Haller Boutique este o fostă reședință nobiliară, situată în inima orașului Târgu Mureș.
Toți cei care aleg să treacă pragul acestei case vor avea ocazia să descopere o clădire emblematică.
Casa Haller este situată într-o zonă spectaculoasă a orașului din punct de vedere arhitectural, la 400 de metri de centrul orașului.
Alege să fii parte din istorie
Casa Haller a fost construită între anii 1602 – 1652 pe locul unei alte fortificații ridicate în secolul XV (1492). Aparținând la începuturi voievodului Transilvaniei Bathori Istvan, acum clădirea este componentă a Ansamblului Zona Cetății. De asemenea, clădirea este inclusă pe lista monumentelor istorice.
Prima atestare documentară a clădirii este înregistrată sub denumirea ,,Casa de la colț de lângă pârâu”.
În perioada 1785 – 1786 contele Gabor Haller a devenit propietarul clădirii, iar astfel reședința devine proprietatea contelui și a familiei sale.
Haller Boutique: Locul unde clasicul întâlnește modernul
Situat în vecinătatea bastionului Tăbăcarilor din colțul de sud-vest al cetății medievale, acest conac istoric dispune de 20 locuri de cazare.
Designul și arhitectura exterioară s-au păstrat pe cât posibil, însă izvoarele istorice ale vremii nu păstrează toate detaliile interioare. Forma inițială a construcției, materialele utilizate sau alte informații care să ne ajute să îi determinăm încadrarea arhitecturală s-au păstrat din fericire.
Prima dovadă a trecerii sale prin istorie o reprezintă desenele efectuate de către Istvan Mikolai Toth în anul 1824. În desenele realizate apare și zona cetății unde putem repera casa Haller. Exceptând balcoanele de la etajele aripii lungi, păstrează forma pe care imobilul o are și azi.
Haller boutique: Cazare într-un monument istoric
Cu un design clasic, dar modern, Casa Haller pune la dispoziție 8 camere duble și un apartament la mansardă. Fiecare cameră are baie proprie și serviciu de streaming, iar 7 din camerele duble au vedere spre cetate, iar una spre oraș.
Lemnul și cărămidă prezentă în dormitoare creează o atmosferă călduroasă și de efect. Elementele arhitecturale, grinzile de lemn, cărămidă expusă și amenajarea simplă contribuie din plin la farmecul acestei locații.
În incinta Haller Boutique se află un restaurant cu specific internațional și o terasă de vară spectaculoasă.
La pas prin Târgul Mureș
În acest oraș sunt locuri foarte frumoase care merită vizitate: de la monumente istorice, la parcuri și la instituții culturale. Ia la pas fiecare străduță și descoperă orașul într-un mod diferit decât l-ar prezenta un ghid.
Poți să descoperi Scările Rakoczi care nu sunt chiar un monument, ci o atracție turistică plăcută ochiului, care însumează 70 de trepte desenate street art modern… un loc foarte instagramabil, de altfel. De asemenea poți face o vizită Casei Banyai (Palatul Baroc) recunoscută pentru arhitectura Belle Epoque.
O plimbare pe stada principală te va duce la Palatul Culturii și la Prefectură, cladiri istorice ale căror acoperișuri mai colorate le vei observa din depărtare. Pe aceeași stradă o să vezi și Piața Trandafirilor și tot pe aici vei observa multe tuneluri înguste unde vei găsi și câteva terase drăguțe unde poți să te oprești să savurezi o cafea sau să te bucuri de un brunch delicios.
Sinagoga din Târgul Mureș este și ea o atracție turistică vizitată de cei care ajung în acest oraș.
Pentru pasionații de istorie, Cetatea Medievală este un obiectiv care nu trebuie să lipsească de pe lista. Această cetate datează din secolul al XV-lea și are o suprafață de 4,3 ha, fiind formată din incinta fortificată și cele 7 bastioane unite prin ziduri. În interiorul fortificației se găsește Biserica Reformată din Cetate și Muzeul de Istorie și Arheologie.
Dacă ești în căutarea unor cazări înedite din România, pe blogul nostru de travel găsești o mulțime de idei.