Domeniul Manasia: Experiență desprinsă din paginile de istorie ale României

Domeniul Manasia: Experiență desprinsă din paginile de istorie ale României

Domeniul Manasia: Experiență desprinsă din paginile de istorie ale României 560 315 Wildventure

Domeniul Manasia 

Ce spuneți de o escapadă scurtă în afara orașului? Astăzi dăm o fugă până la Domeniul Manasia.

Mergem să luăm cina într-un loc de epocă. Într-un decor pictat cu dibăcie de mâini creatoare de artă, gustăm preparate de excepție și ascultăm liniștea sufletului.

Nu departe de agitația capitalei, la 50 de kilometri se află Domeniul Manasia.

Pe cărări boldite cu păduri, undeva la capăt de drum, tronează un conac impresionant. Ajungând aici, pătrundeți într-o altă filă din existența voastră. Cum intrați pe poartă, vi se revarsă frumoasa natură și un conac superb ce așteaptă să îl descoperiți.

Aleile șerpuite, îmbrăcate în piatră, vă poartă prin grădini luxuriante. Păunul de un albastru imperial, mirosul de liliac, micul lan de lalele, foișorul, fântâna și mașina de epocă sunt doar câteva dintre comorile conacului.

Domeniul Manasia, faima unei epoci nemuritoare

Istoria domeniului se derulează de-a lungul ultimelor patru secole. Povestea sa începe încă din secolul al XVII-lea. Conform atestării documentare, prima familie nobiliară ce a deținut domeniul a fost familia boierilor Cantacuzino. Aceștia au dat viață locului timp de peste 100 de ani.

Apoi, administrarea moșiei i-a revenit unei rude apropiate a familiei, Alexandru Vodă Ipsilanti. Povestea primului capitol din cartea Domeniului Manasia se încheie brusc, prin vinderea proprietății către Principele Efrem Obrenovici.

conacul manasia

conacul manasia

conacul manasia

domeniul manasia

domeniul manasia

domeniul manasia

gradini manasia

evenimente manasia

Domeniul Manasia reprezintă faima unei epoci, pe aici perindându-se nu doar timpul, ci și nume impozante ale vremii.

Orice scriere are un sentiment, o emoție ce vine din suflet și se transmite către inimă. Așa a fost și în cazul cărții Domeniului Manasia, existând firul unei iubiri controversate dintre Maria Obrenovici, nora Principelui Efrem și domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Cartea nu dezvăluie detaliile iubirii lor, dar dacă vreți să le aflați, trebuie să poposiți aici, la Manasia.

Familia Obrenovici a dat viață unui monument istoric ce viețuiește până în zilele noastre, Biserica Înălțarea Domnului.

Teritoriul din Bărăgan ajunge în posesia ministrului de externe al Bulgariei, Ion Hagianoff, care a locuit aici cu soția sa, Marie-Claire și cu fiul lor.

Familia Hagianoff contribuie la dezvoltarea satului Manasia, punând pe harta României un patrimoniu valoros, Domeniul Manasia. Familia creează dintr-un loc izolat, un ținut plin de cultură, oferind contur satului Manasia prin construcția unei școli, a monumentelor dedicate eroilor, a primăriei și actualului conac.

O istorie tumultoasă

Faima epocii urma să se scrie de aici, pentru că rândurile ce au urmat reprezintă punctul culminant al cărții. Construcția conacului a durat 14 ani. Patrimoniul fiind realizat în stil Art Nouveau, precum arhitectura prezentă în marile capitale ale Europei.

Pasiunea pentru arhitectură a reprezentat temelia viitoarei firme a familiei, și anume o firmă de cărămizi și țigle.

Incursiunea în trecut nu se încheie aici. Cunoașteți renumitul cocoș care se pune pe acoperișul caselor tradiționale? Știți care e rolul său și unde a fost produs pentru prima dată? A fost produs în 1938, chiar de familia Hagianoff în colaborare cu Ferdinand Koska. Rolul său e să indice vântul. În trecut, oamenii nu aveau mijloace de informare meteorologică, ci erau nevoiti sa folosească metodele tradiționale, unele dintre ele persistând și în zilele noastre.

Cărămidă cu cărămidă, fără să aibă în minte acest plan, familia Hagianoff a consemnat istorie și pentru politica neamului românesc. Palatul Parlamentului, cea mai mare clădire administrativă din lume, a fost construită cu cărămizi provenite de la firma familiei Hagianoff.

Regimul comunist își pune amprenta abuziv asupra conacului din Manasia, dar și asupra fabricii de cărămizi, care deși a scris o parte din istoria recentă a tării, este lăsată în paragină și ulterior demolată.

Renașterea Domeniului Manasia

Din 2006 faima conacului e readusă la lumină de Ariadna Löwendal Dănilă. Fiecare cameră e decorată cu piese antice de mobilier și accesorii elegante. Acestea au fost achiziționate din marile magazine de antichități din țară și din străinătate, cu unicul scop de a prezenta oaspeților gloria unei epoci. Tavanul e pictat manual și încasetat în lemn. Foița de aur specifică nobilimii aristocratice oferă un aer special, iar șemineul din filmele vechi e regăsit aici.

conacul manasia

conacul manasia

conacul manasia

conacul manasia

cina manasia

cina manasia

evenimente manasia

crama manasia

crama manasia

crama manasia

crama manasia

De veți merge să cinați la Manasia, fascinația vă va cuprinde, iar privirea se va transforma într-un aparat de fotografiat. Masa e impresionantă, vă veți simți nobili și veți gusta preparate în încăperi de excepție. Pentru degustări unice, vă recomandăm crama conacului, aflată la subsol. Aceasta are o capacitate de 1 milion de litri, impresionant!

Descoperiți preparate proaspete, din diverse bucătării tradiționale, reinterpretare la rang de artă. Nu uitați să faceți o rezervare în prealabil și să consultați meniul, pentru că acesta diferă de la un sezon la altul.

haute cuisine manasia

haute cuisine manasia

haute cuisine manasia

Haideți la drum. Trăiți o experiență inedită! Povestiți și cunoscuților și haideți să păstrăm tradiția românească! Veniți să cinați cu noi?

REZERVAȚI-VĂ SINGURI EXPERIENȚA

Ați rămas plăcut surprinși de cele relatate cu privire la această locație de vis? Ei bine, cu ajotorul noii noastre platforme, Travlocals.com, veti putea rezerva cele mai frumoase experiente din Romania, fara a mai plati taxe suplimentare. Cazari in conace, castele sau case traditionale restaurate, plimbari cu sania trasa de caini husky sau excursii la observatoarele de animale salbatice sunt doar cateva dintre surprizele care va asteapta.

rezerva acum

Credem în lucrurile făcute cu suflet. Ne place să aflăm povești și să le transmitem mai departe.

Text: Alice Cazan

Experiențe turistice în România frumoasă

Cazare în case tradiționale, case boierești, conace, castele și multe altele…