trebuie dusă mai departe. Veniți cu noi în această experiență la castel?
REZERVĂ-ȚI SINGUR EXPERIENȚA
Ai rămas plăcut surprins de cele relatate cu privire la această locație de vis, din Ogra? Ei bine, acum poti rezerva cazare in castele, conace, case traditionale si multe alte locuri unice, prin intermediul noii noastre platforme, Travlocals.com. O vei putea face direct de la gazde, fara a mai fi nevoie sa platesti taxe sau comisioane suplimentare.
Text: Alice Cazan