Astăzi vă propunem o intruziune în capsula timpului, urcați la bord. Suntem teleportați în satul Porumbacul de Sus, la Șura din Joseni. Ajungem undeva prin în anii ’90, pe plaiuri pitorești de munte, cu o liniște ce debordează din toți porii, cu cărările autentice de sat, pe care se plimbă în voie văcuțe și cai.
Casa unde am fost teleportați ne-a primit într-o grădină cu aer curat, cu ferestre panoramice care stârnesc interesul de a descoperi îndeaproape fiecare obiect, pentru că zărim în șură sobe vechi, telefoane cu fir, radiouri, televizoare și aparate de fotografiat. Haideți să dansati cu amintirile.
În acest articol veți găsi toate informațiile necesare pentru a vă putea rezerva un concediu minunat în România. Grație noii noastre platforme, Travlocals.com, veți putea lua legătura direct cu gazda. Toate rezervările sunt necomisionate, iar cel mai bun preț este garantat.
Rezervând prin intermediul platformei noastre, ajutați la dezvoltarea unui proiect 100% românesc. În plus, cu ajutorul platformei, veți putea verifica singuri disponibilitățile, prețurile, facilitățile sau politica de rezervare.
Explorați locuri unice din Tara Fagarasului
Vârful Negoiu, al doilea cel mai înalt vârf din România
Ca în zilele demult apuse, luați-vă rucsacurile și plecați pe cărări de munte. Vă mai amintiți când erați în copilărie sau adolescență, nu era weekend în care să nu plecați cu ai voștri prin păduri sau la munte.
Acum, pentru că v-ați întors în timp, luați energia acelor vremuri și urcați pe Vârful Negoiu, care este al doilea cel mai înalt vârf din România, având o înălțime de 2535 de metri.
Traseul nu este ușor, înhămați-vă cu răbdare și atenție. Cel mai accesibil traseu pornește din Porumbacul de Sus. Pe un drum forestier se dă start la aventura.
Pădurea vă este ghid, urmați marcajele și inspirați profund aerul curat, în timp ce natura vă povestește despre fiecare bogăție a sa. Admirați îndeaproape pădurea, atingeți trunchiurile de copaci și îmbrățișați-i, pentru că prin acest ritual ei vă oferă energie.
Pe traseu, unul dintre indicatoare va arăta 15 minute până la Cascada Șerbota, este un loc ce nu trebuie ratat în această călătorie. Pe lângă că vă va oferi prospețime, vă va bucura privirea cu un spectacol al vălului de apă revărsat printre conifere. Cascada se află la aproximativ 20 de minute de cabana Negoiu, locul unde cei osteniți se pot odihni și pot mânca bucate tradiționale de la restaurant.
Panorama aici este deosebită, vârfurile se văd atât de aproape și oferă senzația că toată bucuria lumii e în aceste locuri. De la cabană traseul continuă pe Drumul Zmeilor. Aici, podețe din fier facilitează traversarea prăpăstiilor, iar stânca muntelui poate fi atinsă în timp ce urcați. E spectaculos.
După aproximativ o oră de mers pe podețe, prin pădure, de-a lungul stâncilor, veți ajunge la Valea Sărății. Admirați spectacolul cascadei și luați-vă din forța ei, pentru că de aici veți continuă o porțiune destul de dificilă ca să ajungeți în vârf.
După multă osteneală, poteci abrupte și versanți de stâncă urcați cu ajutorul mâinilor, bucuria se va întrezări pe fețele voastre. Muntele vă va oferi o priveliște sufocant de frumoasă. Libertatea se simte în aer, iar uimirea că ați străbătut un traseu cum doar aici sus se poate vedea vă va lăsa o amprentă deosebită în minte și în suflet.
Bucate tradiționale de la păstrăvărie și fermă
Gustați bucate ca odinioară la Păstrăvăria Albota. Restaurantul de la poalele munților îmbie călătorii cu preparate gătite cu ingrediente din producție proprie: lactate, carne și produse de panificație.
Cateva dintre mâncărurile savurate aici sunt platoul tradițional cu brânză, cârnați, jumări, roșii, ceapă, carne de porc și oaie; păstrăv afumat; mămăligă cu brânză și smântână; gulaș; ciorbă de păstrăv; ciorbă de fasole cu afumături; papanași; clătite și multe alte bunătăți vă așteaptă.
Dacă vă întoarceți în timp, treceți și pe la fermă, ca să hrăniți animăluțele și să oferiți din dragostea voastră. Ferma se află la aproximativ șapte kilometri de Păstrăvărie. Aici veți găsi un cadru arhaic, cu aer curat și animale care pasc în tihnă: oi, capre, văcuțe, bivoli de apă, cai, bovine Angus, iepuri, rațe și păsări.
Castelul de lut din Valea Zânelor
Călătoria din capsula magică continuă cu o poveste la Castelul de lut din Valea Zânelor, aflat în Porumbacul de Sus. Cunoscut pentru arhitectura desprinsă din basme, castelul este realizat din materiale naturale și praf magic.
Pozele vorbesc de la sine. Lăsați-vă pătrunși de acest tărâm. Mergeți în turn și admirați vârfurile munților, le puteți atinge pe toate în doar câteva secunde. Ce cadre impresionante și ce posibilități oferă natura… Ascultați cântecul râului care veghează castelul și porniți încet spre Șura din Joseni. Dorul de copilarie va cheama.
Șura din Joseni: Vacanță de vis în Transilvania
Într-un sat pitoresc de la poalele Munților Făgăraș, cu ulițe ce îmbie la plimbare, se află Șura din Joseni, o casă asemeni unui muzeu, care poartă amprenta anilor ’90. Aceasta e alcătuită din două case și o șură.
O veți zări de pe stradă, pentru că e cochetă. Are obloane mari, din lemn, vopsite în verde. La poartă are o cabină telefonică… Hmm, vă mai amintiți cum stăteați în receptor, deși nu sunați pe nimeni, apoi râdeați și fugeați?!
Alergați în grădină, acolo, natura creează un spectacol ce poate fi privit din hamac sau chiar de pe iarbă. Uitați-vă după ziduri cum soarele apune. Fiți voi, degajați, apoi intrați în șură, pentru că începe „discoteca”.
Momentul acela când vă strângeați acasă la un cunoscut care avea radio, vi-l mai amintiți, nu-i așa? Dar când mergeați la seara de film, la cel care avea videoproiector și bandă? Ce vremuri… Ei bine acum le puteti retrăi în Șură.
Mai lipsesc celebrele sandvișuri și totul e gata pentru distracție. Le puteți pregăti chiar voi în bucătăria cu pereți din cărămidă și aer contemporan.
Șura din Joseni dezvăluie încăperi cu mobilier specific anilor ’90, mileuri, celebrul pește de pe televizor și mirosul acela fulgerător de „aici e acasă”.
În alte încăperi veți trăi senzația de „aici e la bunici” prin intermediul mobilier tradițional, țesăturilor și bibelourilor, iar latura de modern este prezentă în băile aflate în casă, din care nu lipsesc elementele vintage, precum celebrul lighean.
Dimineața, luați mâncarea la pachet și mergeți cu căruța prin sat, opriți-vă pe pajiște și savurați clipa.
Sunteți gata să porniți într-o călătorie uimitoare ca aceasta?
Rezervați-vă singuri experiența!
Căutați de mult să experimentați altceva, vreți să vă întoarceți în timp, să mâncați preparate de la fermă, să petreceți ca în anii ’90 și să simțiți liniștea acelor vremuri? Pregătiți bagajele și porniți la drum. Vă așteaptă un loc special la Șura din Joseni.
Experiența poate fi rezervata prin intermediul platformei Travlocals.com, direct de la gazdă, fără taxe și comisioane.
Am construit aceste proiecte pentru voi. Doar folosind serviciile lor, veți susține strădania unor oameni faini care creează din vacanțele în România poarta spre dorința voastră de a călători pe aceste tărâmuri magice.
Text: Alice Cazan