Zilele trecute urmăream un film, și în câteva secvențe se prezenta viața la țară. Instant, ni s-a făcut dor de copilărie, de viața de atunci…
Așa că am pornit spre Viscri 32, un loc romantic care ne transpune in lumea idilică a satului săsesc: mâncare gătită după principiile Slow Food (ingrediente autentice, locale, sezoniere, de la producători mici) și inspirată de foclorul gastronomic transilvănean, sucuri autohtone și licori savuroase, o casă veche, recondiționată cu grijă și două șuri convertite în spații pentru eco-turism.
A, da, și la Viscri 32 mai e ceva care ne amintește de copilărie – acea liniște deplină, perturbată doar de tălăngile văcuțelor care trec pe uliță și de ciripitul păsărilor.
Viscri este un sat săsesc, din județul Brașov, cu vreo 250 de case în pasteluri cu obloane de lemn, unde timpul pare că nu a trecut. Aici, localnicii își duc viața ca odinioară: cresc animale, mănâncă din propria ogradă și nu cunosc viața programată și agitată.
Vreți să trăiți și voi așa, măcar pentru o scurtă vacanță? Haideți!
În acest articol veți găsi toate informațiile necesare pentru a vă putea rezerva un concediu minunat în România. Grație noii noastre platforme, Travlocals.com, veți putea discuta direct cu gazda. Toate rezervările sunt necomisionate, iar cel mai bun preț este garantat.
Rezervând prin intermediul platformei noastre, ajutați la dezvoltarea unui proiect 100% românesc. În plus, cu ajutorul platformei, veți putea verifica singuri disponibilitățile, prețurile, facilitățile sau politica de rezervare.
Povești și mâncare delicioasă pe care nu o veți uita
Veți ajunge usor la Viscri 32, chiar dacă nu vă uitați pe GPS. Căutați în centrul satului o casă îmbrăcată în albastru, cu obloane din lemn, o bufniță sculptată pe poartă și fericirea emanată din toate unghiurile. Pătrundeți pe poarta din lemn, în locul unde începe povestea relaxării voastre.
Oamenii schimbă vieți, iar tot ceea ce vă bucură acum nu ar fi fost posibil fără dorința spontană a gazdelor, Alexu și Mara. Ei sunt doi tineri mutați de la oraș, care au dat agitatia pe traiul tihnit de la sat, pe un apartament în șură, deasupra restaurantului și pe un proiect care le oferă oportunitatea de a lucra cu o echipă formată doar din oameni din sat, mulți dintre ei la primul loc de muncă.
S-au hotărât să se mute spontan în toamna anului 2016 și după trei luni își vânduseră deja apartamentul și se mutaseră la sat. Restaurarea casei și conversia șurii au durat mai bine de 1 an și jumătate așa că în prima fază au locuit în altă casuță la un cuplu care le-au devenit prieteni foarte buni.
Casa datează din 1912. La momentul cumpărării nu mai locuise nimeni aici de 15 ani, iar casa avea nevoie de reparații considerabile. Au căutat cei mai pricepuți meșteri din zonă și au recondiționat-o după tehnici străvechi.
În interior veți intra într-o bulă a timpului, deoarece accentul s-a pus in primul rand pe conservare. Multe dintre elementele originale au fost păstrate: grinzile, scândurile, podeaua din 1912 – fiind păstrate și conservate cât mai multe din elementele vechi ale casei. De prin magazine de antichități și de la târguri au fost adunate obiecte restaurate de mobilier și de decor care oferă o notă caldă, primitoare, precum o îmbrățișare a bunicilor.
La Viscri 32 găsiți și o șură din anii 1990, care a fost transformată într-un restaurant care promoveaza gastronomia locală: rețete transilvănene tradiționale sau reinventate și ingrediente de la familii de țarani și fermieri.
Ne așezăm la masă și curioși din fire vrem să aflăm povestea. Gazda ne spune că bucătăria a fost construită în fostul grajd cu bivoli. In zona meselor era locul de stivuire a fânului, iar mobila și decorațiunile transilvănene au fost găsite și adunate de ici-colo, restaurate cu atenție pentru a reda aerul vremurilor de demult. Soba pictată de la Teracota Mediaș, încălzește nu doar locul, ci și sufletul, pentru că ea este rodul muncii meșterilor locali.
Vă amintiți cum bunica vă aștepta mereu cu mâncarea pregătită? Așa este și la Viscri 32, înainte de a ajunge aici, gazdele contactează turiștii și îi întreabă cu ce să-i aștepte, dacă au anumite intoleranțe sau alergii. Ulterior, le pregătesc bunătăți transilvănene cu ingrediente locale. Meniurile diferă zilnic sau săptămânal, în funcție de ingredientele pe care gazdele le găsesc la familiile din zonă și la micii fermieri.
După o masă copioasă, somnul vă cheamă în camerele care vă vrăjesc din priviri. Casa dispune de două camere cu băi proprii realizate în stil tradițional, iar șura are și ea două camere cu băi proprii.
Mai sunt multe povești ale Viscri 32: despre pavaj, livada bătrânească cu hamace, tradiții, dar veniți să le aflați, pentru că, se pare că aici, poveștile nu se încheie niciodată.
Vă lăsăm o galerie cu fotografii, alegeți camera în care veți înnopta, rezervați-o și porniți la drum!
Rezervați-vă singuri experiența!
În momentele în care viața e dată pe repede-înainte și vreți să o opriți, veniți la Viscri 32, să înnoptați într-o casă tradițională, să mâncați bunătăți așa cum făcea bunica, să beți delicii locale, să vă plimbați pe ulițe admirând natura și animalele care pasc, să vă lăsați grijile pe dealuri și să luați energie pozitivă la pachet pentru mult timp de acum.
Text: Alice Cazan