E ceva cu adevarat special la Tara Ovazului, asa cum e denumita acea regiune a Transilvaniei, care te face sa iti doresti sa revii si a doua, si a treia, si a patra oara… Despre Crit am mai vorbit, insa o facem de fiecare data cu drag, fiind unul dintre satele de care te indragostesti iremediabil.
Lasand la o parte padurile verzi ce inconjoara satul, ciripitul pasarilor de la prima ora a diminetii, localnicii prietenosi si comunitatea pe care acestia o insufletesc, satul Crit ofera, în primul rand, un amestec savuros de diversitate culturala si istorie pe care nu l-ai putea experimenta cu adevarat, daca nu ai poposi intr-o alta bijuterie a culturii sasesti pe care noi am descoperit-o recent – La Hansi.
Daca, privind din exterior, probabil vi se pare locul ideal pentru a petrece o vacanta intr-o Curte Saseasca, surpriza cea mare o veti avea cand veti face primul pas in interior. Cele trei case ale acestei unitati de cazare par a fi veritabile muzee, menite sa omagieze cultura saseasca. Autenticitatea acestora a fost pastrata cu mare atentie si efort, cercetand istoria si obieciurile sasilor care le-au locuit. Toate camerele sunt decorate in stil taranesc-sasesc cu mobila veche restaurata, cu textile si broderii vechi, cusaturi si covoare testute manual.
Casa „Mare” de oaspeţi poate primi vizitatori în 6 camere, cu doua sau trei paturi, cu baie privata. Pentru familii sunt disponibile trei case, prima cu trei camere duble si o baie comuna, a doua cu doua camere double si o baie comuna, si a treia cu o camera tripla, baie privata si chicineta.
Va spuneam ca satul Crit este de apreciat pentru modul în care localnicii insufletesc aceasta comunitate saseasca, contribuind, fiecare dupa puterea sa, la bunastarea satului. Aici domneste pacea în orice moment al zilei, iar satenii se ajuta reciproc. Nu este de mirare, asadar, de ce ’’La Hansi’’ veti putea experimenta veritabila si savuroasa bucatarie saseasca – secretul lor este ca toate ingredientele folosite provin de la producatori locali pe care gazdele au ales sa ii incurajeze. Meniul este variat, fiind pregatit dupa retete transilvanene originale sau interpretate, care s-au transmis din generatie în generatie. Si ce ar putea sa acompanieze mai bine un lichiu transilvanean decat un pahar de vin produs în gospodaria proprie?
In zilele in care doriti sa va odihniti, luati un loc la una din mesele din sura reconditionata si frumos decorata cu obiecte vechi, transilvanene, de mult folosite in gospodarie. Gazdele vor sta la povesti si veti afla mai multe despre satul Crit si bijuteriile naturale si culturale ce-l inconjoara, in timp ce veti savura renumita lor palinca.
Situat în Tara Ovazului, adica in regiunea saseasca cuprinsa intre Rupea si Sighisoara, batranul nostru sat Crit este locul perfect din care poti incepe o adevarata aventura: descoperirea satelor sasesti, cu mirificele lor peisaje si biserici fortificate, inconjurate de paduri dese in care traiesc animale salbatice (mare parte din carnivorele mari ale Europei).
Rezerva-ti urmatoarea vacanta La Hansi, in Crit prin intermediul noii noastre platforme, Travlocals.com, si intra in contact cu traditiile sasesti din unul dintre cele mai frumoase sate transilvanene.