O vorbă din popor spune: “Fă-ți iarna car si vara sanie.” Iarna este aici, iar vara pare îndepărtată, dar la cum zboară timpul, concediul de primăvară și de vară va sosi mai repede decât v-ați închipui. Așa că pentru a nu sta acasă, alegeți să vă rezervați din timp concediul, într-un loc frumos, Oma’s Hutte.
Oma’s Hutte se află într-o vale împodobită cu păduri seculare și livezi roditoare, în Cărpiniș, județul Alba.
Mergem într-un sat săsesc ascuns strategic de ochii lumii, cu puține case, majoritatea datând din secolul al XVI-lea.
Haideți în concediu aici! O să vă placă indiferent ce anotimp alegeți: iarna este lungă, cu nămeți ca în copilărie, o galerie cu poze infinite.
Primăvara este un spectacol surprins într-o iarnă dezghețată târzie. Dacă în oraș de prin februarie apar ghiocei, în Cărpiniș abia prin aprilie pot fi zăriți. Vara este o plăcere, mai ales în piscina din inima naturii.
Activități pentru un concediu memorabil în România
Prima zi
Ajunși la Oma’s Hutte tot ceea ce vă veți dori va fi să stați, pentru o clipă, pentru două sau chiar mai mult și să admirați frumusețea din jur. Linistea este adesea perturbata de simfonia naturii.
Închideți ochii și simțiți din plin vibrația, expirați aerul fără strop de poluare și eliberați-vă de povara grijilor. Apoi, lăsați bagajele și porniți în explorări.
Gazdele vă pun la dispoziție biciclete, așa că aruncați-vă pe șa și descoperiți viața sălbatică și rurală din împrejurimi.
Plimbându-vă cu bicicletele, veți putea admira casele săsești autentice. Ce spuneți să le numărați, iar cele care vă încântă privirea să le aflați povestea, bătând la poartă.
Pătrundeți în viața rurală: cosiți, ridicați căpițe, mulgeți vaca, hrăniți găinile alături de săteni.
A doua zi
De la Oma’s Hutte porniți la pas sau pe biciclete pe o distanță de 7 kilometri, ajungând în satul Gârbova.
În zilele calde puteți surprinde lanurile pline cu floarea-soarelui, cu porumb sau rapiță, care înconjoară satul. Acolo, satul adăpostește două construcții impresionante, pe lângă frumoasele case săsești: Cetatea Greavilor din Gârbova și Bazilica romanică de pe dealuri.
Cetatea Greavilor din Gârbova datează de la jumătatea secolului XIII, fiind renovată de câțiva ani și intrând în regim turistic din anul 2014. Aceasta are o poveste interesantă, fiind inițial o reședință nobiliară cu ziduri fortificată și cu un turn romanic.
În secolul XV a intrat în posesia comunității care a transformat turnul de apărare în turn-clopotniță. Totodată, construcției i s-au adăugat o altă incintă fortificată și un turn cu două etaje, numit de săteni Turnul slăninilor, datorită locului foarte răcoros.
Un punct de atracție pentru pofticioși: Turnul Slăninilor, supranumit și Cămara comunală, unde, de secole, sătenii își păstrează mezelurile tradiționale din porc.
Unul dintre localnicii care deține cheia turnului, ne-a povestit despre această tradiție: “După ce au tăiat porcul pentru Crăciun, au ținut carnea la sărat cam două săptămâni, sătenii aduc bucățile de șuncă și le țin în turn.”
Întrebat cum nu își încurcă bucățile de slănină, acesta a răspuns puțin amuzat, specificând că fiecare familie are un loc anume, mai demult fiecare avea o ștampilă cu propriile inițiative. În cetate mai poate fi vizitat un muzeu cu costume populare și unelte de gospodărie.
De ținut minte: Cei care vor să viziteze Cetatea Greavilor, cu pofticiosul Turn al Slăninilor și cu mica incursiune în tradiții, trebuie să caute casa cu numărul 557, de pe strada Mihai Eminescu, pentru că acolo locuiește doamna care deține cheia cetății.
Dacă nu o veți găsi acasă, îl puteți contacta pe domnul Mihai Bohoț, care dețin și el cheia, fiind un ghid excelent, care răspunde la numărul de telefon: 0742 505 614.
În apropiere de cetate se află Biserica evanghelică, iar pe dealuri Bazilica romanică.
Bazilica romanică de pe dealuri datează din anul 1280, în prezent rămânând ruinele unui loc misterios, pe care sătenii vi-l vor povesti drept „legenda miresei”.
Poveste începe cu… A fost odată un om înstărit în Gârbova, care avea o fată foarte frumoasă. Tatăl o iubea și o ocrotea mult, iar, pe vremea când i-a venit măritișul, fata a fost curtată de mulți cavaleri.
Ca și în basme, tatăl nu a vrut să-și dea fiica cu una-cu două, dar fata avea în inimă un tânăr din sat, pe Misch, un servitor. Tatăl nici nu a vrut să audă asta, el pusese ochii pe fiul vecinului înstărit, pe care îl considera demn de fiica sa. Servitorului îi venise vremea să plece de pe aceste meleaguri, luând cu el promisiunea iubirii sincere și veșnice.
Toamna, odată cu sezonul recoltei, era și sezonul nunților, fata slăbise și pe chipul ei nu mai era zâmbet, fiind cu gândul la dorul iubirii. Însă, în acele timpuri nu copiii alegeau cu cine se căsătoresc, ci părinții. Așa că, fata a pășit la braț cu alesul aranjat de părinți. În ziua nunții, mireasa a fost atât de tristă și atât de slăbită de amarul ce i se întâmplă, încât… de aici, vă lăsăm pe voi să aflați de la săteni ce s-a mai întâmplat.
La câțiva pași se află Primăria, un punct turistic, unde se află o expoziție etnografică ce cuprinde mobilier tradițional pictat.
Nu ratați Cetatea Țărănească de la Câlnic, de o frumusețe aparte, care datează de peste 750 de ani, fiind un monument istoric inclus pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
A treia zi
Deja ați prins gustul plăcut al călătoriilor, așa că a treia zi puteți să porniți într-o excursie în istoria aurului. Astfel puteți vizita: Muzeul Mineritului din Roșia Montană; Muzeul Aurului din Brad și Muzeul Buciumanilor, care adăpostește o instalație cu moară de apă funcțională cu care în trecut s-a prelucrat aurul; guri de mină unde diverse civilizații au scos aur.
A patra zi
Vă puteți bucura de o experiență unică, plimbarea cu Mocănița de Abrud. La două ore de Oma’s Hutte se află locomotiva cu aburi, care are o instalație micuță de garnitură, plimbându-vă prin natură și oferindu-vă bucuria de copil.
Alte Obiective turistice pentru un concediu prelungit la Oma’s Hutte
- Sibiul , la aceeasi distanta comparativ cu Alba Iulia;
- Jina si Poiana Sibiului la 15 km distanta;
- Detunatele cu casa Fefeleaga din romanul lui Sadoveanu – 110 km;
- Noul drum Trans Apuseni – Mogosa – Aiud;
- Transalpina – la 30 de kilometri;
- Domeniul schiabil Șureanu;
- Domeniul schiabil Păltiniș, aflat la 50 de kilometri distanță;
- Centrul istoric al Sibiului, aflat la aproximativ 50 de minute;
- Cetatea Alba Carolina, situată la 50 de kilometri;
- Cetatea Devei și AquaPark-ul, aflate la o oră de Oma’s Hutte ;
- Castelul Corvinilor, aflat la o oră de cazare;
- Arsenal Park Orăștie, situat la o oră;
- Sibiel, cu muzeul de icoane pe sticlă – aflat la o distanță de 25 de kilometri.
Oma’s Hutte: un concediu liniștit în Marginimea Sibiului
Oma’s Hutte se află într-o vale liniștită înconjurată de eternul naturii, în sat Cărpiniș, județul Alba.
Cazarea este un loc magic, aflat la capătul lumii agitate. Aici se simte traiul autentic rural prin camere cu mobilier tradițional, pictat, prin obiecte de lut lucrate manual, prin lădițe de zestre care au scos din secretele lor pe pereți ii din portul popular și prin bunătatea naturii care oferă roade în păduri și în livadă. Astfel, puteți să trăiți simplu, culegând ceea ce găsiți și pregătind mâncarea în bucătărie.
În grădină, în funcție de sezon vă puteți scufunda în nea, miresme de primăvară, iarbă cosita sau în apa racoritoare a piscinei.
Somnul e odihnitor, iar dimineața cântecul păsărilor vă va fi alarmă.
Pregătiți bagajele și porniți la drum!
Căutați idei pentru concediu în România? Oma’s Hutte este o cazare ideală, într-un sat săsesc, cu populatie redusa, aflat în mijlocul naturii. De aici puteți porni în expediții pe biciclete, descoperind peisaje pitorești, căsuțe săsești, căsuțe cu acoperiș din paie, cetăți impresionante, tradiții și legende care vă vor uimi.
Text: Alice Cazan