Satul Cheia, Apuseni
Astazi va prezentam proiectul a doi tineri bucuresteni, care au ales salbaticia montana in detrimentul junglei urbane. Prima data am vazut povestea lor la una dintre emisiunile pe care le urmaresc cu mare placere, Izolati in Romania (TVR 1). Aveam de ceva timp in cap ideea de a face ceva pentru a salva catunele izolate din zonele cu potential turistic ridicat, dar povestea lui Gabriel Suliman mi-a dat mai multa incredere si o energie aparte. Chiar daca nu m-am implicat direct in restaurarea casutelor parasite, asa cum au facut-o tinerii din povestea de astazi, eu voi incerca sa-i ajut sa se promoveze, in fata unei comunitati iubitoare de traditii, oferind, astfel, posibilitatea unui trai decent, castigat din sectorul turistic.
Gabriel si Cristina, sotia lui, s-au mutat in Apuseni, in urma cu 6 ani, intr-un catun condamnat la pieire. Cu incredere ca aici vor descoperi raiul pierdut, departe de poluare, stres si aglomeratie, cei doi tineri au parasit joburile bine platite din Bucuresti, si-au vandut apartamentul in care locuiau si cei 65,000 Euro castigati i-au investit in restaurarea unei gospodarii din satul Cheia. Partea frumoasa a povestii este ca aceasta gospodarie este primul loc in care Gabriel, pasionat de drumetii montane, si-a instalat cortul la prima expeditie in Apuseni.
Curajul nebun al protagonistilor acestui proiect este dovedit prin faptul ca au luat aceasta decizie avand doi copii mici. Interesant este ca tocmai acest aspect le-a intarit ideea de a renunta la capitala, care pe langa mirajul unui sistem sanitar mai dezvoltat si al altor catorva optiuni, iti mananca jumate din viata stand in trafic, lucrand in stres si respirand aerul poluat. Pentru multi dintre cititori probabil ca alegerea lui Gabriel si a Cristinei reperzinta un miraj al vietii idilice, dar nu este deloc usor sa iei o astfel de decizie, mai ales la inceput. Asa cum afirma si tanarul temerar, daca pe vremea bunicilor, acestia nu aveau de ales si-si duceau traiul in gospodaria in care se nasteau, noi, in ziua de astazi, avem de ales.
Gospodaria restaurata de cei doi tineri a fost achizitionata de la ultima localnica din satul Cheia, care traia izolata aici de ani buni, singurii oameni care o mai vizitau fiind turistii pasionati de munte. Aceasta gospodarie include doua bojdeuci din lemn, ambele fiind restaurate fara a se abate de la arhitectura locala si de la obiectele traditionale specifice zonei. Intr-una dintre casute locuieste in prezent familia lui Gabriel, iar pe cealalta o inchiriaza tinerilor care impartasesc aceeasi dragoste fata de traditii si natura salbatica. Cei doi au planuri mari si promit ca nu se vor opri pana nu vor reda catunului Cheia farmecul de alta data, transformandu-l intr-un adevarat magnet pentru turisti si chiar intr-un promotor al turismului romanesc.
Mai jos va prezentam povestea spusa chiar de Gabriel si Cristina Suliman:
Întoarcerea la rădăcini. Bogăția spirituală, cheia spre o viață liniștită – Valoarea Faptei
Au lăsat facilitățile orașului și s-au mutat în mijlocul pustietății, dublând numărul de locuitori din cătunul Cheia, județul Alba. Unii au considerat necugetat gestul lor. Ei, însă, sunt cei mai bogați săraci. Povestea familiei Suliman, într-un reportaj #ValoareaFaptei
Geplaatst door TRINITAS TV op Zondag 7 oktober 2018
Acum ca v-am introdus in farmecul satului Cheia, va vom prezenta locul in care va veti putea caza. Este vorba despre o casuta ce dateaza din ultima parte a secolului XIX, cu acoperis din paie si structura de lemn. Aceasta este amplasata aproape de Cheile Ramet, in inima Muntilor Apuseni. Accesul se face cu atuomobilul pana in Bradesti, satul vecin amplasat la aprox. 2 km (o ora de mers pe jos). Apoi veti fi purtati prin peisaje mirifice, pana la poiana in care veti fi cazati la gospodaria lui Gabriel. Peisajele iti taie rasuflarea, dar aerul curat al padurilor salbatice, neatinse de fir de poluare, te imbie numaidecat. In acest colt de rai vor putea fi cazati momentan doar doi turisti, intr-o casuta cu o singura incapere, fara baie proprie.
Gazdele sunt o familie normala, foarte vesela si primitoare, care a ales sa traiasca viata din plin. Acestea va vor sta la dispozitie cu orice aveti nevoie si va vor ghida pe traseele montane sau prin catunele din zona, povestindu-va despre traditii si obiceiuri locale, dar si despre animalele salbatice care colinda adesea prin imprejurimi. Inainte sa faceti o rezervare aici, trebuie sa fiti constienti ca satul Cheia este inclus intr-o arie protejata, de interes national. Este un catun pustiit in care se mai pot vedea ruinele vechii comunitati. Intrucat nu exista electricitate, iluminarea se face pe baza lampilor cu gaz, la fel ca in urma cu sute de ani. De asemenea, nu este recomandat sa parcurgeti singuri traseul de la Bradesti la Cheia, pe timp de noapte, decat daca il cunoasteti foarte bine. Totodata, va trebui sa aveti incaltaminte si haine de schimb, intrucat pe acest traseu se traverseaza raul de cateva ori (vedeti fotografiile mai jos).
Daca sunetiti iubitori de munte si de traditii, ei bine, am lansat o noua platforma pentru voi: Travlocals.com. Cu ajutorul acesteia, veti putea rezerva necomisionat, direct de la gazda, cele mai frumoase experiente de care un turist se poate bucura in Romania. In plus, de acum veti putea verifica singuri disponibilitati, preturi, regulile casei, facilitati si multe altele.
Am avut ocazia de a petrece un Weekend in aceasta căsuța.
Este un loc de poveste unde o sa revin cu siguranța cu cea mai mare placere. Gazdele sunt minunate, primitoare cu niște povesti de viața extraordinare.