Acesta este un proiect la care visez de ani de zile, dar se pare ca unii oameni cu initiativa au trecut deja la treaba. Astazi va voi prezenta povestea unui bucurestean, care s-a hotarat sa investeasca intr-un astfel de proiect, in comuna argeseana Albestii Pamanteni. Aceasta comuna este amplasata pe traseul celui mai celebru drum din Romania, Transfagarasanul. Nu trebuie sa va mai spun ca zona este una foarte pitoreasca si ofera peisaje de basm, afalandu-se la poalele muntilor Fagaras.
Ciprian a mostenit in urma cu 12 ani o livada de pomi fructiferi, cu suprafata de 15000 mp si o casa batraneasca, veche de aproape un secol. Acesta a hotarat sa renoveze casuta si sa o transforme intr-o resedinta de vacanta a familiei, neintentionand sa o introduca in circuitul turistic. Principalul motiv pentru care a luat aceasta decizie a fost chiar fiica lui, carei copilarie nu si-ar fi dorit a o petrece intre betoanele din Bucuresti, ci intr-un loc idilic, cu aer curat si peisaje mirifice. Ciprian, la fel ca mine, este de parere ca Argesul este unul dintre cele mai frumoase judete din tara, cu 40% din suprafata ocupata de munti si dealuri subcarpatice. Marea problema a acestui judet este lipsa unei strategii de dezvoltare si promovare.
Revenind la povestea lui Ciprian, acesta a absolvit Facultatea de Management si Marketing in Turism si Industrie Alimentara si chiar daca nu a lucrat in domeniu, are o oarecare expertiza pe acest segment. Ideea de a incepe un proiect pe care sa-l introduca in circuit turistic a pornit in ziua in care a fost intrebat de niste turisti francezi daca ofera cazare. Este admirabil faptul ca nu a urmat acelasi tipar de care zonele montane sunt saturate, clasicele pensiuni fara nimic in comun cu lumea traditionala a satului romanesc. El a optat pentru un muzeu al satului in care lumea sa se poata caza. Usor, usor s-a pus pe treaba si a inceput sa caute pe internet case traditional arhaice. Pe primele le-a gasit in zona Maramuresului si le-a putut aduce in Albestii Pamanteni fara a se deplasa. A adoptat aceeasi strategie pe care o abordeaza si alte muzee ale satului din tara. A luat legatura cu o firma care a demontat casutele element cu element si le-a numerotat, astfel incat sa poata fi reconstituite exact in noua locatie. In prealabil, i-a asigurat pe vechii proprietari ca povestea casutelor nu se va opri in acel moment, intentionand doar sa le mute si sa le ingrijeasca alte zeci de ani, punandu-le la dispozitia iubitorilor de traditii.
In urma cu 2 ani, satul numara 5 casute, aduse din Maramures si Hateg. La acea vreme casutele nu erau finalizate complet, proiectul urmandu-si cursul de amenajare pana in prezent. Din pacate, inca nu sunt scoase in circuit, dar asteptam cu nerabdare acest lucru. Imediat ce proiectul va fi finalizat, site-ul nostru va incerca sa va puna la dispozitie o modalitate rapida si sigura de rezervare.