Crama Știrbey, din Podgoria Drăgășani – Ia parte la renașterea unei tradiții

Crama Știrbey, din Podgoria Drăgășani – Ia parte la renașterea unei tradiții

Crama Știrbey, din Podgoria Drăgășani – Ia parte la renașterea unei tradiții 1475 983 Wildventure

Vizita la Crama Stirbey

Ne lansam pe Drumul Vinului, prin Podgoria Dragasani

Astazi exploram tinutul Olteniei, un taram renumit pentru podgoriile de vita de vie si pentru conacele si culele vechi. La prima noastra experienta aici va propunem o vizita la Crama Stirbey. Aceasta crama este stapanita de familia princiara de peste 300 de ani. Baroana Ileana Kripp (nepoata printesei Stirbey), impreuna cu sotul ei au redescoperit locul in 1999 si fermecati de peisajele de vis, dar mai ales de oamenii care traiesc acolo cu indeletniciri vechi de secole, au hotarat sa-i ofere o a doua viata Domeniului Stirbey.

Podgoria Dragasani face parte din regiunea viticola a dealurilor Olteniei si Munteniei, fiind cea mai veche podgorie a Olteniei. Aceasta ocupa un spatiu relativ restrans, cu o lungime de doar 65 km, de-a lungul raului Olt. La nord si sud este marginita de Subcarpatii Getici si de Campia Romana. Relieful consta intr-un complex de coline si dealuri inguste, cu altitudini cuprinse intre 200 m si 500 m. Climatul este temperat continental.

Vizita la Crama Stirbey

Crama Stirbey a ramas fidela soiurilor traditionale, evoluate si adaptate in ultimele secole la conditiile climatice specifice podgoriei. Se considera, pe buna dreptate, ca doar aceste soiuri isi pot dezvolta aici caracterele lor din plin. Chiar daca vorbim de multiple soiuri cultivate la Domeniul Stirbey, fiecare dintre acestea este vinificat individual. Asadar, se produc doar vinuri din soiuri pure.

Crama Stirbey considera ca spiritul locului influenteaza substantial evolutia strugurilor si a vinului. Flora si fauna, climatul, solul si traditiile oamenilor au un impact esential asupra fiecarei parcele. Aici se considera ca natura are prioritate, procedeele chimice sau impactul artificial asupra butasilor fiind minime. Procesul de fermentare si maturizare isi urmeaza ceasul natural, nefiind folosite tehnici de grabire ale acestora.

Podgoriile Stirbey se compun din sapte parcele cu soiuri diferite, adaptate la conditiile fiecareia dintre acestea.

crama stirbey - via stirbey

Via Stirbey se intinde pe o suprafata de 4 hectare de teren in panta, cu o inclinatie de peste 20%. Aceasta este amplasata pe partea vestica a dealului Olt. Solul este lutos, cu straturi de nisip in unele zone si cu argila la adancime. Plantarea s-a realizat in terase, datorita pantei destul de accentuate. Datorita insolatiei ridicate, aici se potrivesc cel mai bine soiurile de Merlot, iar la baza pantei au fost amenajate cateva terase de Sauvignon Blanc, considerandu-se a fi ferite de caldura verii.

via bibescu crama stirbey

Via Bibescu se intinde pe o suprafata de 4 hectare de teren, tot pe versantul vestic al dealului Olt, panta fiind de data aceasta putin mai domoala (15 – 20%). Expunerea solara este de la est la sud. Solul este lutos la suprafata, cu intermitente de straturi de nisip si argila la adancime. Expunerea sudica este insorita pana toamna tarziu, astfel ca aici se dezvolta foarte bine soiul de Cabernet Sauvignon, in timp ce expunerea estica, prin prospetimea sa, este ideala pentru soiurile Novac si Negru de Dragasani.

via bengescu crama stirbey

Via Bengescu se intinde pe o suprafata de 5 hectare cu sol de argila compacta, rece si adanca, aceasta pastrand umiditatea in conditii de calduri extreme. Amplasamentul spre valea Oltului, insorita dimineata, dar ferita de temperaturi ridicate dupamiaza asigura hrana constanta viei si implicit prospetimea aromei strugurilor. Pe aceasta parcela a fost plantat soiul Cramposie.

Via Moraru este amplasata langa Via Bibescu si se intinde pe 1 hectar de teren, cu expunere estica. Aceasta parcela are un sol lutos, cu argila la adancime. Aici au fost plantati butuci de Sauvignon Blanc, cu o vechime de peste 40 de ani, acestia considerandu-se ca dau in fiecare an cel mai bun Sauvignon Blanc de la Crama Stirbey.

via tiberia crama stirbey

Via Tiberie este amplasata pe un versant sudic, suprafata parcelei fiind de 2 hectare. Solul este lutos, brun-roscat, cu incluzii de calcar, astfel ca umiditatea este redusa. Aceste conditii sunt optime pentru Tamaioasa Romaneasca, oferindu-i acesteia arome diversificate, intense si elegante.

via bengescu crama stirbey

Via Pencovici se intinde pe o suprafata de 4 hectare cu sol foarte fertil, argilos si lutos, de umiditate stabila. Toate aceste caracteristic, impreuna cu expunerea estica le confera soiurilor de Tamaioasa si Feteasca Regala corpolenta si o structura aparte.

via foisor crama stirbey

Via Foisor se intinde pe 4 hectare de teren cu panta lina, orientat spre sud-vest. Solul este lutos si bine structurat, nu foarte compact. Acest lucru favorizeaza formarea optima a sistemului radicular al butucilor. Asadar, strugurii sunt bine hraniti, avand un gust si o culoare intensa, caracteristici regasite si in vinurile produse pe aceasta parcela: Cramposie Selectionata, Negru de Dragasani si Novaci.

Turismul viticol in Romania

Turismul viticol capata din ce in ce mai multa amploare in Oltenia, aici avandu-si radacinile unele dintre cele mai bune vinuri romanesti. Pe harta viticola de mai jos, puteti observa amplasamentul tuturor cramelor din Podgoria Dragasani. In jurul acestora, pe o raza de 2-7 km, au aparut numeroase hoteluri si pensiuni in care va puteti caza pentru un pret de 150-300 lei.

Sursa foto: revino.ro – crameronamia.ro

Descopera una dintre cele mai bune crame din Romania

Daca doriti sa planificati o vizita la Crama Stirbey, veti avea la dispozitie 3 pachete pentru care puteti opta:

  • Degustare standard – 5 vinuri albe/rosii – 75 RON/pers;
  • Degustare cu aperitiv – 5 vinuri albe/rosii + gustari reci – 135 RON/pers;
  • Degustare culinara – 5 vinuri albe/rosii + meniu specialitati culinare oltenesti – 210 RON/pers;

La cele 3 pachete mentionate anterior, se vor adauga tururi ghidate in crama si in vie pentru grupuri de 5 – 15 persoane. Se pot face si oferte personalizate care includ si cazarea la unitatile din zona. Daca doriti sa realizati turul uneia dintre cele mai bune crame romanesti, puteti lua legatura cu gazdele de la Crama Stirbey. Utilizand datele de contact furnizate in antet, veti evita plata oricaror taxe sau comisioane percepute, de regula, de alte platforme sau agentii de turism.

Si daca tot ajungeti in zona, nu ezitati sa vizitati Crama Avincis, despre care am scris si noi intr-un alt articol.

Recent am lansat o noua platforma, Travlocals.com. Aceasta reprezinta singurul club exclusivist al turismului romanesc, centralizand cele mai frumoase experiente de care un turist se poate bucura in tara noastra. Pe toate le veti putea rezerva fara taxe si comisioane, direct de la gazda, avand garantia celui mai bun pret.

rezerva acum

Experiențe turistice în România frumoasă

Cazare în case tradiționale, case boierești, conace, castele și multe altele…