Iz de Maramureș – reînvie tradițiile morosene vechi de sute de ani

Iz de Maramureș – reînvie tradițiile morosene vechi de sute de ani

Iz de Maramureș – reînvie tradițiile morosene vechi de sute de ani 960 540 Wildventure

Iz de Maramures

> Rezerva cazare in Maramures <

Astazi va prezentam una dintre cele mai frumoase povesti din turismul romanesc, care unde in alta parte ar fi putut avea originea, decat in inima Maramuresului. Departe de tumultul oraselor, in satul Surdesti, traditiile sunt bine conservate si bijuteriile arhitecturale restaurate, pentru ca generatiile viitoare sa se mai poata bucura de ele asa cum o face noi.

Satul Surdesti este amplasat pe ruta ce leaga orasul Baia Mare de Cavnic si arhirenumitul sat traditional Breb, sat care i-a atras atentia inclusiv Printului Charles. Zona este una deosebit de pitoreasca si atrage turistii ca un magnet, in special pe cei straini, care vor gasi aici un patrimoniu cultural unic in Europa. Traditiile si obiceiurile maramuresene sunt doua elemente care ar trebui sa ocupe locuri fruntase in strategia de promovare a Romaniei peste hotare. Avand in vedere ca statul are alta strategie, ne asumam noi aceasta misiune si speram sa o facem cu mare succes.

Sotii Maak au locuit mult timp in afara si au vazut ca acolo sunt legi clare pentru conservarea cladirilor de patrimoniu, iar persoanele care le distrug arhitectura sunt aspru pedepsite. Chiar daca in Romania inca nu exista o forma legala pentru asa ceva, cei doi tineri au hotarat sa nu mai astepte pana este prea tarziu si sa inceapa chiar ei o operatiune de restaurate a casutelor morosene. Cei doi s-au intors in locurile copilariei, acolo unde au pus bazele proiectului „Iz de Maramures”. Acest complex include mai multe casute arhaice, stramutate si restaurate pentru a putea primi turisti, carora sa le impartaseasca frumusetile locului.

Proiectul a fost finantat pe fonduri europene, iar cei care doresc sa dezvolte proiecte similare pot fi ajutati de AFIR (Agentia Pentru Finantarea Investiilor Rurale). Evident, dorim sa vedem cat mai multe astfel idei puse in aplicare si astfel sa reusim sa readucem la viata satul romanesc. Pe cel frumos, din urma cu sute de ani, nu pe cel chicios pe care il vedem din ce in ce mai raspandit in ziua de azi.

Sa revenim la Iz de Maramurez… Momentan, acest satuc poate gazui pana la 16 persoane, in 8 camere duble… una mai frumoasa ca alta. Pretul pentru o noapte de cazare, doua persoane, este de €50, insa, acesta poate varia in functie de disponibilitate si sezon. Pentru rezervare puteti folosi datele de contact furnizate in antet. Astfel, veti evita comisioanele percepute de platforme precum Airbnb sau Booking.com, rezervand direct de la gazda. In plus, puteti discuta detalii suplimentare. Gazdele sunt foarte amabile si primitoare.

Cazandu-va la Iz de Maramures veti descoperi o lume pe care multi dintre dumneavoastra nu ati avut norocul sa o cunoasteti nici macar in copilarie. O lume idilica, in care device-urile sunt inlocuite de povesti la gura sobei, in lumina plapanda a lampilor pe gaz. Mic dejunul va fi servit in fiecare dimineata si va include o varietate de produse organice locale. Bucatele traditionale si horinca nu vor lipsi din meniu, astfel ca veti avea parte de o vacanta de vis si veti dori sa reveniti cat mai repede pe aceste meleaguri idilice.

Daca veniti de departe, trebuie sa stiti ca aveti la dispozitie doua aeroporturi. Unul la Satu Mare (85 km) si altul la Cluj Napoca (150 km). Gazdele pot asigura transferul la un cost aditional. Daca veniti cu autoturismul, parcarea este gratuita in incinta complexului. Dupa cum vedeti mai jos, este loc suficient.

Va placut experienta relatata in acest articol? Ei bine, puteti rezerva cazare in casele traditionale din Maramures prin intermediul noii noastre platforme > Travlocals.com.

Este cea mai moderna platforma turistica din Romania si totodata singurul club exclusivist al experientelor din tara noastra. Veti putea verifica singuri disponibilitatile si preturile sau veti putea contacta gazda inainte de rezervare, pentru a va raspunde unor intrebari esentiale viitorului dumneavoastra sejur. In plus, nu veti fi nevoiti sa platiti nicio taxa sau comision pe rezervare, beneficiind astfel de cel mai bun pret.

Experiențe turistice în România frumoasă

Cazare în case tradiționale, case boierești, conace, castele și multe altele…