Când credeți că trăiți prea pe fugă, când nu mai aveți timp să dormiți de la prea multe deadline-uri, aflați că puteți să fugiți la Muma Codrului, un refugiu din Munții Apuseni, unde viața agitată e dată pe repaus.
Vă povestim cum am ajuns aici. Era deja noapte, iar noi, pe un drum îngust, înconjurați de pădurea care dormea, eram singuri… doar ghidați de câteva indicatoare și de lumina lunii. Am mers pe o parte de drum asfaltat, pe alta neasfaltat, cu un fior în suflet de teamă… oare ce va urma? A urmat imaginea cu un iepuraș căruia i-am zărit ochii și pasul agale prin frunzele arămii, apoi am continuat drumul cu o curiozitate măcinată de foame, pentru că știam că la restaurant ne așteaptă preparate tradiționale.
După drumul prin păduri, printre poieni, pe lângă un lac carstic, am zărit-o este ea, Muma Codrului.
Haideți să descoperiți fascinația: bucate gătite ca odinioară, activități cu sătenii și peisaje de purtat în suflet.
În acest articol veți găsi toate informațiile necesare pentru a vă putea rezerva un concediu minunat în România. Grație noii noastre platforme, Travlocals.com, veți putea lua legătura direct cu gazda. Toate rezervările sunt necomisionate, iar cel mai bun preț este garantat.
Rezervând prin intermediul platformei noastre, ajutați la dezvoltarea unui proiect 100% românesc. În plus, cu ajutorul platformei, veți putea verifica singuri disponibilitățile, prețurile, facilitățile sau politica de rezervare.
Bucate tradiționale, țesut la războiul bunicii, sculptură în lemn și peisaje de pus în ramă
Vă amintiți expresia populară: “Apa înseamnă viață?” Aici, în Colești, expresia este mai mult decât o metaforă, este o realitate vie, pentru că satul a luat naștere în jurul lacului carstic, unde, în vremurile de demult oamenii veneau cu animalele la adăpat. Treptat a apărut o casă, apoi alta și tot așa, până când satul a prins culoare, casele îmbrăcând și astăzi straiele de altădată. Vă va fi drag să le admirați, și poate chiar să le aflați povestea dacă vreun sătean stă în prag.
Noi le-am capturat cu privirea și am mers spre restaurantul de la Muma Codrului pentru că pofta de bucate tradiționale nu ne dădea pace. Pe o ușă ce dezvăluia o inundație cu miros de sarmale, am fost primiți de gazde, cu un zâmbet pe chip pe care l-am putut zări în ciuda măștii, deoarece zâmbetul sincer se vede în ochi, în acel licăr aparte.
Gazdele ne-au spus că meniul este diferit în fiecare săptămână, preparatele fiind gătite cu ce se găsește prin ogradele localnicilor. În cămara restaurantului se găsesc dulcețuri, siropuri și conserve, toate făcute de proprietari sau de producători locali.
Pâinea este pregătită de tanti Florica, o bătrânică simpatică ce abia așteaptă să învețe turiștii cum se prepară pâinea ori plăcinta tradițională cu cartof și brânză. Ca un izvor nesecat cu afecțiune pentru oameni și tradiții, tanti Florica îi învață pe turiști și arta țesutului la război. Povestește cu patos cum a învățat de la mama sa, și spune că dragul îi e și mai mare când vede că oamenii se mai interesează de această muncă veche.
Nu departe de satul Colești, există încă două comori vii ce transmit tezaurul tradiției prin arta olăritului și arta cojocăriei. Imaginați-vă cum din lut creați vase, în care, când ajungeți acasă veți putea mânca. Gazdele vă vor oferi toate informațiile, pentru ca voi să vă condimentați viața cu experiențe memorabile.
Poze instagramabile în straie populare, în Colești
Platoul Carstic Vașcău, cel pe care se află și satul Colești, este cel mai frumos din țară ca relief carstic de suprafață. În această zonă, pozele ies uimitoare. Studioul este alcătuit din dealuri, păduri, spuma norilor, uneori ceața plumburie și dolinele, iar voi puteți îmbrăca straie din zestre lui tanti Florica.
Vă dați seama ce poze incredibile veți surprinde? Demne de distribuit pe rețelele de socializare, pentru că astfel de locuri superbe merită să fie cunoscute de cât mai mulți oameni.
Osteneala nu există aici, dar noaptea, totuși, vă cheamă la somn, în camerele tradiționale.
Muma Codrului: Casă tradițională în munții Apuseni
Pe un drum șerpuit prin pădure, prin locuri în care veți simți că civilizația nu există, amplasată pe cel mai frumos platou carstic din România, se ascunde o casă și un restaurant tradițional, Muma Codrului.
Acolo vă așteaptă proprietarii, Larisa și George, doi tineri care au lăsat tumultul orașului pentru liniștea satului.
Ei își doresc ca oamenii agitați de griji să descopere comuniunea cu natura, cu tradițiile românești și să se bucure de timpurile de odinioară. Astfel, în Colești, chat-ul de pe smartphone e înlocuit cu chat-ul live cu sătenii, videoclipurile inspiraționale și virale se trăiesc aici, pentru că la câte povești au de spus bătrânii vi se va face poftă să vă urcați în mașină și să mergeți să le aflați.
Nu vă mai destăinuim nimic, pentru că descoperirea e cel mai frumos lucru. Vă mai spunem doar că somnul vă așteaptă în camere cu mobilier adunat din șură, cu peretare de la bunicile Larisei ori adunate de la bătrânele din sat și cu covoare țesute la război.
E liniște, e aer curat, e odihnă, e timpul să pregătiți bagajele și să porniți spre Colești.
Rezervați-vă singuri experiența!
Dacă vreți să vă rupeți de activitățile de rutină, haideți în Colești, Bihor, la Muma Codrului, să mâncați bucate tradiționale din ogradele localnicilor, să învățați cum se țese la război, să ciopliți în lemn, să ascultați povești din bătrâni, să îmbrăcați straie populare din zestrea lui tanti Florica și să deprindeți de la ea cum se prepară pâinea de casă și plăcinta cu cartof și brânză.
Experiența poate fi rezervata prin intermediul platformei Travlocals.com, direct de la gazdă, fără taxe și comisioane.
Am construit aceste proiecte pentru voi. Doar folosind serviciile lor, veți susține strădania unor oameni faini care creează din vacanțele în România poarta spre dorința voastră de a călători doar pe aceste tărâmuri magice românești.
Text: Alice Cazan
Au fost ai mei parinti in varsta de 70 de ani. Trebuie spus ca daca esti in varsta si nu vrei sa iei masina sa iesi din perimetrul satului e cam greu sa iesi la plimbare. Cateva strazi inguste ale satului si cam atat daca nu poti sa te aventurezi pe dealuri. Domnii nu aveau masca mereu, la weekend restaurantul era plin si cazarea de asemenea. Cu oaspeti de la oras. Galagiosi pana noaptea, deci cam greu sa te odihnesti. Deci depinde cum te nimeresti. Mancare deosebita.