Ninga Rai: Locul unde timpul s-a blocat în trecut

Ninga Rai: Locul unde timpul s-a blocat în trecut

Ninga Rai: Locul unde timpul s-a blocat în trecut 870 555 Wildventure

Ninga Rai Rezervă Acum!

Astăzi mergem într-un loc unde timpul s-a blocat în trecut.

Drumul ne poartă într-un peisaj rural autentic, cu pajiști întinse, câmpuri înfrumusețate cu căpițe de fân, munți misterioși, porți din lemn, biserici care ating cerul și săteni care ne salută.

Ai ghicit unde suntem? Suntem în Maramureș.

Ne abatem de la drumul principal și într-un loc pitoresc care îți fură sufletul și privirea, o poartă din lemn sculptat ne deschide calea spre alt timp.

Zărim un complex tradițional, Ninga Rai, în Poienile Izei, județul Maramureș.

Iarba aceasta proaspăt cosită ne sădește o poftă de a merge cu tălpile goale. Ne descălțăm și zburdăm precum niște copii. Cu atâta fericire pornim pe cărările din Maramureș! Haide cu noi!

În acest articol vei găsi toate informațiile necesare pentru a-ți  putea rezerva un concediu minunat în România. Grație noii noastre platforme, Travlocals.com, vei putea discuta direct cu gazda. Toate rezervările sunt necomisionate, iar cel mai bun preț este garantat.

Rezervând prin intermediul platformei noastre, ajuți la dezvoltarea unui proiect 100% românesc. În plus, cu ajutorul platformei, vei putea verifica singur disponibilitățile, prețurile, facilitățile sau politica de rezervare

Stai de vorbă cu sătenii

Așa cum ți-am spus, sătenii sunt tare fericiți când văd turiști, îi salută și stau cu drag la povești.

În timp ce lucra la fân, o bătrânică simpatică se oprește și începe să ne istorisească despre satul Poienile Izei din județul Maramureș. Se spune că satul a fost descoperit de niște oameni care fugeau din calea cotropitorilor și găsind acest loc liniștit nu au mai plecat niciodată.

Satul nu s-ar fi numit mereu Poienile Izei, ci, în trecut, a purtat numele de Poienile lui Ilieș, primind denumirea după primul om care a locuit aici. O lăsăm pe tanti să-și continue munca, mulțumindu-i pentru răgazul oferit și ne continuăm și noi drumul.

La 1 km jumătate de Ninga Rai găsim Biserica din lemn Sfânta Parascheva, monument istoric UNESCO. Cum o vedem, simțim în suflet o cascadă de pace și regăsire. Îi mulțumim Cerului pentru tot ceea ce ne oferă și câteva momente sunt despre liniște.

Biserica a fost construită în 1632, fiind unul dintre cele mai vechi lăcașuri religioase din lemn din toată zona Maramureșului. Un fapt interesant este că abia în 1794 biserica a fost pictată în interior.

Descoperă meșterii populari și îmbracă costumul popular

După clipele de liniște sufletească, ne continuăm călătoria spre meșterii din Poienile Izei. La 1 km de Ninga Rai o găsim pe Ioana Opriș, o femeie din povești, care țese de când se știe cămăși, zadii sau pânze, tricotează ciorapi și face zgardane.

Mereu prinsă cu munca, își găsește câteva momente să ne dea o povață: ,,Mă trezesc cu noaptea-n cap ca să lucrez, pe la 2-3, să pot face față comenzilor, care vin din întreaga lume. Trebuie să ai răbdare, să îți placă ceea ce faci și atunci iese frumos”. Cuvintele ei ne pătrund în inimă. O asemenea lecție merită imprimată în memorie.

ioana opris

Pentru cine vrea să îmbrace costumul popular și să păstreze în etern o bucată de aici prin poze, Ioana le oferă cu multă bucurie costume cusute de ea.

La câteva case distanță îl găsim pe Adrian Mîrza, un tânăr care după 10 ani de colindat mapamondul s-a întors acasă, în Maramureș. Pasionat de cioplit lemn din copilărie, s-a hotărât să dea izvor muncii sale. Ochii îi sclipesc și își amintește cu drag că a început să lucreze lemnul de mic, când îl ajuta pe unchiul său la realizat butoaie și căzi pentru horincă.

Anii au trecut și ajuns la vremea liceului, Adrian s-a înscris la liceul din Sighetu Marmației, unde a studiat prelucrarea lemnului. Apoi, a mers în Franța, unde a obținut un atestat profesional în sculptură.

Întors acasă, povestește că și-a făcut o troiță, iar sătenii au observat că are ,,un pic de mână”, cum spune Adrian, iar după ce și-a făcut poarta, telefonul a început să sune încontinuu.

Cât este ziua de lungă lucrează troițe, porți tradiționale, foișoare și chiar case din lemn de molid.

Seara se scurge în această lume arhaică, mergem în căsuța noastră tradițională.

Ninga Rai: Bucată de tradiție în Maramureșul Istoric

În satul Poienile Izei, județul Maramureș, într-un peisaj pitoresc, cu pajiști întinse, brazi falnici, săteni îmbrăcați în port tradițional care lucrează câmpul sau trebăluiesc prin gospodărie, cu porți deosebite din lemn și case autentice de la care nu îți mai poți lua ochii, se află Ninga Rai.

Ninga Rai este un complex cu două case tradiționale, aflate parcă la capătul lumii, unde timpul stă și fericirea începe.

Prima casă se intitulează ,,Casa Tradițională” și este o casă din lemn tipic maramureșeană. Ferestrele care oglindesc natura te fac curios să vezi și interiorul. În interior se găsesc două dormitoare, două băi, un living și o bucătărie utilată.

Parfumul tradiției s-a îmbinat cu cel modern pentru a oferi o ședere cât mai plăcută. Locul din casă care te va face să te îndrăgostești de el este mansarda cu un geam imens, unde să stai pe pufuri bean bag și să privești brazii cum se joacă cu norii, cu ceața, cu gândurile tale.

Cea de-a doua casă este un hambar transformat în loc de odihnă pentru 4 persoane. Interiorul păstrează acele amintiri din copilărie, oferite de mobilier și de sobă. În exterior te poți relaxa în hamac, pe iarbă ori poți să gătești la bucătăria exterioară.

Dacă nu vrei să gătești, mergi la un picnic cu bucate locale, dus fiind de o căruță într-un loc de tihnă, cu peisaj de pus în ramă.

Pregătește-ți bagajele și haide la drum!

Rezervă singur experiența!

Îți dorești să auzi doar păsările, să vezi doar natura în splendoarea sa, să mănânci bucate locale și să mergi pe urmele tradiției, în Maramureșul Istoric? Haide la Ninga Rai, în satul Poienile Izei. P.S. Ninga Rai este pet friendly.

Experiența poate fi rezervata prin intermediul platformei Travlocals.com, direct de la gazdă, fără taxe și comisioane. Am construit aceste proiecte pentru tine. Doar folosind serviciile lor, vei susține strădania unor oameni faini care creează din vacanțele în România poarta spre dorința ta de a călători doar pe aceste tărâmuri magice românești.

rezerva acum

Experiențe turistice în România frumoasă

Cazare în case tradiționale, case boierești, conace, castele și multe altele…