Cazează-te la Șura Dacilor din Groși, o gospodărie tradițională reînviată

Cazează-te la Șura Dacilor din Groși, o gospodărie tradițională reînviată

Cazează-te la Șura Dacilor din Groși, o gospodărie tradițională reînviată 960 640 Wildventure

Șura Dacilor

 >Rezerva cazare in Apuseni<

Astazi va propunem o alta experienta turistica exact pe gustul nostru. Este vorba despre Sura Dacilor din satul Grosi, comuna Auseu, un loc pitoresc aflat la poalele muntilor Apuseni.

In acest loc minunat, Florin Leuchis, un tanar pasionat inca din adolescenta de prelucrarea lemnului, ba chiar unul dintre cei cu imaginatie si bun gust, a hotarat sa relocheze o gospodarie traditionala, veche de peste 80 ani.

Si nu doar ca a relocat-o, ci a si restaurat-o, asigurand oaspetilor un nivel ridicat de confort, fara a rupe din farmecul arhaic.

Proiectul lui Florin s-a concretizat nepornind de la o idee initiala. Pasionat, in special, de antichitati rurale, acesta a colectionat atat de multe, din toate colturile tarii, incat a aparut necesitatea unui loc in care sa le depoziteze. Si unde altfel le-ar fi stat mai bine acestor obiecte, decat in mediul din care proveneau, adica o gospodarie traditionala.

Florin povesteste ca o perioada destul de lunga a cautat impreuna cu sotia sa locul perfect, pe care nu l-a gasit la vremea respectiva. Dar odata ideea intiparita in cap, a facut ca in timp casutele sa ii gaseasca pe ei.  In timp ce lucra la turla unei biserici, Florin a vazut in vale o casa traditionala darapanata.

A dat fuga la proprietari, intrepandu-i daca nu cumva vor sa o vanda. Vechii proprietari, nevazand un potential in aceasta si fiind bantuiti de un gand mai vechi, acela de a o transforma in lemne pentru foc, au fost dispusi sa o vanda la un pret destul de accesibil. Si asa a luat nastere proiectul turistic Sura Dacilor, din satul Grosi.

Fiecare obiect din gospodaria lui Florin are o poveste. Toate amintesc de vremuri de mult timp apuse, lucru care le confera mai multa valoare. De exemplu, sura din gospodaria tanarului nostru tamplar, cu valente reale de antreprenor, dateaza inca de la anul 1816.

Aceasta a fost restaurata si transformata tot intr-o casa de locuit, imbinand elementele traditionale, autentice, cu tehnologia moderna (sisteme de aer conditionat si incalzire in pardoseala). Inca de la inceput, Florin a stiut ca nu vrea sa faca din casutele lui simple muzee, ci vrea ca acestea sa le ofere oaspetilor toate conditiile necesare unei vacante de neuitat.

Daca ati ajuns pe blogul nostru, probabil ca nu sunteti genul de turist care merge in vacanta doar pentru a sta in pat si a se uita la televizor. Banuim ca doriti sa explorati zona si sa va bucurati cat mai mult de obiceiurile si traditiile locale.

Ei bine, gazdele va vor indruma catre toate atractiile turistice din zona, enumerand printre acestea vizitarea bisericilor vechi, a pesterilor sau alte activitati pentru cei mai activi, precum rafting-ul.

Chiar si cei mai sedentari vor avea lucruri interesante de facut in interiorul gospodariei, acolo unde se pot relaxa in ciubarul cu apa incalzita pe lemne, sau se pot relaxa in fata semineului admirand imprejurimile prin intermediul ferestrei supradimensionate, care ofera o priveliste panoramica.

Sura lui Victor poate gazdui in conditii impecabile un grup de pana la 5 persoane (in doua paturi duble si unul queen), dispunand de un living, un dormitor supra-etajat, o baie si o bucatarie echipata cu tot ce aveti nevoie. La cerere, se pot asigura toate mesele cu preparate traditionale, foarte gustoase.

Sura Dacilor este amplasata la marginea unei paduri de pini si ofera un nivel ridicat de intimitate, proprietatea avand in total aproximativ 2.5 ha. Accesul este unul foarte facil, in orice anotimp, cu orice tip de masina, afalandu-se la doar 300 m de drumul european E60 care leaga Franta de Romania, pornind din Bretania si pana la Marea Neagra.

Daca v-ati hotarat sa incercati o astfel de experienta, puteti rezerva cele mai frumoase pensiuni din Apuseni prin intermediul platformei Travlocals.com. Astfel, nu va fi nevoie sa mai platiti taxe sau comisioane. In plus, veti putea lua legatura direct cu gazdele si veti putea verifica pretul sau disponibilitatea pe baza unui calendar inteligent.

rezerva acum

3 comentarii
  • Desi locul arata ca un muzeu si e lucrat cu multa atentie noi am fost total dezamagiti. Din pacate am avut parte de 4 zile de concert de bormasina de la cladirea pe care proprietarii o construiesc. Nu ajuta nimic zgomotul tirurilor care incearca sa decoleze de pe E60 care trece la 150 metri de proprietate.

  • Locatia unde e amplasat ansamblul ce se vrea cică ” dacic ” e de toată jena ; E60 este nonstop traversat acolo și cum dracu să te gândești să chemi acolo turiști .

Experiențe turistice în România frumoasă

Cazare în case tradiționale, case boierești, conace, castele și multe altele…