Conacul Grigorescu: Descoperă șarmul interbelic și un fusion culinar în Ținutul Buzăului

Conacul Grigorescu: Descoperă șarmul interbelic și un fusion culinar în Ținutul Buzăului

Conacul Grigorescu: Descoperă șarmul interbelic și un fusion culinar în Ținutul Buzăului 2048 1024 Wildventure
Vezi disponibilitate și preț

Astăzi ne îndreptăm spre Conacul Grigorescu, un conac istoric, construit în 1930 de unul dintre moșierii din Ținutul Buzăului.

Vinul și coniacul produs din podgoriile proprii au transformat conacul, în perioada interbelică, într-un loc de socializare.

Cu o istorie tumultoasă, care a trecut de la expansiune la declin, șarmul de odinioară părea să aibă pecetluită soarta.

Asta până când Thorsten și Juranda, noii proprietari, fermecați de frumusețea locului, au decis să-i redea farmecul de altădată.

conacul grigorescu gazde

Astăzi, Conacul Grigorescu este un exemplu de restaurare și reutilizare reușită.

Proprietarii promovează produsele alimentare artizanale și filozofia Slow Food în regiunea buzoiană. Casele de oaspeți din curtea Conacului Grigorescu și-au deschis porțile în 2019, oferind vizitatorilor un loc de cazare autentic.

Dar înainte să ajungem la conac, vrem să îți prezentăm puțin frumusețile locului.

Ținutul Buzăului – Cel mai nou Geoparc Unesco din România

Devenit oficial al doilea Geoparc Unesco din România, în 2022, Ținutul Buzăului urmează să fie complet transformat printr-o investiție de peste 120 mil Euro. Pentru că frumusețile naturale își pierd din farmec dacă nu sunt susținute și de infrastructură, investiția era vitală pentru ca zona să-și atingă potențialul maxim.

Sunt atât de multe atracții aici, încât locul are potențialul de a deveni curând una dintre destinațiile turistice de top ale României. Cu atât mai mult cu cât accesul din București, principalul pol economic al României, se face în aproximativ 2h. De multe ori, mai rapid decât spre Valea Prahovei.

Așadar, dacă ești adeptul conceptului de slow travel, îți recomandăm o vacanță la Conacul Grigorescu, locul ideal din care să explorezi principalele obiective turistice ale acestui areal vast.

Ce poți vizita în Ținutul Buzăului

Probabil, ai auzit deja de Vulcanii Noroioși. Această atracție turistică unică în România se află la doar 16km de conac. Vulcanii se întind pe o suprafață de 25 ha și sunt incluși pe lista monumentelor naturii din anul 1924.

Nu atât de renumiți, dar poate la fel de surprinzători sunt și vulcanii preistorici din Ținutul Buzăului. Aceștia au erupt în urmă cu 10 milioane de ani, lăsând moștenire niște formațiuni naturale spectaculoase.

tinutul buzaului

 

atractii turistice tinutul buzaului

sursa: desprealcool.ro

Știai că cele mai adânci peșteri de sare din lume se găsesc tot în Ținutul Buzăului? Acestea se află la Meledic, Manzalesti, o localitate amplasată la 50km de conacul nostru.

Trovantii de la Bozioru sau Babele de la Ulmet sunt alte obiective turistice de neratat dacă ajungi în zonă. Trovantii sunt recunoscuți ca „pietrele vii”. Asta deoarece își modifică forma și dimensiunile în timp. Stai liniștit, nu o să observi tu. Este vorba de o creștere de 4-5 cm în aproximativ 1000 ani. În orice caz, merită să îi vezi datorită formelor care mai de care mai spectaculoase.

Focurile vii sunt și ele alte minuni ale naturii și le găsim în satul Lopătari, comuna Terca. Fenomenul este dat de gazele naturale din subteran, metanul și hidrogenul sulfurat, care ies în mod natural la suprafață și care se aprind în contact cu aerul și cu cristalele de cuarț.

Dacă ți se pare wow ce ai văzut până acum, această destinație turistică de top are și alte surprize. Unele dintre atracțiile de neratat sunt vestigiile rupestre din Munții Buzăului. Acestea se întind pe o suprafață de 80km pătrați. Mai exact, este vorba de un complex de așezări rupestre, cu funcție ritualică, de cult și locuințe ancestrale, a căror origine nu este încă stabilită cu exactitate.

Pe lângă toate acestea, de vei poposi pe aceste tărâmuri de basm, vei fi surprins de peisajele mirifice, de gastronomia locală, de tradițiile și obiceiurile vechi, conservate încă și de căldura localnicilor. Așadar, dacă erai în căutarea unei idei de vacanță în România, se pare că ai găsit-o.

Acum că te-am purtat prin toate aceste frumuseți, hai să vedem unde te cazezi în Ținutul Buzăului.

Conacul Grigorescu: Delicatese și rafinament, cu o istorie de aproape un secol

conacul grigorescu ratesti

top cazari tinutul buzaului

cazare conac buzau

conacul grigorescu

Conacul Grigorescu oferă, în spațioasa curte, 5 apartamente, în casele de oaspeti, renovate sau nou construite ale conacului, având o capacitate de cazare pentru 10 adulți și 10 copii.

Având o mulțime de facilități, reușește să se evidențieze ușor, cu atât mai mult cu cât este una dintre foarte puținele opțiuni de cazare cu piscină în Ținutul Buzăului.

cazari traditionale tinutul buzaului

cazare conacul grigorescu buzau

unde ne cazam in tinutul buzaului

cazare cu piscina tinutul buzaului

Tot la Conacul Grigorescu vei avea parte de cele mai rafinate experiențe culinare. Chef Juranda și echipa sa te vor răsfață cu preparate delicioase, adoptând conceptul farm-to-table.

experiente culinare buzau

Nu lipsesc preparatele cu trufe locale, acestea fiind considerate „aurul negru” al bucătăriei de lux. Dacă nu stiai, județul Buzău este renumit și pentru vânătoarea de trufe, fiind poziţionat pe aceeaşi latitudine cu Piemont din Italia.

„Trufa românească este mult mai accesibilă ca preţ decât cea din import, având o calitate superioară din două motive: este proaspătă, deoarece din pădure până în restaurant face cel mult opt ore şi este recoltată din păduri în care gradul de poluare este mult scăzut faţă de păduri similare din Franţa, Italia, Spania.”

conacul grigorescu

vanatoare trufe buzau

În timpul săptămânii, vă puteți bucura de Bed&Breakfast iar în weekend, de pachete demipensiune cu o cină specială Slow Food cu 3 feluri.

La sfârșit de săptămână și la ocazii speciale, veți putea savura prânzul de degustare “Farm-to-table”, pregătit de chef Juranda și echipa sa. Rezervările se fac exclusiv online și în avans.

Vezi disponibilitate și preț

Experiențe turistice în România frumoasă

Cazare în case tradiționale, case boierești, conace, castele și multe altele…